Ahojte, pytam sa otazku v mene mojej kamaratky. Jej manzel, cudzinec, zacal pracovat na SVK na zivnost od septembra 2018. Doteraz tak pracuje. Maju 1,5 rocneho syna. Moze jej manzel poziadat o matersku, hoci zacal pracovat az v septebri? Dakujem
@evittam musim sa jej spytat, ale podla mna plati. Ak plati, tak moze uz o matersku poziadat?
Pokiaľ viem mal by platiť aspoň nejakých 9 mesiacov sa mi zdá, treba zistiť rovno na sociálke. Ale určite môže mať živnosť a poberať peniaze.
@knihomolka2 no podla mna neplati lebo prvy rok zivnostnik nie je povinny platit do Soc poist .. ale tak to on musi vediet najlepsie si plati odvody do sociálnej poistovne (nie do zdravotnej) a ak ma zaplatenych 270 dni moze ist .. aj ked tam sa treba potom aj riadit tym z akej sumy ich ma zaplatene ... aby nebola jeho materska nizsia ako RP
Musí byť poistený 270 dní takze podľa toho čo píšeš asi nie a na začiatku podnikania pravdepodobne ani neplatí odvody do SP ibaze si ich platil dobrovoľne.
@loginexistuje MD nebude nižšia ako RP. Aj ak plati z minima.
@lubaka ale teoreticky,ak by si uplnou nahodou platil do tej soc. poistovne, tak od takeho juna uz narok na matersku ma, vsak?
živnostníkovi to počítajú z vymeriavacieho základu, nech sa na to rovno vykašle.
@morkoid mojmu muzovi SZCO vysla materska 600 eur plus neplatil za to obdobie odvody, takze nam sa to oplatilo.
@knihomolka2 No len to musel mat aj vyssi VZ,z ktoreho platil odvody. Ona asi mysli ak by mal odvody z minima ale aj tam je to viac ako RP a neplatis odvody cize tiez sa to oplatí.
@evittam chcela by som sa spytat este jednu otazku ohladom tej mojej kamosky. Jej muz, mala si pravdu, neplati odvody do soc.poist., kedze je SZCO len od septembra. Bolo by pre nich vyhodne, aby si tie odvody zacal platit dobrovolne uz teraz? Ak ano, na matersku by mohol ist az od januara 2020 alebo by mohol ist uz teraz v 2019?
V akej vyske a na zaklade coho by ich mal platit, aby mu vysla co najvyssia materska? Dakujem vopred
@knihomolka2 Ako uz bolo napísané musi mat minimálne 270dni NP pred ziadostou o MD. Z maximalneho VZ su odvody cca 600Eur/mesiac.
Zivnostnikovi sa to nepocita zo 270 dni ak napr zalozil zivnost 2019, urobi dostatok penazi aby v juli 2020 zacal platit odvody, tak mu v roku 2021 vypocitaju matersku presne z toho pol roka od zaciatku uhradzania. Len pre ilustraciu, ja ako szco som siel v novemvbri 2019 na matersku, za rok 2019 prijem z podnikania 45 tisic, odvody 450 eur. Kedze ale mam zivnost od roku 2015, do roku 2016 som povinnost nrmal, potom mi do polovice roka 2017 dali minimalne a od polovice roka 2017 z minimalnych to vybehlo na 480 eur. Vysledok je ze mi v roku 2019 ako otcovi matersku vypicitali z polroka 2017 s minimalnymi odvodmi a druheho polroka s odvodmi 480 eur. Vysledok je, ze som namiesto (1300+-) co by dostal v mojej pozicii zamestnanec, dostal 700 eur matersku. Cize ak chce zivnostnik dobru matersku, musi na to mysliet tri roky dopredu, plus musi vykazat taky nekrestansky prijem, aby mu vypicitali odvody, ze az. To je moja skusenost. Miro
@morkoid Ty si mozes nastavit VZ aky len chces, nemusíš sa drzat sumy od SP. A aj prvy rok môžeš platit odvody ak chces. T.j.ak dnes založís zivnost mozes zacat platit odvody do SP z max.VZ a v r.2020 budes mat max.MD.
Kazdemu sa pocita z rovnakého obdobia z VZ, z ktorého sa odvadzali odvody. 😉
Ty ak si siel na MD v r.2019 tak tvoj VZ pre MD bol VZ, z ktorého sa odvadzali odvody na NP za r.2018.
Áno, to som tam napísal. Rok 2017, z ktorého bol VZ na 2018 a a dostal som materskú v roku 2019. Ergo z toho vyplýva, že živnostník má rodičovstvo plánovať min. 3 roky dopredu. Je to nespravodlivé, pretože zamestnancovi stačí urobiť 270 dní, z ktorých mu to vypočítajú, ten si nemusí dva roky predtým platiť zvýšené odvody ak cche dobrú materskú.
@knihomolka2 v prvom rade nech si to prepočítajú či sa im to oplatí.....lebo ona bude musieť ísť do práce alebo na UP alebo byť dobrovoľne nezamestnaná a platiť si ZP(teda ak majú len toto jedno dieťa). Na jedno dieťa nemôže súbežne otec poberať MD a matka rodičovský príspevok a ani matka nemôže byť prihlásená na to isté dieťa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov(aby za ňu štát platil ZP)
@mogaa jasne, prepocitat to treba. Ale co sa tyka dalsich veci, dovolim si oponovat. Moj muz poberal na matersku a ja som ostala na rodicovskej dovolenke, len mi za tu dobu nechodil rodicovsky prispevok. Po ukonceni muzovej materskej mi bol prispevok obnoveny.
Zaroven som sa v zdravotnej poistovni prihlasila ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a tym padom mi platili zdravotne poistenie. Dochodkove mi tiez platili.
@knihomolka2 Lenze od 28.12.2018 je novela zakona. A plati co uz napísala
@mogaa
Ak nemate druhe dieta do 6rokov uz nemozete byt obaja poistencom štátu na to iste dieta. T.j.ak zostanes na RD tak si musíš platit ZP.
@evittam tak o tej novele som nevedela, vdaka za info
Ja nezavádzam. Mám to prežité, daj sem zdroje, kde budem mať napísané, že mi to budú počítať z 270 dní odvodov a nie z uzatvoreného roka po DP. Zavádzaš ty, pretože tu ľuďom hovorí, aké je to jednoduché, no chcel by som vidieť, či si aj mala reálnu skúsenosť s poberaním materskej mužom SZČO alebo len čítaš s neporozumením.
@knihomolka2 Asi nepkati odvody do SP takze nie