Môže ísť muž na OČR, keď som doma s dvojročnou dcérou?

zajo222
2. dec 2022

Ahojte,
Idem s dcérou do nemocnice no skomplikovala sa mi situácia a skrz škole (externé štúdium). Musí ísť manžel do nemocnice namiesto mňa no nastáva nám problém ťo teraz. Môže si manžel vypísať OČR na dcéru ak ja som doma a poberám rodičovský príspevok ?

Ďakujem

paulinam99
2. dec 2022

Myslím si, že nie.
Ak by si však bola PN, t.j. nemohla by si sa starať o dieťa, vtedy by mohol ísť na OČR manžel.

alenah31
2. dec 2022

@zajo222 nie - pokiaľ ide manžel ako doprovod do nemocnice s dieťaťom, s ktorým ty si doma na RD a poberáš naň RP - manžel na OČR nárok nemá a ani by nemal nakoľko OČR je _ošetrovanie člena rodiny a v tomto prípade bude dieťa v starostlivosti nemocnice. Ale vypisuje sa PN s kódom - doprovod - to nárok nemá tiež. Ak by si iba poberala RP a bola zamestnaná - áno - nárok by mal. Mal by tiež nárok vtedy ak by si ty ako "osoba, ktorá sa obvykle o dieťa stará" bola chorá, hospitalizovaná alebo v karanténe - vtedy by nárok na OČR mal.

vikisukik
2. dec 2022

to asi jedine dovolenkou riesit, cez ocr sa to veru neda.

loginexistuje
2. dec 2022

jedine dovolenka v tomto pripade

animus
2. dec 2022

@zajo222 bola som v podobnej situácii. So sestričkou u doktorky sme sa dohodli tak, že manželovi vypísala OČR na mňa nie na dcéru nakoľko tiež poberám rodičovský príspevok.
Ale nebol s dcérou v nemocnici, len s ňou ostal doma keď som ja nemohla.

rachel36a
2. dec 2022

Samozrejme ze moze otec dietata poberat OCR aj na dieta na ktore ty poberas RP...moj muz bol na OCR niekolkokrat, a ja som mala RP na to iste dieta....ale neboli sme v nemocnici...podstata je ale rovnaka...

alenah31
2. dec 2022

@rachel36a pokiaľ len poberáš RP a aj pracuješ - tak áno. ALE ak si na RD a poberáš na dieťa RP - si považovaná za "osobu, ktorá sa o dieťa obvykle stará" (ako osoba na RD si poistencom štátu) a vtedy môže na to dieťa poberať OČR len v prípadoch hore uvedených - tak je to uvedené aj na tlačive OČR - píše sa to bodu C.:

rachel36a
2. dec 2022

@alenah31 nepracovala som, a po overeni si to na SP bola muzovi vystavena OCR aj vyplatena..a popravde nikdy sme nevyplnali kde som v tom case ja.,. A to som bola na RP az do 6 rokov dietata...Ak by to bolo nutne, nie je problem zaskrtnut ze je chora...

alenah31
2. dec 2022

@rachel36a mala som tento prípad v práci naposledy v máji 2022 - idem to pohľadať a ja ti tu pridám odpoveď priamo zo SP - zamestnanec chcel OČR na 11 mesačné, s ktorým bola matka doma na RD a ošetrovné mu nepriznali - preto som písala na SP.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
2. dec 2022

@rachel36a pridávam ešte raz...len som radšej zmazala so osobné údaje

rachel36a
2. dec 2022

@alenah31 ja som si cele roky odkladala odpoved zo socialnej poistovne, potom som ju vymazala, lebo sa ma uz netyka kedze maly uz ide mat 8 rokov...ale v odpovedi bolo: Socialna poistovna neskuma dovod, preco sa osoba starajuca o dieta a poberajuca RP nemoze starat o chore dieta...ine by to bolo, ak by osoba poberala materske, lebo by islo o dve davky zo socialnej poistovne...vtedy je nutne dolozit z akeho dôvodu sa nemoze postarat osoba ktorá sa bezne stara o dieta..
A veru bol muz dva krat na OCR v tom case a nikdy nebol problem a bola mu vyplatena davka

alenah31
2. dec 2022

@rachel36a tak zrejme bola zmena ja ti neviem - ja tom mám uložené (pre istotu) odkedy sa mi bol vtedy sťažovať a preverovala som to cez ich centrálu - takto mi odpovedali, je tam vidieť aj dátum kedy to bolo.

rachel36a
2. dec 2022

@alenah31 to ti uz neviem povedat, mne koncil rodicak v 2021...