Maximálna materská, z čoho sa mi bude počítať?

ivana6688
6. okt 2018

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, ako získať maximálnu materskú?momentálne nám v práci dali výpovede tam som zamestnaná od 11/2015 Mohla by som od decembra 2018 mať novú pracovnú zmluvu s maximálnou výškou mzdy 1824 e brutto chcela by som odpracovat najmenej 90 dní a potom ísť na pn čiže pomer by trval od 12/2018do 3/2019a potom by som išla pn. Viete mi poradiť z čoho sa mi bude pocitat materská? Z toho nového príjmu aj keď bol na prelome rokov alebo z predchádzajúceho roka? Ďakujem pekne

evittam
6. okt 2018

@ivana6688 Je tu o tom diskusii viac nez dosť. Musis mat u noveho zamestnávateľa minimalne 90dni bez PN a OCR je jedno kedy. Povodny PP musi skoncit. Btw. max.VZ od 1.1.2019 je 1908Eur.

dai
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
6. okt 2018

@dai Ja som pri synovi mala holy prd a to som 10rokov odvadzala nemale odvody a dane. Neplánujem deti podla VZ a "výhod" od SP....😉

dai
6. okt 2018

@evittam ved to, ze ani ja🙂

basska_b
6. okt 2018

@evittam Prosím Ťa, nevieš, koho a ako osloví sociálna poisťovňa pre určenie predpokladaného vymeriavacieho základu, ak ide o reťazovy pôrod, zmluva u zamestnávateľa trvá a v kalendárom roku predtým až do nástupu na druhú materskú som bola úplne celý na RD?

Mám totiž v zmluve základnu zložku mzdy a príplatok za výkon, moje fakturované hodiny (za normálnych okolnosti keď pracujem, vždy mám aspoň nejakú časť tohto príplatku...)

Ak je maximálny VZ 1900 eur, tak základná zložka mojej mzdy na to nebude stačiť. Ale s mojim príplatkom už by to bolo. Viem, že niekedy proste napíšu do poisťovne len základnú časť mzdy. Pritom by mali napísať "koľko by som zarábala v mesiaci nástupu na druhú materskú, kedy som pracovala"

Sme mala firma a mám možnosť osloviť šéfov alebo účtovníka, nech mi nevhodnou odpoveďou sociálnej poisťovne nepokazia druhu maximálnu materskú. Prípadne ak by komunikácia zlyhala, dá sa proti tomu odvolať?

Dikičko ❤

evittam
6. okt 2018

@basska_b No koho asi? Ze by zamestnavatela? Ty si fakturovala? Si SZCO? A súbežne zamestnanec? A "mali by ti napisat" len to co mas v zmluve, vobec nemusia prihliadať na odmeny, a ine vyhody. Je to len na zamestnavatelovi...

ivana6688
autor
6. okt 2018

@evittam prosím ta a nebude prosblem s tým ze teraz v októbri mi konci pracovný pomer a do decembra budem na úrade práce a až od decembra sa zamestnám u toho nového zamestnávateľa? A u neho od robím viac ako 90 dní? Tak sa mi bude pocitat materské z toho posledného zamestnávateľa? A nevadí té predtým som bola aj na úrade práce?

matulik212
6. okt 2018

@ivana6688 pokial si tehotna zamestanavatel ri vypoved napisat nemoze si v ochannej lehote . Vie o tom ze si tehu?

evittam
6. okt 2018

@ivana6688 Nie nevadí. Inak prečo ti dali výpoveď? Firma konci?

evittam
6. okt 2018

@matulik212 Moze pokial napr.firma konci, ruší prevádzku kde pracuje a podobne.

ivana6688
autor
6. okt 2018

@evittam áno firma konci, preto potrebujem poradiť co najlepšie

ivana6688
autor
6. okt 2018

@evittam a preto teraz sa pôjdem evidovať na úrad práce a od decembra sa mi črtá ta práca preto sa pýtam ze ci sa mi bude pocitat materská z nového pomeru keď od pracujem 90 a viac dní aj stým ze pred nástupom budem na úrade prace

evittam
6. okt 2018

@ivana6688 Odpoveď si dostala. Po MD mozes docerpat podporu a RP zatial na otca dieťaťa.

ivana6688
autor
6. okt 2018

@evittam ďakujem za odpoveď

ivana6688
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivana6688
autor
6. okt 2018

@evittam prosím vás teraz som sa dočítala vo fóre že žena evidovaná na úrade a poberá podporu nemá nárok na materské, je to pravda? Lebo to sa mi moc nezdá

evittam
6. okt 2018

@ivana6688 Zalezi od okolností. Ak nespĺňa podmienky naroku na MD tak na nu nema narok. Ty splnas podmienky naroku. Nie je každý prípad rovnaký.

ivana6688
autor
6. okt 2018

@evittam takže mne tie dva mesiace na úrade práce nepoškodia? A aj keby som už ostala aj do materskej na úrade práce tak by sa my materská počítala z roku 2017 z hrubej mzdy?

evittam
6. okt 2018

@ivana6688 Myslim, že som ti jasne napisala. Na MD nastupujes az v r.2019 cize ak nebudes mat u nového zamestnávateľa 90dni bez PN a OCR tak tvoj VZ pre MD bude hruby príjem za rok 2018.

matulik212
6. okt 2018

@evittam aha tak ked konci je povinna ponuknut nahradnu pracu teda napriklad dat na inu prevadzku alebo odstupne 🙂

evittam
6. okt 2018

@matulik212 Ked firma konci-rusi sa kde ti ponukne inú prácu?! U suseda? A ten co je povinny ta akoze prijať? 😁😉
Pri vypovedi zo strany zamestnávateľa patrí odstupné podla ZP.

matulik212
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matulik212
6. okt 2018

@evittam ja som to citAla v rychlosti a myslela som ze sa rusi prevadzka u nas sa tak rusila a zenam ponukli pracu v druhej prevadzke cize klidek 🙂 netreba jned posmesky robit ;)

evittam
6. okt 2018

@matulik212 Ja som úplne kľudná.

matulik212
6. okt 2018

@evittam ok v pohode 😘 ja sa nehnevam ale fakt som to citala v rychlosti

evittam
6. okt 2018

@matulik212 Ved v pohode, sa stava. Tiez som to nemyslela ako výsmech.😉

basska_b
6. okt 2018

@evittam Rozumiem, diky za info. Faktúruje firma moje výkony klientom (nechcela som to nejako podrobne vysvetľovať... ale každý mesiac niečo urobím, možno nie 100%, ale urobím. Som obyčajný zamestnanec.).

Ide mi ešte o to, či postu rieši konateľ alebo účtovník, ale to ma každá firma po svojom. To si zistím. Účtovník je externý, tomu som ja celá ukradnutá... šéfovia by mohli prihliadnuť. Nemusí prihliadať, ale malby napísať takú sumu, akú by som zarábala, keby som robila.

malinajahoda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matulik212
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
malinajahoda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz