Môže prísť sociálka na kontrolu 8 týždňov pred pôrodom?

veselavrba
18. sep 2012

Ahojte chcem sa opytat: Ak by ma doktor dal ma matersku 8 tyzdov pred terminom,pride ma pozriet socialka?Alebo by som este sem tam mohla robit na par hodin.Chodim totiz este pomimo upratovat a este by som si chcela nieco zarobit.Moze ma prist skontrolovat socialka na materskej?Termin mam az 24.12.

liz_lemon
18. sep 2012

@veselavrba preco by ta mala kontrolovat socialka? ved MD nie je PN

moon1979
18. sep 2012

@veselavrba
počas MD nie si PN, takže nie je dôvod aby si bola väznená doma ... avšak s prácou pozor, pretože ak za teba zamestnávatel odvedie odvody a ty budeš musieť vykázať daň z príjmu za to obdobie tak môžeš mať problém 🙂

anjelicek26
18. sep 2012

@veselavrba - ak si na materskej, nemas co robit v praci pravdu povediac. PN-ku 8 tyzdnov dostanes len, ked su na to zdravotne dovody. Socialka uz na materskej dovolenke nekontroluje. Napriek tomu, ked ta niekto aktivne nahlasi - teda to ze pracujes - moze z toho byt zle si myslim 😖 Takze ako pisu baby - ak pracovat, tak len na cierno ehm

veselavrba
autor
18. sep 2012

Dakujem baby myslela som na cierno robi a to len sem tam.A moze ma doktor dat na matersku skorej ako 8tyzdnov,lebo chodim upratovat domy,byty a je to dost uz narocne pre mna kedze mi rastie brusko a som v 6mesiaci.Uz tolko proste nevladzem.A chcela by som uz v novembri ist na matersku a ked tak oddychovat a sem tam nieco mimo zarobit.

liz_lemon
18. sep 2012

pracovat sa da aj pocas MD, a to celkom legalne, len to nesmie byt na TPP, z tej istej prace (ina firma moze kludne byt), kde zena pracovala pred nastupom na MD
praca na dohodu v tej istej firme tiez moze byt

alice107
18. sep 2012

@veselavrba bud budes pn a budes poberat davky pocas praceneschopnosti a poistovna ta moze samozrejme kontrolovat.alebo budes uz poberat matersku davku a teda nebudes v aktivnom pracovnom zaradeni.ale popri davke v materstve nesmies pracovat.bud mas plat alebo davku v materstve alebo davku v chorobe.
ak budes pn a na cierno by si pracovala alebo nebola doma ked pride kontola a nemas vychadzky tak proti tebe budu vyvodene dosledky./zrusia ti pn a musis vratit davku co si dostala a mozu ta aj zalovat za podvod./
si vo vysokom stadiu tehotenstva a a namiesto aby si myslela na svoje zdravie a zdravie dietata rozmyslas ako zneuzit system socialneho poistenia a urobit podvod? 😠

veselavrba
autor
18. sep 2012

@alice107 To nie ja hlavne myslim na maleho.Nechcem robit stale na cierno mam len jednu bokovku raz za 2 tyzdne,co niee zle.Nerobim ziaden podvod.Neodsudzuj ma ale proste 200eur materska je nic.Urcite ale nechcem robit sebe a dietatu zle.Viem kolko si mozem dovolit.

zmrzlinkams
18. sep 2012

už 8tt pre porodom by si mala prejsť z PN na MD a vyzera že aj sa tak stalo takže si oficialne na MD a tam ťa nemá doov kontrolovať socialka tam si možeš robiť čo chceš .... len by si sa mala šetriť
skor ťa nevypiše da sa vypisať 6-8tt pred porodom na MD skor sa neda ... 🙂 brigadovať možeš počas MD kolko chceš ak mad dohodu len si nesmieš zabudnuť do dať buduci rok do zučtovanie ked sa bude robiť danove priznanie začiatkom roka...... ak pojdeš bud na polovičny alebo na trvaly pracovny pomer - možeš ale to sa už musi hlasiť na socialke aby za teba prestali odvazdzať lebo bude odvadzať zamestnavatel ak budeš len na dohodu - brigande vtedy nemusiš hlasiť na socke 🙂

alice107
18. sep 2012

@veselavrba ja rozumiem ze potrebujes peniaze.ale ver mi ze je zla cesta ist na ich ziskanie cez podvod.moze sa to pre teba zle skoncit.preto som ta varovala.nic v zlom.predstav si ze toto by robila kazda druha zena takto.ze oklame socialnu poistovnu.tam sa totiz zhomazduju prispevky vsetkych co pracuju a z tych penazi sa solidarne vyplacaju davky ludi co su chori.ako ti co to nezneuzivaju pridu k tomu aby platili niekomu kto chce zneuzit ten system vo svoj prospech? chapes?
nejde len o teba a tvoje dieta.aj ked rozumiem tvojej situacii tak rozhodne by som ta nepodporila v tom aby si klamala soc.poistovnu.to chapes dufam. 😉

mima595
18. sep 2012

@alice107 - SP v SR postupuje trosku inak...ak pobera zena materske, tak nesmie mat aktivne NP z daneho PP, z ktoreho materske pobera..ale može mat pracovat v inych zamestnaniach, z ktorych matersku necerpa...

