Materský príspevok pre manžela, iného príslušníka alebo matku

radulka2021
27. dec 2015

Dievčatá nemáte s týmto skúsenosť:
1. Ak je manžel SZČO a chceli by sme aby miesto mňa poberal materské on, čo všetko po narodení na to musíme vybaviť a od kedy začína poberať materské a koľko týždňov to bude? A aké je tam obmedzenie jeho príjmu aby si nemusel platiť odvody?
2. Je možné ak som SZČO aj ja nevznikne mi do narodenia nárok na materské (poistených 270 dní v soc. poisťovni za posledné 2 roky), poberať najprv rodičovský príspevok, nakoľko je pre mňa komplikované prerušiť živnosť, a keď dovŕšim 270 dní poistených v soc. poistovni žiadať o materský príspevok a potom sa znovu vrátiť na rodičovský?
3. Alebo mohol by na naše dieťa poberať rodičovský príspevok napríklad aj môj rodič a čo k tomu potrebuje?

Budem Vám veľmi povďačná za Vaše skúsenosti, nakoľko mám pocit, že tieto kombinácie sú tabu nakoľko sa k ich odpovediam neviem nikde dopátrať a pracovníčky soc. poisťovne vedia o týchto veciach menej ako ja hlavne že majú riťky v teple.

loginexistuje
27. dec 2015

@radulka2021 v pripade poberania materskeho a SZCO nie je ziadne obmedzenie

ty musis byt na materskej minimalne 6 tyzdnov po porode a potom moze ist na matersku manzel ..

iny rodinny prislusnik nemoze ist na matersku .. jedine ze by ste sa vy vzdali dietata a oni ho prebrali do starostlivosti rozhodnutim sudu
ale ak pojde na matersku manzel ty musis mat aktivnu zivnost a stat za teba neplati poistenie.

loginexistuje
27. dec 2015

@radulka2021 a skus si to najprv prestudovat na socpoist.sk lebo mas v tom hokej ... pocas poberania RP ti stat neplati nemocenske poistenie ... takze ti 270 dni nenabehne a vratit na matersku sa uz neda... ak ti narok nevznikne tak budes poberat rovno RP ....

radulka2021
autor
27. dec 2015

Veď práve že ja mám nabehnúť na RP, žiadna materská...to znamená že si musím naďalej platiť odvody. Len ma zaujíma, či je možné nastúpiť na materskú proste neskôr, napr. po polroku po narodení dieťaťa.

loginexistuje
27. dec 2015

@radulka2021 ty nie

fidorka7
28. dec 2015

@radulka2021 no neviem či ty máš alebo nemáš riťku v teple, ale o soc.poistení vieš H...o