Ahojte, prosim, napiste len ak ste si iste v teme 🙂
Momentalne je manzel na materskej dovolenke s mladsim dietAtom, do 24. septembra
Ja som na povodne chcela ostat doma na neplatenej rodicovkej, ale kedze nastala mimoriadna situacia, isla som na OCr so starsim dietatom.
Pandemicka ocr konci teraz v auguste (ak sa nemylim, ak ano, opravte ma).
Mne ostava hluche obdobie medzi 1 a 24 septembrom. Na rodicvosku nemozem ist s mladsim, lebo s nim je otec na materskej. Mozem si dat na tych par neplateny rodicak s starsim a potom ked skonci otcovi materska toho 24.9. tak sa prehodim na rodicak s mladsim?
Dakujem
Záleží od toho, či PP trvá a koľko rokov má staršie dieťa.
@veronikaszabova v skolke bude len 4 hodiny
Len otazka je ze ci potom treba u zamestnavTela hlasit ze od 25.9. idem s mladsim na rodicak este do dexwmbra
Ked ti trva PP, tak neviem ci mozes ist na nepl.RP
To ti skorej Draik poradi.
Zostanete na RD s mladším s tým, že si zaplatíte ZP. To, že otec poberá materské, neznamená, že vy nemôžte zostať na RD (bez RP).
Ak spravne chapem, tak 31.8 konci OCR na starsiu a 24.9. konci otcovi materske na mladsie. Cize od 25.9 budete ziadat o RP, ktory ale bude priznany od 1.9., kedze vzdy priznavaju/odoberaju za cely mesiac. A nasledne s tymto papierom na ZP a uz ste poistencom stat. A je jedno ako dlho je starsie dieta v MS. Ale da sa byt aj so starsim ako osoba starajuca sa o dieta do 6r, len vtedy nesmie byt ziaden prijem,cize potom nezabudnut zmenit na mladsie. No asi je to zbytocna komplikacia.
Zamestnavatelovibtreba nahlasit, ze idete dalej cerpat RD, kedze ste ju ukoncili kvoli tomu, ze ste sli na OCR. Ale RD = rodicovska dovolenka u zamestnavatela a RP = rodicovsky prispevok su rozlicne veci
Ahojte dievcata
Dakujem za rady
Ja potrebujem takto:
1.-23. september rodicovska dovolenka predlzena so starsim dietatom (v skolke bude len 4 hodiny), pretoze muz je este na RD s mladsim do 23.9.
* toto nahlasim zamestnavatelovi
* nahlasim sa na zdravotke
24.9.-24.12. chcem ist naspat na rodicovsku s mladsim, mozem este prispevok cerpat.
Takze tu nahlasim zamestn. opat zmenu a hlasim sa na UPSVaR so ziadostou o prispevok
Po dovrseni troch rokov mladsieho chcem este ostat doma na predlzenej materskej - opat, tej neplatenej
Otazka znie - je toto vsetko Ok ? Alebo je lepsie nieco?
Cca od maja buduceho roka mi v praci mozno budu vediet ponuknut nejake miesto. Ak nie, slubili odstupne.
Dalsia otazka : ak budem teraz 2x na tych predlzenycg rodicovskych dovolenkach, vyjde mi davka v nezamestnanosti? Pracujem suvisle od r. 2009, mam tam dve materske a dva rodicaky a teraz aj tieto planovane dve rodicovske po 3 rokoch dietata
Dakujem moc
Asi nečítate poriadne. O.i. ak má starší viac ako 3 roky, nemôžte byť voči zamestnávateľovi z vlastného rozhodnutia na tzv predĺženej RD, ale s jeho súhlasom na neplatenom voľne.
@draik rozumiem. So zamestnavatelom sa viem dohodnut. Pretoze pre mna nemaju robotu
Ak dobre pocitam, dve md+rd=6r, teda 2009+6=2015, teraz dieta okolo 3r, takze si doma minimalne od r2017 ak nie skor, ja len ze "pracujem suvisle od r 2009" ma zarazilo,kedze mi to vychadza max tak na dva roky prace 😉
Mne je jasne, ze moje vypocty nie su presne 🙂, pretoze nemam presne info o veku deti a dlzkach dob poberania davok a prispevkov.
Ale realite sa blizim celkom urcite, pretoze logicky to inak nevychadza.
Mna pozdvihuje zo stolicky totiz vypocitave konanie a prepajanie a planovanie kombinacii narokov na davky a prispevky vsetkeho mozneho druhu a este to zavrsit narokom na davku v nezamestnanosti. Mne blika ziarovocka prizivnictvo na ukor nas, tiez rodicov malych aj vacsich deti, pracujucich..😔🤷♀️.. to je to, co ma mrzi.
@a byt "zamestnana" a pracovat je tiez rozdiel..😉
Ak pojdes na nepl.RP - osoba starajuca sa o dieta do 6r - mozes, ale dieta moze byt v skolke len 4 hodiny