Matka na materskej, 2 deti a muž s nami doma

7. sep 2021

Prosim o radu- nastupujem s babatkom na md, v oktobri. Manzel je momentalne na md so starsim, konci mu v polovici septembra, do prace sa nevracia, skoncil mu pp. Ja si v polovici septembra opatovne poziadam o rp na starsieho, nasledne ho v oktobri zrusim a poziadam o md. Manzel si za tie cca 3 tyzdne zaplati sam odvody.
Chcem sa opytat co nasledne- viem, ze nemozeme poberat rodicovsky aj matersku sucasne, no moze sa manzel do 3 rokov starsieho dietata nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta? Ze by bol s nami doma a nemusel platit odvody? Resp. je ina moznost? Alebo bude potrebne aj nadalej platit odvody? Dakujem krasne.

lucka_ke
7. sep 2021

nemá nárok na podporu?

autor
7. sep 2021

@lucka_ke nema, nestihli sme po vs tolko odpracovat

felicitab
7. sep 2021

A prečo muž nenastúpi do práce?

lucka_ke
7. sep 2021

muž sa môže prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov (staršie) a nebude platiť zdravotné odvody, aj rodičovský nech napíše na seba na ten jeden mesiac
alebo evidencia na úrade práce a tiež za neho bude štát platiť odvody

mogaa
7. sep 2021

nuž do 3rokov je RD a potom sa dá prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov.....

autor
7. sep 2021

@felicitab po skusenostiach s prvym dietatom, kombinciou bliziaceho sa stahovania a dalsomi vecami som ho poprosila, aby nastup do prace “odlozil” o par mesiacov. Ma pracu v ktorej musi byt min hlavou pritomny non-stop a ja obavu, ako by sme to zvladali. Financne nam to vyjde ok aj takto, ked tak aj tie odvody zaplatime, nie je s tym problem, no napadlo mi, ze ak nemusime, tak zas vieme peniazky pouzit aj inak.

lula313
7. sep 2021

Môže sa prihlásiť aj na socialku ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov a bude mat aj dôchodkové poistenie

autor
7. sep 2021

@lucka_ke dakujem, na up sa hlasit nechce, nakolko pracu nehlada, ma ju “pripravenu”, len sme sa zhodli, ze by nam ako rodine pomohlo moct byt isty cas spolu. Asi by to tam posobilo zvlastne.

autor
7. sep 2021

@lucka_ke mozem sa opytat este ohladom toho rp, preco na seba? Totiz, ja mam svoju tpp zmluvu “pozastavenu”, som z nej na rd, len teda momentalne nepoberam rp. Pracujem na druhu zmluvu na dohodu, tak mi to odporucila pani zo soc.poistovne kvoli vymeriavaciemu zakladu dalsej md. Tak neviem, ci by tym, ze by manzel isiel na ten mesiac na rd aj s rp nevznikol nejaky zadrhel s tou mojou zmluvou.

dollyzv
7. sep 2021

Z akého dôvodu máš pozastavený RP?? Na ten máš nárok do 3rokov dieťaťa či pracuješ (keď aj na plný úväzok) alebo nie..pokiaľ viem,nemá ako ovplyvniť výšku nasledujúcej materskej

autor
7. sep 2021

@dollyzv manžel je so synom na md, nemôžeme poberať 2 prispevky na 1 dieťa.
K tej vyske 2.materskej- na dohodu mam nizsi pracovny uvazok, teda aj nizsi plat. Ak by to nebola dohoda, resp.nova zmluva, ale zmena mojej povodnej zmluvy, tak sa mi znizi vymeriavaci zaklad, lebo by sa upravila povodna zmluva.

alenkaorava
7. sep 2021

Ona to ma s tymi pracovnymi zmluvami kvoli tomu, aby mala vyssiu matersku. Chce riesit len manzela. Nech sa manzel ide nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, na to starsie dieta myslim, potom nebude musiet platit odvody. Nech zoberie na seba aj rodicovsky prispevok. Ak by ste chceli, tak toto starsie dieta moze nastupit do skolky po dovrseni 3 rokov a moze by v skolke na 4 hodiny doobeda. Ma narok len na 4 hodiny doobeda, kde pani ucitelka vyucuje. To mu povedia aj na urade. Ak by mala skolka volne miesto, tak ho zoberie. Ak nebude mat volne miesto, budete si dieta musiet nechat doma, pretoze je doma pri nom vlastne otec. Zavisi aj od toho, ci to dieta ma rado kolektiv deti... Vy poziadajte o matersku na dieta, ktore sa vam ma narodit. Treba ist na urad.

autor
7. sep 2021

@alenkaorava dakujem, chystam sa na to, len som sa chcela popredu trochu pripravit. Do skolky by siel rad, no do 3 rokov je to tu u nas ciste sci-fi, dokonca aj v sukromnych… ale stahovanie sa blizi, tak potom uz bude snad vela veci lahsie zvladnutelnych.

alenkaorava
7. sep 2021

Oznacim v tomto prispevku jednu maminku ekonomku, ktora vie naozaj dobre poradit a na na sa mozte spolahnut. Pripadne jej mozte napisat aj IP.
@zalka
Pekny den!

lucka_ke
7. sep 2021

kvôli tomu RP na muža, lebo on bude nahlásený ako osoba starajúca sa o toto dieťa
na tvoju RD poberanie príspevku nemá vplyv

autor
7. sep 2021

@lucka_ke aha, dakujem velmi pekne