Maximálna materská 2022

1natalka123
7. dec 2021

Ahojte. Viete mi poradiť? Pracujem dlhodobo v jednej firme a chcela by som získať čo najvyššiu materskú na ktorú by som mala nastúpiť v máji 2022. Môžem dať výpoveď u starého zamestnávatela a zamestnať sa u nového od januára 2022 so mzdou na získanie maximálnej materskej po dobu minimálne 91 dní a zároveň sa zamestnať u starého zamestnávateľa na dohodu? Tá dohoda nebude problém?

zuzka1_zuzka1
7. dec 2021

@1natalka123 pokiaľ viem, materská sa ti počíta priemerom ročného príjmu, za posledný celý kalendárny rok, v tvojom prípade 2021... Takže ak to urobíš v januári, nebude to mať vplyv... Ale možno sa mýlim a niečo sa od môjho odchodu na MD zmenilo...

1natalka123
autor
7. dec 2021

@zuzka1_zuzka1 spočíta sa za predchádzajúci rok ak si u rovnakého zamestnávateľa, ak zmeníš zamestnávateľa a odrobíš minimálne 91 dní tak vtedy sa už berie priemer z nového zamestnania

som_ponorka
7. dec 2021

bude sa ti ratat z tej novej zmluvy, ale neviem ako je to s tou dohodou

loginexistuje
7. dec 2021

bude to vyhodnotene ako ucelove

1natalka123
autor
7. dec 2021

@som_ponorka no veď to že ani ja sa neviem nikde k tomu dopátrať

1natalka123
autor
7. dec 2021

@loginexistuje poznám viacero v okolí, ktoré s tým takto "vybabrali" a ani jedna s tým nemala problém

mishi147
7. dec 2021

@1natalka123 ahojky nie dohoda nebude problem,ked vypisujes papiere o matersku tam zadavas z akeho zamestnania chces dostavat matersku

dkethe
7. dec 2021

Nam, co sme si na max matersku poctivo zarobili, vzdy tak 'dobre' padne, citat tieto vydzubovacky 😅😅😅

1natalka123
autor
7. dec 2021

@mishi147 ďakujem pekne za info 🙂

1natalka123
autor
7. dec 2021

@dkethe no bohužial nie každá žena zarába cez 2000€ a môže si dovoliť takú materskú

dkethe
7. dec 2021

@1natalka123 preco by kazda mala mat tu maximalnu md?? To nie je narokovatelne... 🤷 ved md je vo vyske cisteho prijmu (ba viac, ked boli aj bonusy, priplatky a tak) cize zienka nie je na tom ani o chlp horsie na md nez kym zarabala

1natalka123
autor
7. dec 2021

@dkethe chápem, ale prečo keď je takáto "diera" v zákone by to ludia nemohli využiť?

dkethe
7. dec 2021

@1natalka123 to sa vola charakter, moralka

mogaa
7. dec 2021

@1natalka123 podľa mňa tá dohoda môže byť problém - keďže ide o rovnakého zamestnávateľa ako si robila predtým.......tam sa nerozlišuje či ide o TPP alebo dohodu ale zamestnávateľ u ktorého si odrobila tých 270dní.....z nového by to bolo určite a by si v starom dala výpoveď a viac tam nenastúpila....ale to je len môj názor

1natalka123
autor
7. dec 2021

@mogaa no ved tam by som dala reálne výpoveď ale o pár dní na to by som sa zamestnala na dohodou

loginexistuje
7. dec 2021

@1natalka123 a ty so myslis ze v socialnej poistovni mavaju na ranajky seno ? ved to oninvidia ze jento na to iste ico zmluva jasne ucelova dohoda a pojdes podla roku 2021

1natalka123
autor
8. dec 2021

@loginexistuje a ty máš reálnu skúsenosť alebo píšeš len čo si myslíš? chcela som tu len normálnu radu a niektoré mi tu píšete akokeby idem spraviť neviem aký podvod a
nemáte s tým žiadnu skúsenosť...

lienka.7
8. dec 2021

@1natalka123 a nejdes robit podvod???? Ides... tak.co sa obuvas do
@loginexistuje ????

