Ahojte prosím vás priateľ chce ísť na materskú od 3 januára 2025. Materská sa mu bude rátať za rok 2024? Zamestnaný je u toho istého stále od roku 2021. Kedy je treba podať žiadosť na sociálnu poisťovňu?
A ešte jedna otázka: ked ja ukončím RD 2.1.2025 tak budem mať ešte celý mesiac rodičak a priateľ od toho 3.1 materskú? Ďakujem za odpovede😊
@samikova ano, ak nastupi 3.1. otec na MD, za januar este dostanete rodicak. Ziadost o odnatie musis podat este v decembri, s datumom ze ziadas odnat od 2.1.. Ziadost o materske podate v januari, aby to SP spracovala, musia mat najprv potvrdene to odnatie rodicaku z Uradu prace. Oni si to medzi sebou odkomunikuju, ale musis podat obe ziadosti, ten rodicak idealne skor.
@kathhii ked ukonci 2.1., preco by nemala ani jeden den? Dni tam ma hned dva, navyse v rozhodnuti z UPSVAR bude mat datum ukoncenia 31.1. Za januar rodicovsky prispevok urcite dostane.
@pondelok01 dakujem 🙂
@pondelok01 tak som to aj čítala ale radšej som sa opýtala. Ďakujem 🙂
@samikova v praci musi nahlasit mesiac pred nastupom na MD
@samikova áno, za rok 2024( tie 3 dní sa nezapočítavaju).
Na jedno dieťa môže dávku poberať len jeden rodič. Ty si musíš ukončiť RD, respektíve požiadať o odňatie rodičaku na to dieťa, čiže ty keď ukoncis 2. a nastúpi 3. Ty tam nemáš ani jeden deň na rodicaku....