Ahojte,
Idem s dcérou do nemocnice no skomplikovala sa mi situácia a skrz škole (externé štúdium). Musí ísť manžel do nemocnice namiesto mňa no nastáva nám problém ťo teraz. Môže si manžel vypísať OČR na dcéru ak ja som doma a poberám rodičovský príspevok ?
Ďakujem
@zajo222 nie - pokiaľ ide manžel ako doprovod do nemocnice s dieťaťom, s ktorým ty si doma na RD a poberáš naň RP - manžel na OČR nárok nemá a ani by nemal nakoľko OČR je _ošetrovanie člena rodiny a v tomto prípade bude dieťa v starostlivosti nemocnice. Ale vypisuje sa PN s kódom - doprovod - to nárok nemá tiež. Ak by si iba poberala RP a bola zamestnaná - áno - nárok by mal. Mal by tiež nárok vtedy ak by si ty ako "osoba, ktorá sa obvykle o dieťa stará" bola chorá, hospitalizovaná alebo v karanténe - vtedy by nárok na OČR mal.
to asi jedine dovolenkou riesit, cez ocr sa to veru neda.
jedine dovolenka v tomto pripade
Samozrejme ze moze otec dietata poberat OCR aj na dieta na ktore ty poberas RP...moj muz bol na OCR niekolkokrat, a ja som mala RP na to iste dieta....ale neboli sme v nemocnici...podstata je ale rovnaka...
@rachel36a pokiaľ len poberáš RP a aj pracuješ - tak áno. ALE ak si na RD a poberáš na dieťa RP - si považovaná za "osobu, ktorá sa o dieťa obvykle stará" (ako osoba na RD si poistencom štátu) a vtedy môže na to dieťa poberať OČR len v prípadoch hore uvedených - tak je to uvedené aj na tlačive OČR - píše sa to bodu C.:
@alenah31 ja som si cele roky odkladala odpoved zo socialnej poistovne, potom som ju vymazala, lebo sa ma uz netyka kedze maly uz ide mat 8 rokov...ale v odpovedi bolo: Socialna poistovna neskuma dovod, preco sa osoba starajuca o dieta a poberajuca RP nemoze starat o chore dieta...ine by to bolo, ak by osoba poberala materske, lebo by islo o dve davky zo socialnej poistovne...vtedy je nutne dolozit z akeho dôvodu sa nemoze postarat osoba ktorá sa bezne stara o dieta..
A veru bol muz dva krat na OCR v tom case a nikdy nebol problem a bola mu vyplatena davka
Myslím si, že nie.
Ak by si však bola PN, t.j. nemohla by si sa starať o dieťa, vtedy by mohol ísť na OČR manžel.