1natalka123
autor
8. dec 2021

@lienka.7 zaplatím do sociálky také odvody ako niektoré ženy neodvedú za niekoľko rokov. Je to tak definované v zákone? Je! Tak to vlastne nie je podvod .... pán Mihál (daňový expert) vydáva každý rok knihy o materskej kde píše ako si zvýšiť takto materskú, je to legálny spôsob

lienka.7
8. dec 2021

@1natalka123 pan mihal kedysi daval aj ine rady ako si "prilepsit" a ked sa stal mimistrom, tak ich zrusil 😉😉😉
Ked si platis odvody, tak naco potrebujes podvadzat???? Akosi nechapem... ale co uz
Tie co odvody neodvedu, nemaju potom max.matersku. A to ze niekde podvod prejde, inde nemusi... zavisi to od pobocky a nie plosne. Chvalabohu, ze su aj pripady, ze sikovnym mamkam na to v SP "neskocili" a potom tu vyplakavali ze co urobili zle... cize asi tak.

1natalka123
autor
8. dec 2021

@lienka.7 lebo je rozdiel dostať 650€ materskú a 1700 €. Ja len nechápem prečo to vám tu niektorým tak vadí? Ja som sa normálne slušne spýtala či sa to tak dá. V živote som nebola na PN, na úrade práce a raz by som chcela využiť túto možnosť keď sa to dá

lienka.7
8. dec 2021

@1natalka123 je rozdiel dostat 1.700€ ked mas k tomu aj zaplatene adekvatne odvody. A je rozdiel ak mas dostat 650€ a chces sa podvodom dostat k 1.700€. Ako k tomu dojdu tie matky, ktore realne platili odvody na to, aby max.matersku mali a potom taketo spekulantky?
A opakujem, pokial si toooolko odvodov poplatila, ako je mozne ze mas narok na 650€???

1natalka123
autor
8. dec 2021

@lienka.7 myslela som to tak, že za tých cca 95 dní zaplatím také odvody ako niektoré ženy neodvedú za niekoľko rokov, ktoré chodia každú chvíľu na PNky a podobne

1natalka123
autor
8. dec 2021

@lienka.7 chcela som len radu nič viac, žiadne moralizovanie

lienka.7
8. dec 2021

@1natalka123 prepac ale radu si uz dostala predsa od Mihala, ci nie? Alebo si to aspon mala zistene... cize potom fakt nechapem pointe tvojho prispevku. Tot vsjo

1natalka123
autor
8. dec 2021

@lienka.7 a ja nechápem prečo musíš stále rýpať. Hentaká situácia aj s dohodu tam nie je spomenutá tak asi preto som sa skúsila spýtať tu, normálne, slušne ale vidím že som tu nepochodila s porozumením až na pár žien ktoré mi normálne odpísali a nemali potrebu ma tu hneď súdiť. A niektoré mi radšej poslali súkromnú správu keď videli tieto odpovoede lebo by vás asi porazilo, že to tak naozaj funguje

amina15
11. dec 2021

@1natalka123 Ahoj.Aj ja som tak bola,keďže u zamestnávateľa kde som robila,tak som mala na papieroch minimálnu mzdu.Keď som dozvedela,že som tehotná dala som výpoveď zamestnala som inde na tých 90 dni a za týždeň som zamestnala u starého na dohodu Nebolo problem popri TPP môžeš si robiť na brigádu
Nechápem tých ľudí,človek si potrebuje radu a samé kkt píšu🤦Keď niekdo má možnosť niekde sa zamestnať a platiť si odvody tak to neni vybabranie so Štátom ,keďže také sú zákony..Takže ľudia nebudte taký 🙏

amina15
11. dec 2021

@lienka.7 Prepáč ale o aký podvod ty píšeš?Autorka nechce robiť žiadny podvod,je to v zákone.Takže keď sa zamestná inde a zaplatí odvody ,tak prosím ťa vysvetli,že o aký podvod to ide?

lienka.7
12. dec 2021

@amina15 to ze je takáto diera v zákone a niektoré ju využívajú je fakt. Autorka ma predsa robotu a špekuluje. Názvu si to ako chceš, ale ide o podvod. Minimálne eticky. A pevne verím ze aj SP začne raz takéto špekulantov aj patrične trestať. Mimochodom presne aj ako ty. Maj sa pekne

1natalka123
autor
12. dec 2021

@amina15 ďakujem pekne za normálnu odpoveď, takže super nemal by byt s tým problém 🙂 Ja som tiež nepochopila tie odpovede niektorých, ako ich môžu trápiť také veci. Mne je úplne jedno kto koľko dostane a hlavne je to ešte aj zo zákona.... Teraz väčšina živnostníkov, podnikatelov využíva pandemicku pomoc a od štátu a mam v okolí živnostníkov co to využívajú aj keď by nemali ale prečo to nevyužiť keď sa to dá? Boli by sprostí