Dobrý deň maminky 🙂 potrebujem Vašu pomoc a cenné rady.
Moja situácia je taká, že mám pracovnú zmluvu na dobu určitú, ktorá končí 28.2, no termín pôrodu mam 5.2.
Bohužiaľ nespĺňam podmienku tých 270 dní zamestnaná a bude mi chývať cca 20 dní.
A teraz moja otázka : Mám nárok na materskú a ak áno koľko mesiacov (týždňov)? Tlačivo o materskej som odovzdala zamestnávateľovi ale na Socialke mi povedali, ze nemám nárok na žiadny príspevok. Po narodení dieťaťa mám doniest rodný list a nasledne žiadať Úrad prace o rodičovaký príspevok.
Takže to znamená, že žiadna materkská a rovno iba rodičovský príspevok?
Pani pracovníčka na socialke na mňa nemala.čas a odpinkala ma za pár sekund a ja mam teraz v tom celom guľáš..😣
Neviem na koho sa obrátiť a preto žiadam o radu Vás,ktoré ste maminky a viete ako a čo beži.
Ak máte čas, tak kľudne si prečítam aj Vaše rady ako postupovať a čo vybavovať po narodení dieťaťa..
Ďakujem už teraz!!!
Na ne
@marcelatje Ďakujem za odpoveď 🙂 každá odpoveď je cenná..
Dostanete RP , jednorazovy prispevok po narodeni ak sa dozije 28dni a prispevok na dieta 🙂 a bohuzial muselo by str mat aj tuch aspon 21 dni este odrobenych ...
@sia94 ďakujem za odpoveď 🙂
@marianna173 rada by som ti poradila ako.ziskat matersku, bohuzial v tvojom pripade o takej moznosti neviem. Mozno poradi niekto iny a ja sa naucim nieco nove.
@marcelatje Žiadna možnosť neexistuje podľa mňa. Aj pani Sisa94 už opísala, ako to je. Ja som si aj myslela, že to tak dopadne ale každá koruna dobrá. 🙂
Žiaľ,ak nemáš splnenú podmienku 270 dní, tak nemáš nárok na žiadnu materskú, ale len na rodičovský príspevok. V prvom rade treba ísť na matriku pre rodný list dieťaťa (údaje o bábätku budú mať z nemocnice)- ak si vydatá alebo máš vybavené čestné vyhlásenie o otcovstve, tak ho môže prevziať aj muž/partner. S kópiami rodného listu treba ísť na Úrad práce, sociálnych veci a rodiny, kde ti dajú vypísať žiadosti na príspevky (odporúčam si vytlačiť aspoň 10 kópií rodného listu- ku každej žiadosti a na každom úrade ho nechávaš). Potom ísť do Sociálnej poisťovne (taktiež s kópiou), aby si bola dôchodkovo poistená aj počas rodičovskej dovolenky- platí ho za teba štát. Potom ísť čím skôr vybaviť aj kartičku poistenca dieťaťa- tú ti vystavia cca o týždeň od podania žiadosti (medzitým ti dajú dočasný doklad kvázi kartičku)- kartička je poslana na meno dieťaťa. Už pred pôrodom by si mala mať vybraného detského lekára-nahlasujes ho aj v nemocnici, ja som jej v deň odchodu z nemocnice volala a prišla ku nám pozrieť bábätko (niektoré mamičky musia ísť do ambulancie, neviem aký má postup tvoj/a dr.) a odovzdávaš jej prepúšťaciu správu o bábätku, ktorú ti dajú v nemocnici. Dostaneš správu aj o svojom zdravotnom stave, tu dávaš svojmu gynekológovi, ale tu som tuším odovzdala až pri kontrole po šestonedelí, ktoré by si mala absolvovať. Toť snáď všetko 😉
@magdalenaza Ste poklad! Ďakujem za informácie. 🙂
@marianna173 neviem ci sa to takto da ale moze na matersku nastupit aj otec ak sa to oplati vy zoberete do konca pracovnej zmluvy dovolenku ak mate a tak vam nebude chybat 20dni a potom by ste mohli neskor natupit vy.ale to sa treba poradit .
