Ahojte baby, ak som zarabala minimálnu mzdu 327 vyjde mi materské 212,55eura, moja otázka je existuje nejaké minimum? Mám šancu dostať viac ako mi vychádza?
Dakujem za každé rady.
no pri prvom dieťatku sme platili dobrovolné poistenie, ale to zrušili, a toto nove pripoistenie sa mi zdá drahé, preto sa pýtam. Super, že musíme živiť dve deti z 200 eur :/
@2danculik Presne tak...ja som si tiez pri prvej dverke platila DNP, a teraz uz nie...tieto davky co teraz davaju su fakt smiesne. Tak ako vravis, musime uzivit dve deti z 200eur. Niekto sa pocas rodicovskej zamestna a zaraba min. mzdu a aj v mojom pripade ked som samostatne zarobkovo cinna, budem dostavat z min. :(
Baby bez urážky, ale tie peniaze od štátu nie sú na "živenie detí", je to príspevok, od slova prispievať. Deti a rodiny si máte živiť samy, pomocou príjmov a úspor, štát len prispieva. Ja viem, že to nie je ideálne a počas materstva sa to ťažko robí, ale treba tomu prispôsobiť napríklad počet detí. Ja keby na to nemám vlastné financie, tak deti nemám. Rovnako sa ani nespolieham, že niečo od tohto štátu dostanem na dôchodok.
@havana_frost Tak keby sa kazdy riadil takym nazorom ako ty tak bud by nasa populacia velmi vyrazne klesla alebo by sa prve deti rodili zenam pred 40-kou, bohuzial nie kazdy ma sancu si nasetrit dostatok na vsetko co dietatko potrebuje, a je to smutne ze tento stat v podstate raz bude zit vdaka nasim detom a ta materska aj rodicovsky prispevok by mal byt vissi ...to je moj nazor
@adulik91 Chápem a rozumiem, ale to nie je trvalo udržateľné, rozpočet nie je nafukovací a tie peniaze proste nie sú, tak odkiaľ ich dávať? Ešte viac zobrať tým, čo pracujú a zarábajú? Ľudia by mali byť v prvom rade motivovaní sami čo najviac zarobiť a nie spoliehať sa, že dostanú a bude o nich postarané (čo nie je, takže sme zase späť v kruhu - treba si zarobiť).
Ahoj. ja ked som ešte pracovala v prvom zamestnaní tak som tiež zarabala veľmi nízku sumu. Ked som si bola žiadať o materskú tak mi tá pani poradila aby som sa vzdala materskej a požiadala si rovno o rodičovský. mala som tak viac peňazí ako by som dostávala z môjho platu materskú a aj potom menej vybavovačiek pri prechode z materskej na rodičovský. neviem či existuje nejaká minimálna materská, mám pocit že sú ti ochotný dať toľko kolko ti výjde z platu čo sa asi niekedy fakt oplatí skôr ten rodičovský od začiatku. Myslím že bola aj možnosť nechať si materskú a socialka by mi doplacala do tej výšky rodicovského. možno ale odvtedy už urobili nejake zmeny...