Ahojte. Viete mi poradiť? Pracujem dlhodobo v jednej firme a chcela by som získať čo najvyššiu materskú na ktorú by som mala nastúpiť v máji 2022. Môžem dať výpoveď u starého zamestnávatela a zamestnať sa u nového od januára 2022 so mzdou na získanie maximálnej materskej po dobu minimálne 91 dní a zároveň sa zamestnať u starého zamestnávateľa na dohodu? Tá dohoda nebude problém?
@zuzka1_zuzka1 spočíta sa za predchádzajúci rok ak si u rovnakého zamestnávateľa, ak zmeníš zamestnávateľa a odrobíš minimálne 91 dní tak vtedy sa už berie priemer z nového zamestnania
bude sa ti ratat z tej novej zmluvy, ale neviem ako je to s tou dohodou
bude to vyhodnotene ako ucelove
@som_ponorka no veď to že ani ja sa neviem nikde k tomu dopátrať
@loginexistuje poznám viacero v okolí, ktoré s tým takto "vybabrali" a ani jedna s tým nemala problém
@1natalka123 ahojky nie dohoda nebude problem,ked vypisujes papiere o matersku tam zadavas z akeho zamestnania chces dostavat matersku
Nam, co sme si na max matersku poctivo zarobili, vzdy tak 'dobre' padne, citat tieto vydzubovacky 😅😅😅
@mishi147 ďakujem pekne za info 🙂
@dkethe no bohužial nie každá žena zarába cez 2000€ a môže si dovoliť takú materskú
@1natalka123 preco by kazda mala mat tu maximalnu md?? To nie je narokovatelne... 🤷 ved md je vo vyske cisteho prijmu (ba viac, ked boli aj bonusy, priplatky a tak) cize zienka nie je na tom ani o chlp horsie na md nez kym zarabala
@dkethe chápem, ale prečo keď je takáto "diera" v zákone by to ludia nemohli využiť?
@1natalka123 to sa vola charakter, moralka
@1natalka123 podľa mňa tá dohoda môže byť problém - keďže ide o rovnakého zamestnávateľa ako si robila predtým.......tam sa nerozlišuje či ide o TPP alebo dohodu ale zamestnávateľ u ktorého si odrobila tých 270dní.....z nového by to bolo určite a by si v starom dala výpoveď a viac tam nenastúpila....ale to je len môj názor
@mogaa no ved tam by som dala reálne výpoveď ale o pár dní na to by som sa zamestnala na dohodou
@1natalka123 a ty so myslis ze v socialnej poistovni mavaju na ranajky seno ? ved to oninvidia ze jento na to iste ico zmluva jasne ucelova dohoda a pojdes podla roku 2021
@loginexistuje a ty máš reálnu skúsenosť alebo píšeš len čo si myslíš? chcela som tu len normálnu radu a niektoré mi tu píšete akokeby idem spraviť neviem aký podvod a
nemáte s tým žiadnu skúsenosť...
@1natalka123 a nejdes robit podvod???? Ides... tak.co sa obuvas do
@loginexistuje ????
@lienka.7 zaplatím do sociálky také odvody ako niektoré ženy neodvedú za niekoľko rokov. Je to tak definované v zákone? Je! Tak to vlastne nie je podvod .... pán Mihál (daňový expert) vydáva každý rok knihy o materskej kde píše ako si zvýšiť takto materskú, je to legálny spôsob
@1natalka123 pan mihal kedysi daval aj ine rady ako si "prilepsit" a ked sa stal mimistrom, tak ich zrusil 😉😉😉
Ked si platis odvody, tak naco potrebujes podvadzat???? Akosi nechapem... ale co uz
Tie co odvody neodvedu, nemaju potom max.matersku. A to ze niekde podvod prejde, inde nemusi... zavisi to od pobocky a nie plosne. Chvalabohu, ze su aj pripady, ze sikovnym mamkam na to v SP "neskocili" a potom tu vyplakavali ze co urobili zle... cize asi tak.
@lienka.7 lebo je rozdiel dostať 650€ materskú a 1700 €. Ja len nechápem prečo to vám tu niektorým tak vadí? Ja som sa normálne slušne spýtala či sa to tak dá. V živote som nebola na PN, na úrade práce a raz by som chcela využiť túto možnosť keď sa to dá
@1natalka123 je rozdiel dostat 1.700€ ked mas k tomu aj zaplatene adekvatne odvody. A je rozdiel ak mas dostat 650€ a chces sa podvodom dostat k 1.700€. Ako k tomu dojdu tie matky, ktore realne platili odvody na to, aby max.matersku mali a potom taketo spekulantky?
A opakujem, pokial si toooolko odvodov poplatila, ako je mozne ze mas narok na 650€???
@lienka.7 myslela som to tak, že za tých cca 95 dní zaplatím také odvody ako niektoré ženy neodvedú za niekoľko rokov, ktoré chodia každú chvíľu na PNky a podobne
@lienka.7 chcela som len radu nič viac, žiadne moralizovanie
@1natalka123 prepac ale radu si uz dostala predsa od Mihala, ci nie? Alebo si to aspon mala zistene... cize potom fakt nechapem pointe tvojho prispevku. Tot vsjo
@lienka.7 a ja nechápem prečo musíš stále rýpať. Hentaká situácia aj s dohodu tam nie je spomenutá tak asi preto som sa skúsila spýtať tu, normálne, slušne ale vidím že som tu nepochodila s porozumením až na pár žien ktoré mi normálne odpísali a nemali potrebu ma tu hneď súdiť. A niektoré mi radšej poslali súkromnú správu keď videli tieto odpovoede lebo by vás asi porazilo, že to tak naozaj funguje
@1natalka123 Ahoj.Aj ja som tak bola,keďže u zamestnávateľa kde som robila,tak som mala na papieroch minimálnu mzdu.Keď som dozvedela,že som tehotná dala som výpoveď zamestnala som inde na tých 90 dni a za týždeň som zamestnala u starého na dohodu Nebolo problem popri TPP môžeš si robiť na brigádu
Nechápem tých ľudí,človek si potrebuje radu a samé kkt píšu🤦Keď niekdo má možnosť niekde sa zamestnať a platiť si odvody tak to neni vybabranie so Štátom ,keďže také sú zákony..Takže ľudia nebudte taký 🙏
@amina15 to ze je takáto diera v zákone a niektoré ju využívajú je fakt. Autorka ma predsa robotu a špekuluje. Názvu si to ako chceš, ale ide o podvod. Minimálne eticky. A pevne verím ze aj SP začne raz takéto špekulantov aj patrične trestať. Mimochodom presne aj ako ty. Maj sa pekne
@amina15 ďakujem pekne za normálnu odpoveď, takže super nemal by byt s tým problém 🙂 Ja som tiež nepochopila tie odpovede niektorých, ako ich môžu trápiť také veci. Mne je úplne jedno kto koľko dostane a hlavne je to ešte aj zo zákona.... Teraz väčšina živnostníkov, podnikatelov využíva pandemicku pomoc a od štátu a mam v okolí živnostníkov co to využívajú aj keď by nemali ale prečo to nevyužiť keď sa to dá? Boli by sprostí
@1natalka123 pokiaľ viem, materská sa ti počíta priemerom ročného príjmu, za posledný celý kalendárny rok, v tvojom prípade 2021... Takže ak to urobíš v januári, nebude to mať vplyv... Ale možno sa mýlim a niečo sa od môjho odchodu na MD zmenilo...