Ahojte, mám otázku ohľadom výšky MD. Pracujem na polovičný úväzok, plat mám nízky, jeho výška nedosahuje minimálnu výšku MD. Akú vysokú ju budem mať? Dorovná sa k tej minimálnej výške MD, alebo sa dorovná k výške rodičovského príspevku? Nárok na MD spĺňam. Stretol sa s tým už niekto? Ďakujem za radu 🙂
@medovka14 SP ti bude vyplácať počas doby materskej len tú výšku, ktorá ti vyjde a musíš požiadať UPSVaR aby ti doplácali zvyšok do výšky RP. Po skončení MD požiadaš o RP.
A nemáš možnosť s do nástupu na MD zamestnať aspoň na 90 dní bez PN a OČR u nového zamestnávateľa za vyššiu mzdu-potom by ti bola materská rátaná z toho nového príjmu-to len ako typ.🙂
Nepoznám zamestnávateľa , ktorý by vyšiel v ústrety žene, čo ide na MD!Oni nás potrebujú mať v práci najlepšie nonstop a za min. platy( česť výnimkám)! Ja keď som oznámila, že idem na MD, tak reakcia zamestnávateľa, že čo ja teraz mám robiť, že ho porazí, namiesto blahoželám...
@medovka14 No veď to už je na vás 😉 . Ale ja si myslím, že sa to oplatí...Napr. čisto teoreticky pri 1000,- Eur hrubej mzdy by si zaplatila na odvodoch (tvoje+zamestnávateľove) mesačne cca 491,- Eur + daň - ktorú by ti pravdepodobne vrátili pri zúčtovaní, nakoľko počas roku nastúpiš na MD-alebo teda aspoň jej časť. Ale vezmime, že daň by bola cca 104,- Eur/mesiac - za 3 mesiace by to bolo 1800,- Eur, no a dostala by si 8,5 mesiaca cca 700,- Eur. 😉 Čiže dá sa povedať, že vyše 4000,- Eur v pluse. 😝
@polaris25 ako sa ziada dorovnanie materskej?
@trnava91701 ako sa na úrade vybavuje materská, tak tam mi dali tlačivo,kt.som vyplnila...to bolo už ale pred vyše 3 rokmi, neviem ako je to teraz...treba sa spýtať na úrade.
@medovka14 Neviem presne ako je to podľa zákona, ale presne tak isto mojej sestre nevyšla materská ani vo výške rodičovského príspevku, tak jej ju dorovnávali do výšky RP a aj o to dorovnanie musela žiadať, neurobia to automaticky!