Môže ísť priateľ na materskú so starším dieťaťom?

viktoriafab04
29. nov 2022

Ahojte, potrebovala by som poradiť.
Maly má 10mesiacov, a som znovu tehotná. Pracovnú zmluvu som mala na dohodu a stale trva, no len vyšla mi materská nižšia ako RP tak z úradu prace mi doplácali. Len otázka je, keď znova teda nastúpim na materskú a budú mi znova doplácať z Úradu prace do výšky RP, môže ísť priateľ so starším na materskú? Ráta sa to ako dve materské keď budem dostavať ten doplatok?

petamich
29. nov 2022

ano rata, ak manzel splna podmienky naroku na MD, tak mozete byt na MD obaja

lienka.7
29. nov 2022

@viktoriafab04 nie nerata... kamarátke to zamietli, v opačnom garde. Ona MD, on si chcel nechat doplácať matersku do výšky RP. Zamietol to UPSVaR, ze vtedy de facto poberas RP, nie matersku. Matersku vyplaca socialka, UPSVaR rodicak. A matersku a rodicak naraz poberat nemozes.
Ked chces, aby ste boli obaja na MD, musíte obaja poberat iba dávku - materske zo SP, hoci ty v nižšej sume ako RP.

petamich
29. nov 2022

tak sa opravujem @lienka.7 ma pravdu

Ak sa oprávnenej osobe vypláca za celý kalendárny mesiac materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte v sume nižšej, ako je suma rodičovského príspevku, rodičovský príspevok je počas obdobia vyplácania materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte v sume určenej ako rozdiel medzi sumou rodičovského príspevku a sumou materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte.

Berie sa to ako rodicovsky prispevok hoc je to len ta suma rozdielu medzi materskou a RP

zuzulka558
29. nov 2022

No u nas to bolo najprv ja na materskej a potom manžel ale musela som sa vzdať nároku na rodičovský bola som samoplatca v zdravotke polroka,, neviem ci dobre napíšem ale teraz si už na RD keď ma 10 mesiacov nie? Zrusis malému RD, pozastavís a manzel nech poberá materskú naňho, ty budeš na materskej z druhým keď bude už nárok,, toť moj pohlad ako sme to urobili pri druhej, tretie nemáme

viktoriafab04
autor
29. nov 2022

@zuzulka558 a tiež si mala tak materskú, že úrad ti doplácal do výšky RP?

zuzulka558
29. nov 2022

@viktoriafab04 áno mala, ale musela som si to na malú prerušiť lebo manžel chcel materskú na ňu vybrať

zuzulka558
29. nov 2022

nedá sa na jedno dieťa aj materská aj rodičovský,, myslím ze aj na úrade ti to vysvetlia a daju papiere ako mne

viktoriafab04
autor
29. nov 2022

@zuzulka558 asi sa nechápeme, ja viem že RP a materské nedá naraz poberať, tam ide o ten doplatok ktorý budem dostavať k materskej na mladšie, priateľ bude so starším na materskej

viktoriafab04
autor
29. nov 2022

@lienka.7 ďakujem, aj som si myslela

lienka.7
29. nov 2022

@viktoriafab04 nie je za co.

zuzulka558
29. nov 2022

@viktoriafab04 neviem aká ti materská vychádza a ci ti ten doplatok chýbať bude ale ak nie tak si ho nedaj maj čisto teda materskú a ak manželovi sa oplatí na materskú nech to využije,, tak by to mohlo ísť už ci sa mýlim

zuzulka558
29. nov 2022

@viktoriafab04 u nás to bolo zo dňa na deň lebo ho v robote nasrali 😅 u niekoho bol a ten mu do detailu všetko vysvetlil tak sa len snažím byť napomocna

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viktoriafab04
autor
29. nov 2022

@zuzulka558 no robilo to cca 100€ ale tak zas budem mat dvoje prídavky 😀 nebudem si teda žiadať o ten doplatok, až keď ukončí on MD ..no ja určite chcem aby bol s nami doma aj finančne to má dobre, lebo vážne neviem ako by som to s dvomi sama dala, rozdiel bude 15 mesiacov

zuzulka558
29. nov 2022

@viktoriafab04 no tak to urob tak nepýtaj doplatok, môjmu to tiež super vyšlo boli sme doma obaja iba z jeho materskú, ja som sa učila zo staršou bola prvacka a z malu vybehol zatiaľ von s kočíkom,, síce to zvládam aj som zvládala bez neho ale riadime sa ber si od štátu čo ti patrí 😅😅

zuzulka558
29. nov 2022

@viktoriafab04 ja si myslím ze aj paničky na úrade ak sú normálne pomôžu ti