Môže muž popri materskej pracovať na dohodu?

bjl0803
24. júl 2020

Dobrý deň potrebovala by som poradiť som v 32 týždni a keďže sa nám to blíži rozmýšľam čo bude ďalej čo sa materskej tyka. Nakoľko som bola pred otehotnením evidovaná na úrade nárok na materskú mať nebudem teda budem poberať len rodičovský ( teda tak si myslím ) a preto uvažujem že na MD pôjde môj muž ktorému z hrubého príjmu vyrátajú krásnu MD. On však rozmýšľa že popri MD bude pracovať na dohodu. Je to možné ? Ďalšia moja

bjl0803
autor
24. júl 2020

Ešte pridám ďalšiu otázku keďže ja potom ostanem len tak na prázdno neviem čo ďalej samozrejme chcem ostať doma s bábätkom len neviem či si mám platit odvody alebo ísť na PN alebo evidovať sa na úrade ..... MD bude mať muž a keby ja chcem rodičovský bolo by to možné naraz alebo môžem len ja po pol roku čo bude on na MD prejsť na rodičovský ? Celé zamotané ja viem ďakujem za každú odpoveď

draik
24. júl 2020

@bjl0803
Nemôžte ísť na MD hneď po pôrode. Nemôžte na to isté dieťa poberať ako rodičia materské a RP. Pracovať na dohodu môže, ale len čiastočne a najlepšie u iného zamestnávateľa.

veronikaszabova
24. júl 2020

@bjl0803 takze - tvoj muz moze ist na matersku 6t po tvojom porode, skorej nie.
Ty - bud si budes platit odvody ( zdravotnu), pripadne ak maye este jedno dieta do 6r - osoba starajuca sa o dieta do 6r ( dieta moze nyt v skolke potom len 4h). Pripadne UPSVAR.
Tvoj muz a praca - momentalne sa to prisne kontroluje. Co preslo jednemu, nemusi druhemu. Nakolko muz bude podpisovat papier, ze prebera dieta do starostlivosti. Nekontroluju SZČO - moze aj fakturovat.

draik
24. júl 2020

@bjl0803
Namiesto "Nemôžte" malo byť "Nemôže"

daniela1911
24. júl 2020

@bjl0803 Muž na MD (sociálna poisťovňa pozná pojem rodičovská dovolenka) môže nastúpiť (myslím) po 6 týždňoch veku dieťaťa a môže pracovať popri MD, u iného alebo aj tohto istého zamestnávateľa - len to musí byt iná pozícia (nová zmluva).
Naraz nemôžete poberať. Až po skončení jeho materskej dávky môžeš ty žiadať o rodič.prispevok. Ale Radim ti, nech ho poberá radšej muž, nakoľko bude mat nárok na 370€.
Teba vyradili z úradu prace ? Písala si, že si tam bola pred otehotnením. Buď sa zaregistruj alebo si plat zdravotné poistenie. Sociálne je nepovinné.

bjl0803
autor
25. júl 2020

@daniela1911 nie ja som bola presne pol roka a teraz som PN na rizikovom .... Viem že by musel mať novu zmluvu a preto uvažujem že pôjde na dohodu inde ..... A keďže až po 6 týždňoch sa môže dať na MD tak čo tých 6 týždňov somnou ? Bože toto je strach ....pri prvej dcére som išla rovno so školy na rodicak tak to bolo jednoduchšie riešiť ako toto

veronikaszabova
25. júl 2020

@bjl0803 ved tych 6t ty budes poberat RP a budes na RD

bjl0803
autor
25. júl 2020

@veronikaszabova a potom muž pôjde na pol roka na MD a po pol roku zas ja na RD ?

veronikaszabova
25. júl 2020

@bjl0803 vano

veronikaszabova
25. júl 2020

@bjl0803 len ty budes mat RP 270€, muz by mal 370€

daniela1911
25. júl 2020

@bjl0803
Po narodení dcéry chod na RD - 6 tyzdnov, budeš mat 270€.
Po 6 t pôjde muž na MD, ty chod na úrad prace, až si nemusíš platiť zdravotné poistenie.
Keď mužovi skončí MD (trvá 28 t), môžeš sa vrátiť ty na RD a poberať rodič.príspevok 270€, alebo môže tento príspevok poberať muž, ten by mal 370€. A môže normálne pracovať, na tom mieste ako pred MD.
Lebo rodičovská dovolenka je niečo iné ako rodičovský príspevok, ten sa poberá do 3r dieťaťa a je jedno či rodič je doma na RD alebo pracuje.

bjl0803
autor
25. júl 2020

@daniela1911 super ďakujem

ddenisa123
16. okt 2020

Môžem sa zapojiť do témy: môže muž robiť aj na dve dohody u dvoch rôznych zamestnávateľov? Aj teraz ma dve zmluvy jednu normálnu a jednu dohodu, samozrejme by mal inú pozíciu u oboch zamestnávatelov.

daniela1911
17. okt 2020

@ddenisa123 môže, ale opäť, sociálka bude rozhodovať - ako ? bude muž opatrovať dieťa, keď má 2 dohody. Aký budú mat pracovný rozsah a pod.

ddenisa123
17. okt 2020

@daniela1911 no v čase keď bude on v práci tak bude s malou babka. A on nebude každý deň v práci iba 3x týždenne cca.

daniela1911
17. okt 2020

@ddenisa123 mne to nemusíš vysvetľovať, ja som ti len napísala, ako to posudzuje socialna poisťovňa.

ddenisa123
19. okt 2020

@daniela1911 koľko dopredu si treba požiadať o materskú?

daniela1911
19. okt 2020

@ddenisa123 mesiac dopredu nech zanesie zamestnávateľovi žiadosť