@miriama11 otec moze nastupit na matersku az 6 tyzdnov po porode a potom kedykolvek do troch rokov veku dietata.
@miriama11
@marianna173
Otec môže ísť na MD až po určitej dobe, teraz si nie som istá, či po 6. tyzdnoch alebo mesiacov od narodenia dieťaťa. Čerpanie dovolenky jej k MD nepomôže, veď porodí skôr ako jej konci pracovná zmluva.
@miriama11 nemusi pracovat na dohodu, ale kludne na normalnu zmluvu a dokona aj v tej istej firme.
Keby bol doma velmi sa im to neoplati, pretoze muz dostane len 75% svojej hrubej mzdy plus matka nebude poberat RP, takze v konecnom dosledku budu mat este penej penazi ako keby matka dostavala "len" 200 euro.
Ahojte kocky, potrebovala by som poradiť trosku aj ja.
Další týžden si mám odniesť žiadosť o materské. Žiaľ, dcérku mi minuly rok nevzali do škôlky, keďže ešte nemala 3 roky pri nástupe. Tak som chcela ísť na neplatený rodičovský. Ale keďže upratujem v bráne, mám zmluvu s bytovým družstvom. Ide o 140€ mesačne. Z toho mi idu odvody, takze som aj prihlásená všade.
Chcem sa spýtať, musím si ísť dať potvrdiť k ním papier, že nastupujem na materskú? A to odniesť do sociálnej poisťovne ?
Možem aj naďalej upratovať vchod a prilepšiť si tak finančne ?
Za každú radu budem veľmi vďačná 😍
@sheila2004 ak ti matersku vyplacaju z toho upratovania (predpokladam ze upsvar doplaca do vysky rodicaku) tak nie, oficialneto picas materskej robit nemozes. Iba ak s nimi podpises inu zmluvu a samozrejme na inu poziciu a pracu ako tu co mas v terajsej zmluve.
@marcelatje och, aj som si myslela. Krásne ďakujem za odpoved 😍
@sheila2004 moment moment, pisala som a deti mi tu skakali, tak som poplietla dve rozne veci, teraz sa zamyslam mas ty vobec narok na matersku? Ak nie, tak pocas rodicaku mozes pracovat normalne
@marcelatje No ak splna podmienky naroku na MD tak aj keby mala dostávať len 20Eur MD tak ju bude dostavat a UPSVaR bude doplacat od narodenia do vysky RP. Ale zalezi len od toho ci ma narok.
@evittam normalne som zneistela 😬
@marcelatje Tak zalezi naozaj len od toho aku ma zmluvu, ci ma vobec NP a ako dlho...
@sheila2004
Musím pohľadať zmluvu, ale moc dúfam, že je to len nejaká dohoda. Ale z dohody by asi nešli odvody, či áno ?
Bože, ja som fakt tak tupá v týchto úradných veciach 😩🙈
@sheila2004 Aj z dohody sa odvadzaju odvody. Zalezi na tom aka je to dohoda. Pozri vyplatne pasky, ak tam mas odvody na nemocenské poistenie a máš minimálne 270NP za posledne dva roky pred porodom tak narok na MD budes mat.
Výplatnú pásku som nedostala nikdy. Takze toto neviem, naozaj.
Pohladam dnes tu zmluvu a napíšem.
Krásne ďakujem .
@sheila2004 Prečo si nikdy neziadala o vyplatnu pasku?!
@evittam neviem, ani ma to nikdy nenapadlo.
Predtým to robila moja mama a ja som išla len na záskok a nakoniec sa mi zmenila zmluva, že zostávam na dobu neurčitú. A ani mama nemala nikdy pásku.
@sheila2004 Hm, vasa chyba. A veľká. Ani rocne zúčtovanie,potvrdenie o prijme?
Ročne zúčtovanie mi chodí. To si normálne podávam daňové priznanie .
Len pásku som nikdy nevidela
@sheila2004 Tak aspon nieco. A mas tam odvody do SP? Aku vysku z hrubej mzdy-v percentách?
Bohuzial ak nesplnas podmienku 270 dni na matersku naozaj narok nemas a budes poberat RP po narodeni dietata.