Matka na rodičovskej a otec (policajt) na materskej dovolenke

drobaja
7. dec 2021

Dobrý deň.
Prosim Vas pekne, viete mi poradiť, ako to je ak som ja momentálne na rodičovskej dovolenke s 15 mesačným synom a priateľ by nastúpil na materskú s dvojtýždňovym babatkom.
Problém je v tom, ze priateľ je policajt a teda viem, že to môže byť problém. Je to vobec možné?
Mal niekto podobný prípad?
Dakujem krasne

ivkazba
7. dec 2021

Otec môže poberať MP najskôr keď má dieťa 6 týždňov. A nie je možné, aby on poberal MP a ty RP. Možný je iba súber dvoch MP. Takže ak on pôjde na materskú, ty sa musíš z RP odhlásiť.
Čo sa týka možností policajtov, to snáď poradí niekto.

pa_tricia19
7. dec 2021

@ivkazba inak, ak sa môžem opýtať za seba, ja sa z RP odhlásim a ďalej čo? Musím nastúpiť do práce? Prípadne teda dať výpoveď, ak nastúpiť ešte nechcem a byť na UP? Ďakujem za odpoveď 🙂

alenah31
7. dec 2021

@drobaja nie je možný súbeh RP a MD a ani RP a RP. A čo sa týka otca policajta - nemôže na MD pokiaľ si neplatil dobrovoľne odvody do štandardnej SP, z ktorého by mal nárok na materské. Policajti majú totiž svoj vlastný sociálny systém. Tvoj manžel môže poberať rodičovský príspevok - ale nesmie byť zároveň aktívne v službe (nesmie pracovať) a ty sa buď vrátiš do práce alebo sa prihlásiš na to druhé dieťa v ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" (bez nároku na akýkoľvek príspevok) alebo si budeš ZP platiť sama alebo sa prihlásiš na ÚP.

alenah31
7. dec 2021

@pa_tricia19 buď sa vrátiš do práce alebo sa prihlásiš na druhé dieťa - ak nejaké máte a ešte nemá 6 rokov - v ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" (bez nároku na akýkoľvek príspevok) a smie do škôlky len na pol dňa alebo si budeš ZP platiť sama alebo sa prihlásiš na ÚP.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
derdia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
derdia
7. dec 2021

@beata_k ale to nie je subeh rodicovsky prispevok a materske...

ivkazba
7. dec 2021

@beata_k nie, súber RP a MP v jednej rodine nie je možný. Keby si aspoň čítala, čo preposielaš. V bode 4 sa hovorí o tom, že je možný súber dvoch MP, matka na jedno dieťa a otec na druhé. Takže ešte aj zle čítaš. 😉

alenah31
7. dec 2021

@beata_k vieš čo vlastne píšeš? bod 4.:

4. matka nemôže poberať materské na to isté dieťa, na ktoré si chce otec uplatniť nárok na materské (matka však môže poberať materské na iné dieťa, napr. na novonarodené a otec na dieťa staršie),

Tam sa píše o dvoch materských - otec na jedno a matka na druhé. Kde vidíš MD a RD? Tento súbeh možný nie je. Okrem toho ona má manžela policajta - ten na MD nemôže vôbec - oni majú vlastný soc. systém. Musel y si platiť do štandardnej SP odvody na NP a potom by nárok mal.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alenah31
7. dec 2021

@beata_k NIE JE. Možný je len súbeh dávky MD+MD ale NIE RP-MD aj keď sú v rodine 2 deti. Nie je možné poberať dávky od dvoch inštitúcií - SP + ÚPSVaR.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alenah31
7. dec 2021

@beata_k V zmysle § 3 ods. 8 písm. a) uvedeného zákona, nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak aspoň jedna z nich má nárok na materské alebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte EÚ požiada o túto dávku a bude mu priznaná.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka_266
7. dec 2021

@drobaja policajt podľa ich zákona nemôže ísť na matersku