Ahojte, prosím o radu. Chcela by som sa po dovršení 1,5 roku dieťatka nastúpiť späť do práce. Chcem sa Vás opýtať, či v tom veku dieťaťa môže môj manžel nastúpiť na materskú on, či už iba na rodičovskú??? Viem že aj muži majú nárok na materskú, je to dáko limitované vekom?? Nerada by som ho nechala už v skoršom veku s malým. Prosím nesúďte ma musím sa vrátiť, z 220 euro na mesiac dlho nevydržíme. Nemá nám kto finančne pomôcť, musíme si sami. Ďakujem 😉
@holubicka28 Ďakujem aj som si to myslela, len som si nebola istá. 🙂
kedze materska muza na slovensku nie je uplne bezna, zvazil by som riziko, ci sa bude mat manzel kam "vratit"...
@zacik áno to je dobrá otázka, no keďže má zmluvu na neurčito, platia tie isté podmienky po návrate nie?? A keby už na to aj prišlo ja zarábam viac ako on, čiže v konečnom dôsledku by sme boli na tom rovnako, ako keby som ostala na rodičovskej ja. PS ja by som aj bola rada keby sa nemal kam vrátiť, aspon by bol nútený nájsť si inú prácu, len on je pohodlný... veď ja zarobím....tak načo hladať ☹
@adalmba ja zase nechapem, preco sa ospravedlnujes, ja som nebola na materskej v podstate vobec a absolutne nemam potrebu sa pred niekym za to ospravedlnovat,..... 😖
je to limitovane - materske moze poberat max. do 3 rokov veku dietata. matersku moze muz poberat 28 tyzdnov.
@hanka_april veď hej, len tu by sa do mňa pustili mamičky názoru, že dieťa je malé a má sa starať mama.....veď je mama a to by som nerada tu riešila, nikto nepozná našu situáciu a pustili by sa do mňa. Ďakujem za názor potešil ma 🙂
@adalmba nemas sa co ospravedlnovat nech ide kludne muz na matersku a rodicovsku dovolenku ma narok 28 tyzdnov ... potom pobera RP.
Ak ma dobu neurcitu tak mu miesto drzat musia
@adalmba nic si z toho nerob, ja som isla ked mal maly rok a isiel na MD muz, a pojde aj pri druhom tak.
@loginexistuje Ďakujem 😀
@adalmba zamestnavatel ta "musi" prijat naspat, ale vieme ak to funguje, hlavne v mensich firmach........to ze ide na matersku zena, to sa berie tak nejako ako samozrejmost, ale ak ide muz na matersku, tak moze byt "oznaceny" ako neziaduci a po navrate si moze najst vypoved na stole...nehovorim ze sa to stane ale nemozno to vylucit. To ze ty by si prijala aby manzel zmenil pracu sa nemusi zhodovat s jeho predstavou, takze by som to urcite zvazil...
@zacik on ju chce tiež zmeniť sám mi povedal že ho to nebaví a že je tam nespokojný. Len on si povie že robotu má, tak sa mu nechce hľadať. On má vysokú školu tituly dva a ja výučný list a zarábam viac, viem že ho to štve no nič pre to nerobí, lebo ja debil robím stále aby sme niečo mali. Ja milujem svoju robotu. Tak mi nevadí že som tam často. On ju nemá rád ale trpí ju, lebo mu pošlú dáku almužnu...
Ahoj, moze ist na matersku, bude mu trvat 28tyzdnov a ty popritom ale nemozes poberat rodicovsky. A teda, aby mu vznikol narok, tak musi byt nemocensky poisteny 270dni v poslednych dvoch rokoch. A na matersku moze ist hocikedy, kym dieta nedovrsi 3roky. Cize ked bude mat 1,5 roka, tak kludne🙂