teda ak ma niekto viac pracovnych pomerov a materske cerpa iba z jedneho, v tych ostatnych pracovnych pomeroch pokracovat može..
co sa tyka porusenia liecebneho rezimu, tam sa davka nevracia, iba sa pozastavi k datumu poruseniu liecebneho rezimu a na dalsich 30 dni....

@veselavrba - 8 tyzdnov pred terminom porodu možes nastupit na matersku a vtedy ta socialka nekontroluje..nema co...
kontrolovala by ta v pripade PN, ale ak je to tak, ako popisujes, že sa jedna len o jednorazovu brigadu, možes poziadat o vychadzky v ramci PN a odpracovat to vtedy...

mima595
18. sep 2012

@liz_lemon - ohladne tej prace na dohodu v tej istej firme, kde cerpas MD, pocas MD som si už nie taka ista, lebo sa budu platit odvody, asi bude zena..ale nemam to potvrdene na 100%

liz_lemon
18. sep 2012

@mima595 no, je mozne, ze sa to uz nebude dat, ked sa budu platit odvody z dohod

alice107
18. sep 2012

@mima595 ktory paragraf o tom pojednava?chcem to pozriet.

mima595
18. sep 2012

@alice107 - o com konkretne?

alice107
18. sep 2012

@mima595 no moznost pracovat dalej ak zena na zaklade lekarskeho rozhodnutia nastupi zaroven na matersku dovolenku od 8 tyzdna pred porodom.ze moze pracovat dalej vo vedlajsom pracovnom pomere a brat zaroven davku v materstve.tak si to napisla,nie? tak som chcela pozriet ktory paragraf o tom pojednava ktoreho zakona.o soc.poisteni?

alice107
18. sep 2012

@mima595 ten link je o nemocenskom.ale nie o davke v materstve.

mima595
18. sep 2012

je to paragraf 38

mima595
18. sep 2012

@alice107 - to viem z vyjadrenia SP, pretože sme takto už jeden pripad riesili a tiež som bola v om, že ak zena pobera materske, nemože pracovat.....ked sme to konzultovali zo SP v mieste trvaleho pobytu, ich odpoved bola taka, aku som napisala...

mima595
18. sep 2012

@alice107 - ano, viem, že je o nemocenskom, predsa som ho poslala skor, ako si ty napisala, o co mas zaujem 😉

mima595
18. sep 2012

Dávka materské a zárobková činnosť

25.10.2011 | Nemocenské poistenie | Matka
Som zamestnaná a popri zamestnaní vykonávam živnosť na vedenie účtovníctva. Od 28.10.2011 nastúpim na materskú dovolenku (6 týždňov pred pôrodom). Môžem naďalej vykonávať vedenie účtovníctva na základe živnostenského oprávnenia, bez toho, aby sa mi krátila dávka? Taktiež mám možnosť pracovať doma na základe dohody o pracovnej činnosti. Nie je stanovená maximálna výška zárobku?

Nárok na materské z povinného nemocenského poistenia zamestnankyne je podmienený absenciou príjmu zo zárobkovej činnosti z toho poistenia, z ktorého si poistenkyňa uplatňuje nárok na materské. Na nárok na materské nemá vplyv skutočnosť, ak poistenkyňa dosiahne príjem z inej zárobkovej činnosti (napr. vedenie účtovníctva na základe živnosti).Na nárok na materské nebude mať vplyv ani skutočnosť, ak poistenkyňa počas obdobia nároku na materské dosiahne príjem na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohoda o vykonaní práce, dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o brigádnickej práci študentov), a to ani v tom prípade, ak ide o dohodu s pôvodným zamestnávateľom.

V prípade povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby absencia príjmu nepatrí medzi zákonné podmienky nároku na materské. Vzhľadom na uvedené, ak by ste mali príjem zo samostatnej zárobkovej činnosti, nebude to mať vplyv na nárok na materské.

Vaša Sociálna poisťovňa

alice107
18. sep 2012

@mima595 dakujem ti 🙂. ja sa nezaoberam primarne socialnymi .zakonmi takze si to rada pozriem a precitam.

veselavrba
autor
19. sep 2012

@alice107 jasne beriem to uvidim ako sa budem citit ale urcite nechcem seba ani maleho ohrozit.