Ahojte, zvazujeme,ze po mojej materskej a vycerpani si zvysnej dovolenky by siel papierovo na matersku manzel (ako szco). Ja mam vsak zmluvu na neurcito a v 2017 by som sa chcela vratit. Ako by sa dal riesit ten pol rok co by bol muz na MD? (potom by som nastupila na rodicovsku). Za ten polrok by som sa mala neplatene volno ci dobrovolne nezamestnana alebo by stacilo sa zamestnat niekde na par hodin na dohodu? Ci surovo sa dohodnut na vypovedi, poberat davku v nezamestnanosti a dufat, ze ma o rok vezmu spat.
@elizita preco po materskej nenastupis do prace teda? Ved o babo bude postarane.
@elizita ja som to vyriešila neplateným voľnom. Po ňom nastupujem opäť na rodičák.
A tvojmu manzelovi vyjde nejaka materska? Lebo szco si zvyknu platit odvody z minima, tak ja len ci sa to oplati, ci mu vobec vyjde vyssia materska ako je rodicovsky.
a inak vypoved by som v ziadnom pripade nedavala, dufat ze ta niekto po materskej vezme, ked uz na tvojom mieste bude niekto iny... to len ak mas super kvalifikaciu, a v tvojom okoli kopec moznosti sa zamestnat.
@gabinecka_ dakujem za odpoved k veci 🙂 jedina kto pochopil na co sa pytam... takze ty si po MD nenastupila na RD a rovno si bola vedena len ako ze mas neplatene volno... tym padom si nikam nic neplatila, ziadne odvody a ani si sa nikam nenahlasovala
@elizita dozvedeli sme sa že sa to dá v auguste minulého roka, dcéra už mala 2,5 roka, hneď od sept. manžel nabehol na MD s ňou. Ja som sa odhlásila z RD a oznámila som to do ZP a zažiadala som zamestnávateľa o neplatené voľno. Vo feb. teraz mala 3 roky, takže s ňou manžel ukončil MD a požiadal o MD na mladšiu dcéru čo má teraz 1,5 roka. Takže som stále na neplatenom voľne. Platím si do ZP minimum. Do sociálnej poisťovne platiť nemusím ale ten čas sa mi nebude rátať do dôchodku. Ak manželovi skončí MD s mladšou dcérou, tak ja nastúpim naspäť na RD s mladšou.
kto vie ake pravidla budu platit v roku 2017?by som riesila az ked to bude viac aktualne. Aj manzel moze dovtedy uplne inu pracu mat a nemusi chciet ist na MD..
Vraciam sa k mojmu prispevku. Tak, muz bol na MD z DNP, je SZCO s minimalnymi odvodmi do zdravotnej. Tie si pocas MD stale platil rovnako. Mal si to platit ci si to ma pytat spat? Ja pracujem uz od aprila na dohodu, ak by som si otvorila zivnost, musim platit odvody do ZP pocas rodicovskej dovolenky? Prijem mam do 318e mesacne, co momentalne z dohody nepodlieha dani.
Tak to hádam na sociálku a úrad práce sa ísť spýtať. Aj hlavne akú veľkú by mal priateľ tú materskú vypočítanú, keďže všetci SZČO si platia odvody z minima. Aby si sa náhodou neprerátala. Lebo pokiaľ odvádzal z minima, tak tá materská bude tiež minimálna.