Môže ísť manžel na materskú a ja na úrad práce?

romanuuska
9. máj 2019

Mohol by ist manžel na materskú, ja by som prerušila rodičovskú dovolenku a išla sa registrovať na UP. Pred nastupom na matersku som pracovala vo firme, ktora sa pocas materskej zrušila. Teda nie som zamestnaná. Keby ukončim rodičovskú, mam narok na podporu? Matersku som mala najvyššiu, podporu by som mohla mať tiež?
Dakujem za radu.

evittam
9. máj 2019

@romanuuska Kedy skoncil PP? Narok na podporu mas do dvoch rokov od skončenia PP ak splnas podmienky nároku.

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam 28.6.2018 firma zrušila činnosť. Zrejme posledna vyplata bola v 5. mesiaci, potom som bola na MD. Takže keby mám za posledné 2 roky od toho 28.6.2018 odpracovaných 270 dní, tsk by mi vyšla podpora? A tá sa počíta z posledného zamestnania? Ďakujem

evittam
9. máj 2019

@romanuuska Splietas dve odlišné veci.
Narok na podporu mas ak mas za posledné 4roky pred žiadosťou o podporu aspon 730dni PvN. A narok mozes uplanit do dvoch rokov od skončenia PP. VZ pre podporu je hrubý príjem za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu z ktorého sa odvadzali odvody na PvN.

evittam
9. máj 2019

@romanuuska Cize ak poziadas o podporu napr.od 1.6.2019-musis mat 730dni PvN od 31.5.2015-28.6.2018.

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam asi splietam, nie som v tom zbehlá. 🤷🏼‍♀️
A keby vyberiem podporu, manzel by bral matersku, tak potom mozem znova poziadat o zbytok rodičovského? S dieťaťom budem doma, prácu si nebudem hľadať, a čo ak ma budú posielať z UP na pohovory?

evittam
9. máj 2019

@romanuuska Jasne ze mozes. No to už ty musíš vedieť co budeš robiť. Budes nezamestnana ako kazda ina s takymi istymi právami aj povinnosťami ako všetci v evidencii uchádzačov o zamestnanie.

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam myslela som skor, ci je na to argument- napr. starostlivosť o dieťa do 3 rokov.....

evittam
9. máj 2019

@romanuuska No ano na základe toho,ze ti napr.nevyhovuje prac.doba mozes odmietnut pracovné miesto lebo sa staras o dieta do 10rokov. No ale len čisto teoreticky to dieťa prevezme otec lebo je na MD-podpisuje cestne prehlásenie.😉

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam ano, to je pravda 🤷🏼‍♀️ Ok
Ale keby manžel nejde na MD zaroven s mojim UP, tak dieta nema kto strážiť a manžel mozě MD vybrat po mojom skončení podpory. Nebude to súbežne.

evittam
9. máj 2019

@romanuuska To uz urob ako myslíš. Len RP potom na muza.

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam ano, dakujem za váš čas. Pekný večer

evittam
9. máj 2019

@romanuuska Rado sa stalo. A tu si tykame.😉

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam Ďakujem ti 😊

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam prosim ešte otázka. Vyššie uvedené - pre podporu je hrubý príjem za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu z ktorého sa odvadzali odvody na PvN. Takže keď som 2 roky na MD a RD, z čoho sa mi bude ta podpora rátať?

evittam
9. máj 2019

@romanuuska Predpokladany prijem.

juditka88
9. máj 2019

ahoj, ja akurat toto vybavujem. manzel je uz na materskej, popritom pracuje na dohodu. ja som dala vypoved v zamestnani a som na urade prace. zajtra si idem vybavovat davku v nezamestnanosti. mala som 32 dni dovolenky a z toho budem mat vyratanu davku. treba si kupit knihu Materska od jozefa mihala, tam sa vela dozviete.

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam to je aky?

evittam
9. máj 2019

@juditka88 Lenze jej skoncil PP uz skoro pred rokom. Ked si nejaku taku knihu kupis a nieco citas tak to ale treba aj vediet pouzit v praxi.😉

evittam
9. máj 2019

@romanuuska Ved tebe skoncil PP pred necelým rokom a este si mala minulý rok príjem. Cize ešte raz-z hrubého príjmu za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu. Alebo teda ako? Píšeš, že posledna vyplata bola za 5/18, potom ze si za posledné dva roky nemala iny príjem ako MD,RP...?!

romanuuska
autor
9. máj 2019

@juditka88 u mňa firma je zrušená, dovolenku už mám preplatenú. Neviete poradiť ako to spraviť?

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam ano, dovolenka preplatená. Tak ako to mám spraviť?

evittam
9. máj 2019

@romanuuska Prepac za zmenu prispevku.

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam od 5/18 som na materskej. Nie 2 roky

evittam
9. máj 2019

@romanuuska No ale si vyššie napisala niečo ine
...."
Takže keď som 2 roky na MD a RD, z čoho sa mi bude ta podpora rátať"...

evittam
9. máj 2019

@romanuuska Cize este raz-podpora sa ti bude počítať zo zdanitelneho hrubého príjmu za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu z ktorého sa odvadzali odvody na PvN. T.j.ak poziadas o podporu k 1.6.2019 tak z uvedeného príjmu za obdobie 1.6.2017-31.5.2019.

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam ano, chyba

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam ja som sa pomylila. Firma skoncila 5/17
Odvtedy som na MD a RD

evittam
9. máj 2019

@romanuuska Kedy presne skoncil PP? Ktorého maja 2017?

romanuuska
autor
9. máj 2019

@evittam našla som práve započt list. Zamestnaná som bola v poslednej firme od 26.1.2017-31.5.2018,
Syn sa narodil 5/17, odvtedy som na MD a RD.

evittam
9. máj 2019

@romanuuska Tak ako mohla skončiť firma 5/17 ked si v nej bola zamestnaná do 31.5.2018?? Prosim ta ty si to najskôr utried a potom hladaj radu.