Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, ako získať maximálnu materskú?momentálne nám v práci dali výpovede tam som zamestnaná od 11/2015 Mohla by som od decembra 2018 mať novú pracovnú zmluvu s maximálnou výškou mzdy 1824 e brutto chcela by som odpracovat najmenej 90 dní a potom ísť na pn čiže pomer by trval od 12/2018do 3/2019a potom by som išla pn. Viete mi poradiť z čoho sa mi bude pocitat materská? Z toho nového príjmu aj keď bol na prelome rokov alebo z predchádzajúceho roka? Ďakujem pekne
@evittam Prosím Ťa, nevieš, koho a ako osloví sociálna poisťovňa pre určenie predpokladaného vymeriavacieho základu, ak ide o reťazovy pôrod, zmluva u zamestnávateľa trvá a v kalendárom roku predtým až do nástupu na druhú materskú som bola úplne celý na RD?
Mám totiž v zmluve základnu zložku mzdy a príplatok za výkon, moje fakturované hodiny (za normálnych okolnosti keď pracujem, vždy mám aspoň nejakú časť tohto príplatku...)
Ak je maximálny VZ 1900 eur, tak základná zložka mojej mzdy na to nebude stačiť. Ale s mojim príplatkom už by to bolo. Viem, že niekedy proste napíšu do poisťovne len základnú časť mzdy. Pritom by mali napísať "koľko by som zarábala v mesiaci nástupu na druhú materskú, kedy som pracovala"
Sme mala firma a mám možnosť osloviť šéfov alebo účtovníka, nech mi nevhodnou odpoveďou sociálnej poisťovne nepokazia druhu maximálnu materskú. Prípadne ak by komunikácia zlyhala, dá sa proti tomu odvolať?
Dikičko ❤
@evittam prosím ta a nebude prosblem s tým ze teraz v októbri mi konci pracovný pomer a do decembra budem na úrade práce a až od decembra sa zamestnám u toho nového zamestnávateľa? A u neho od robím viac ako 90 dní? Tak sa mi bude pocitat materské z toho posledného zamestnávateľa? A nevadí té predtým som bola aj na úrade práce?
@ivana6688 pokial si tehotna zamestanavatel ri vypoved napisat nemoze si v ochannej lehote . Vie o tom ze si tehu?
@matulik212 Moze pokial napr.firma konci, ruší prevádzku kde pracuje a podobne.
@evittam aha tak ked konci je povinna ponuknut nahradnu pracu teda napriklad dat na inu prevadzku alebo odstupne 🙂
@matulik212 Ked firma konci-rusi sa kde ti ponukne inú prácu?! U suseda? A ten co je povinny ta akoze prijať? 😁😉
Pri vypovedi zo strany zamestnávateľa patrí odstupné podla ZP.
@evittam ja som to citAla v rychlosti a myslela som ze sa rusi prevadzka u nas sa tak rusila a zenam ponukli pracu v druhej prevadzke cize klidek 🙂 netreba jned posmesky robit ;)
@matulik212 Ja som úplne kľudná.
@evittam ok v pohode 😘 ja sa nehnevam ale fakt som to citala v rychlosti
@matulik212 Ved v pohode, sa stava. Tiez som to nemyslela ako výsmech.😉
@evittam Rozumiem, diky za info. Faktúruje firma moje výkony klientom (nechcela som to nejako podrobne vysvetľovať... ale každý mesiac niečo urobím, možno nie 100%, ale urobím. Som obyčajný zamestnanec.).
Ide mi ešte o to, či postu rieši konateľ alebo účtovník, ale to ma každá firma po svojom. To si zistím. Účtovník je externý, tomu som ja celá ukradnutá... šéfovia by mohli prihliadnuť. Nemusí prihliadať, ale malby napísať takú sumu, akú by som zarábala, keby som robila.
@ivana6688 Je tu o tom diskusii viac nez dosť. Musis mat u noveho zamestnávateľa minimalne 90dni bez PN a OCR je jedno kedy. Povodny PP musi skoncit. Btw. max.VZ od 1.1.2019 je 1908Eur.