Materské z minima

nella130
16. máj 2019

Ahojte. Chcem sa spytat niektorej, ktora bola pred materskou szco alebo otecko a vyplacali vam materske z minimalnych odvodov. Lebo manzelovi zacali, ale 168e sa mi zda extra malo. Ved je to vo vyske odvodov.
Aka to bola u vas vyska?

Dakujem

marlenka222
16. máj 2019

Veď si požiadajte o dorovnanie. Minimalne musí dostávať toľko,ako je rodičovský príspevok. Čiže rovnaka páni ako vybavuje RP, píše sa žiadosť.

nella130
autor
16. máj 2019

@marlenka222 naozaj musi tolko dostavat? Treba poziadat teda na upsvar?

masenkamedvedova
16. máj 2019

@nella130 áno musia mu doplatiť do rodičaku

marlenka222
16. máj 2019

@nella130 a dá sa vybaviť aj spätne že vám peniažky doplatia za mesiace, kedy ste dostávali oba minimálnu materskú.

vikusjk
16. máj 2019

@masenkamedvedova pri szco si nie som ista, ci musia. Pri klasickom zamestnani ano, to dorovnavaju a aj spatne doplatia.

marlenka222
16. máj 2019

@vikusjk a SZČO nie je zamestnanie? Prosím ťa netrep! Pri každom zamestnaní kde vznikne nárok na materskú.

vikusjk
16. máj 2019

@marlenka222 netrepem! Vravim, ze nie som si ista, ci je to tak aj pri szco, ze doplacaju. To je vsetko. Pytala som sa na to nedavno pri svagrovej a len sa mi mari, ze sa pani pytala, ci bola zamestnana, alebo szco, tak preto si nie som ista. Treba overit priamo na SP a hotovo.

marlenka222
16. máj 2019

Ale chápeš to že ti vyrátajú materskú z príjmu aj SZČO, pričom materská vseobecne je rovná príjmu RP. Nie je nižšia chápeš? Čiže aj SZČO mariť sa ti môže, platí to pre všetkých ktorí majú nárok na materské. Ak vznikne rozdiel, doplatia aj pre SZČO aj pre zamestnancov. Zasa až tak strašne to rozdielne nie je. Ide stále o tej istý princíp a spôsob vyplácania z odvodov, ktoré si buď platíš ty alebo štát. Aj RP je vyrátaný z istej sumy- zvyšuje sa životným minimom, tým pádom by bolo protizákonné jednanie. Aj dieťa má určenú čiastku na svoj život. Preto ak vznikne rozdiel, kedy rodič dostane menšie materské ako je stanovená výška rodičovského príspevku, rozdiel dopláca úrad práce soc.veci a rodiny oddelenie sociálnych veci. Je potrebné predložiť výšku materskeho- rozhodnutie o poberaní materského, potvrdenie o poberani materského a žiadosť na doplatenie rozdielu medzi materským a výškou rodičovského príspevku. A podľa teba je aj výška RP odlišná a iné pravidlá pre SZČO ako pre zamestnancov?

vikusjk
16. máj 2019

@marlenka222 ale nič nie je podla mňa odlišné, božemôj, ženská... šak okej, nech si o to zažiadajú a nech im doplatia, veď sa nič nedeje. Len tá reakcia, že netrep! To už čo je za jednanie? Človek nemôže napísať, čo chce? To kde sme? Či toto nie je poradňa, ale vyslovene len odborníčky sem môžu prispievať? 🙄

marlenka222
16. máj 2019

@vikusjk lebo je úplne ideálne keď si počula ... Teda Nevies na 100% ale asi isto to tak bude ako hovoríš. Len aj keď niekto prispeje čo vie, tak prídu také ako ty, a ja som počula,že to je takto... Áno? A kedy si presne tu situáciu riešila sama? Ako sa rieši? Koľko vieš a koľko žiadosti si k tomuto problému písala ty? Koľkých si oslovila na riešenie? Nikoho lebo si počula. A keď ti človek napíše že trepeš, lebo skutočnosť je iná, ešte si urazená. Potrebuješ diskutovať alebo sa tváriť že máš dobré uši? Jedna pani povedala....

vikusjk
16. máj 2019

@marlenka222 nie som urazená, lebo nemám byť prečo, iba ma prekvapuje reakcia tvojho typu. Len som upozornila na to, že to nemusí byť tak. Netvrdím, že to tak nie je. Nemyslela som to zle. Švagrinej priznali materskú 40 Eur a nezdalo sa mi to, tak som volala do sociálnej poisťovne a pani, ktorá mi radila, aby švagrová išla na úrad práce a podala si žiadosť o dorovnanie sa dvakrát pýtala, či bola zamestnaná, alebo szčo. Tak čo je zlé na tom, keď poviem, že si nie som istá? Neškatuľkuj ľudí ;)

evittam
16. máj 2019

@marlenka222 SZCO nie je zamestnanie ty netrep.

marlenka222
16. máj 2019

@evittam nie je samozrejme že nie ale je to spôsob práce

evittam
16. máj 2019

@nella130 Ak platil ako SZCO odvody z minima co bolo min.r.z VZ 456Eur cize z toho je MD cca 342Eur.

evittam
16. máj 2019

@nella130 Cize niekde bude "chyba". Podavas malo info. Kedy nastúpil otec na MD-ak tento rok-Co bolo presne cely minulý rok?