Maximálna materská v roku 2021

lucinka1988
19. nov 2020

Dobrý večer,

nevie mi niekto poradiť, či suma maximálneho materského za rok 2021 sa myslí v rámci jedného nemocenského poistenia alebo vrátane všetkých, z ktorých si budem žiadať materskú? Materské si budem žiadať z hlavného pracovného pomeru a tiež z dohody, na ktorú pracujem popri súčasnej MD/RD, teda z dvoch vymeriavacích základov. A to maximum, ktoré je určené je dokopy zo všetkých poistení?

Vďaka

mogaa
19. nov 2020

@lucinka1988 pozor ak si na RD a máš popri RD druhý príjem a otehotnieš, tak sa ti neberú do úvahy oba príjmy...aby sa ti do novej MD brali príjmy z 2 PP, musia oba trvať tých 270dní.......

lucinka1988
autor
19. nov 2020

@mogaa ano, to viem, lenže mne stále trvá pôvodný PP- tam pôjde o reťazovú materskú plus pracujem na pravidelnú dohodu už 3.rok od začiatku nástupu na prvú MD a 270 dní je aj tam splnených, čiže MD budem žiadať z hlavného PP aj z dohody a ide mi o tú maximálnu výšku, či sa to spočítava dokopy.

zalka
19. nov 2020

@lucinka1988 áno spočíta sa dokopy a príde jedna MD .. ale žiadosti dáš 2

zalka
19. nov 2020

@lucinka1988 max. VZ pre rok 2021 je 2184e

lucinka1988
autor
19. nov 2020

@zalka vďaka, som si aj myslela. Lebo keď spočítam tieto dva VZ, vychádza mi to viac ako maximálna hranica, ale teda mi dajú zrejme to určené maximum a viac nie. Predpokladám, že 2184€ je v hrubom, v čistom by to malo byť niečo pod 1700€. Vďaka

zalka
19. nov 2020

@lucinka1988 áno VZ sa vždy udáva v hrubom... a MD sa ráta ako 75% z VZ ...

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zalka
19. nov 2020

@pupavka89 áno správne.

lucinka1988
autor
19. nov 2020

@pupavka89 na tu dovolenku pozor, ak by si išla v 2021 na druhú MD, tá sa to bude rátať z vymeriavacieho základu z dovolenky, a môže byť nizsia ako prvá MD práve kvôli tej dovolenky, to už závisí, aký tam bol príjem. Toto presne som niekoľkokrát zisťovala v sociálnej poisťovni, lenže ja som iný prípad, ja som čerpala dovolenku v 2018 a na MD nastupujem január 2021. Ak by som čerpala dovolenku v 2020, druha MD nebude reťazová, ale počítaná z tej dovolenky.

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
repkaz
31. jan 2021

Ahojte. Prosím o radu. Momentálne som na RD, zistila som, že čakáme ďalšie babo. Pred MD som bola zamestnaná u dvoch zamestnávateľov na TPP. Z oboch mi bola vyplácaná materská. Chcem sa opýtať, je možné navýšiť materskú pri tomto ďalšom dieťatku tým, že nastúpim len do jedného z týchto zamestnasni a navýši sa mi príjem? Stačí na tych 90 dní? Ci sa musím vrátiť do oboch zamestnaní??? Ďakujem.

zalka
31. jan 2021

@repkaz ak máš stále obe zamestnania tak nemusíš robiť nič.

repkaz
31. jan 2021

@zalka... Áno, trvajú stále. Ide mi však o to, že si chcem materskú navýšiť,... Viem, že sa nemusím vrátiť,,lebo pôjde o reťazový pôrod... Chcem však vedieť, či sa dá navýšiť materská, pokiaľ by som sa do jedného zo zamestnaní vrátila s vyšším príjmom