Môže ísť muž na materskú so starším dieťaťom?

beatrice1111
30. sep 2024

Ahojte.
Na starsie dieta mam poberat rodicovsky prispevok do februara 2025. S druhym dietatom idem na matersku v decembri. Moze moj muz ist na matersku so starsim kym bude mat 3r? Ako sa to vybavuje ma niekto skusenost? 🙂 dakujem

klarissa25
30. sep 2024

Môže muž poberať matersku na staršie dieťa a ty na mladšie...hovoríme o dvoch materských

beatrice1111
autor
30. sep 2024

@klarissa25 ano ano to som sa presne pytala len som to zle napisala😀 takze staci mu len zobrat tlacivo

alenah31
30. sep 2024

@beatrice1111 postup je rovnaký ako pri žene - minimálne mesiac pred nástupom na MD je povinný to zo zákona oznámiť v práci, podáva si túto žiadosť vypĺňa časť B, potvrdzuje mu ju aj zamestnávateľ:
https://www.socpoist.sk/sites/default/files/202...

michaela789
30. sep 2024

@beatrice1111 áno, môže. Ale bude to materská, ako píše @klarissa25. Môj manžel presne tak teraz čerpá so starším do novembra.

beatrice1111
autor
30. sep 2024

@alenah31 Dakujem zeny
Este taka malickost moj muz je zamestnany u seba takze normalne len nastupi na matersku a tpp rusit nemusi vsak? Len teda nesmie mat prijem

michaela789
30. sep 2024

@beatrice1111 no veď ani môj manžel nerušil pracovný pomer. Len jednoducho čerpá materskú, tak isto ako som ja stále zamestnaná u toho istého zamestnávateľa od roku pána 2016 a to už som na tretej materskej.
Ty choď zrušiť rodičak na upsvar, on nech zamestnávateľovi a sociálke doručí oznámenie o nástupe na materské (pozor na dátumy, aby sa vám neprekryvali) a to je myslím že aj všetko.

alenah31
30. sep 2024

@beatrice1111 presne ako píšeš.

janinah
30. sep 2024

Chcem sa opýtať k téme.či manžel na MS so starším dieťaťom môže nejakým spôsobom predsa len pracovať u svojho zamestnávateľa.Zachytila som info o nejakej inej zmluve či niečo podobné.
Ďakujem.

michaela789
30. sep 2024

@janinah áno, ako hovoríš. Musia ho zamestnať na novú zmluvu. Môjmu to aj navrhli, ale chcel byť radšej doma.

lucka_ke
30. sep 2024

@michaela789 nemôže, Sociálna poisťovňa to prísne kontroluje a materskú mu zamietne, jedine na živnosť môže

michaela789
30. sep 2024

@lucka_ke no, neviem. Zisťovali sme si to cez kontakt na poisťovni a toto bola jedna z možností, ak si dobre spomínam. Ale hádať sa nejdem, už to bolo dávnejšie.

lucka_ke
30. sep 2024

kedysi to bolo možné, ale zneužívalo sa to a tak zamietajú

michaela789
30. sep 2024
lucka_ke
30. sep 2024

so mnou sa hádať nemusíš, ja ti píšem ako je to v praxi, ale však nech skúsia

mamina7070
30. sep 2024

velmi prisne sa to posudzuje su ochotni akceptovat tak max 1/4 uvazok a primerane znizenie mzdy k tomu

michaela789
30. sep 2024

@lucka_ke ja sa vôbec nehadam.. len nech nevyzerám, že som si to vycucala z prsta 🙈😃
My sme len dostali takúto informáciu, ale nakoniec sme touto cestou nešli takže naozaj neviem, ako to v realite funguje.
Nám pani z poisťovne povedala, že aj tak neexistujú dva rovnaké prípady a každá žiadosť sa skúma za konkrétnych okolností a v danom čase... Takže koniec koncov neplatí všeobecne aj tak nič a podobné prípady môžu skončiť diametrálne inak.