Materské pre otca

15. jan 2022

Potrebovala by som radu.
Manžel momentálne (už 15 rokov) živnostník, ktorý si platí odvody do soc.poistovne, dostal možnosť pracovať na zmluvu a ak chce aj čerpať "materské" - áno manžel by išiel na rodičovskú dovolenku a poberal by dávku materské(myslím, že je to takto) , a ja potrebujem vedieť, čo potrebuje spraviť, ak chce mať materské vyplácané z tohto pracovného pomeru?
Občas tu čítam tieto diskusie, a zhrniem,že čo som zachytila, ale predsa potrebujem "odobriť" tieto informácie:
- mal by mať minimálne 90dní nemocenské poistenie z tohto pracovného pomeru, lepšie viac
-prerušiť živnosť, aby nemusel platiť odvody do ZP a SP, ku dňu začatia pracovného pomeru
-odovzdať zamestnávateľovi papier na materskú
-ja si dám odňať rodičovskú napríklad druhého v mesiaci, aby som dostala rodičovský a manžel od tretieho nastúpi na "materskú"
-ja si založím živnosť, čiže počas manželovej "materskej", jeho obviklý príjem budem mať písaný ja na živnosť-on bude pracovať, má HO-je to dohodnuté, čiže manžel nebude mať príjem a ja si budem platiť odvody ako SZČO dobrovoľne minimálne, hlavne, aby sa mi ten čas rátal do odpracovaných rokov
Ešte doplním, že syn má 3 roky 29.11.,čiže to musíme stihnúť dovtedy aj vyčerpať.
Ja potom zruším živnosť, a podľa dátumu, ku ktorému to bude vyčerpané požiadam o rodičák naspäť alebo nastúpim do práce,manžel obnoví živnosť.
A, áno je to dajme tomu účelové, ale manžel za 15 rokov nečerpal žiadnu dávku, takže to proste/sproste chceme využiť.
Za akúkoľvek užitočnú informáciu a radu- prosím OVERENÚ, nie dohady, vám budem vďačná.
Či sa nám to finančne oplatí, si viem vyrátať.
Ďakujem

autor
15. jan 2022

🙏🏻 Prosím o radu

lienka.7
15. jan 2022

Co sa tyka zivnosti, to neviem ako s tým....
Co sa tyka vybavovania, musi ist na sociálnu, vypise si ziadost (tu co da tebe lekar), poda ju. Urci si v nej od kedy do kedy chce ísť na MD, s akým dieťaťom a z čoho mu ma byt vyratana MD (teda zamestnavatel). Musi oznámiť zamestnávateľovi listo ze od vtedy do vtedy je MD.
Ty musíš prerušiť na ten čas rodičak, od nás pýtali kópiu pre SP ze som požiadala o jeho zrušenie. aj za 1 den dostaneš plný rodicak, cize pokojne k 2.dnu v mesiaci. Len aby mu s tým suhlasil zamestnávateľ, keďže za 1 den za neho bude musieť platiť odvody. Treba sa s nim dohodnúť .
Nevidím dôvod, načo si ty máš zakladať živnosť. Klasicky PP mat nemoze, nech mu dajú dohodu a je to.

autor
15. jan 2022

@lienka.7 živnosť budem zakladať z dôvodu, že v čase keď on bude oficiálne na "materskej" , tak v tom čase ma maju byť vyplatene peniaze za projekty, ktoré robil ako živnostník a tak je aj vypočítaná jeho provízia, ale k realizácii a aj k vyplateniu príde až v tej dobe. Ďalej preto, že z dohody platí odvody aj zamestnávateľ, čím by sme prišli mesačne cca o 400-500 €, čím by celé poberanie materskej ním, stratilo význam. A ďalej aj preto, že by som musela riešiť co so mnou(ja mam pracovný pomer na dobu neurčitú), keďže ja sa reálne budem o dieťa starať a manžel iba papierovo,cize je to 3v1. Je tam viac možností, než len zakladať živnosť, ale táto možnosť nám sedí najviac. Mne hlavne išlo o to, koľko musí byť zamestnaný, či naozaj stačí tých 90 dní NP(lepšie viac) ? A ci nieje niečo na co si dat ešte pozor? Co sa da urobiť lepšie? Ale iba s tou variantou, že si ja založím živnosť.
Ďakujem však za odpoveď

saxana000
15. jan 2022

No a nebolo by jednoduchsie vykaslat sa na ten pracovny pomer ked z neho aj tak prijem mat nebude?teda ak som to dobre pochopila.a materske si dat vyratat z odvodov zivnostnika?pocas poberania materskeho je predsa oslobodeny od platenia socialky a zdravotnej to je 250 do plusu mesacne dostane matersku plus minus 400e. Ak platil najmensie odvody 250 plus 400 je 650 a to je urcite viac ako najvyssi 370e rodicak.pracovat bude teda normalne lebo doma budes ty. vyplata bude chodit normalne a ty si len zaplatis minimalne odvody a kym bude na materskej tak co bude fakturovat bude fakturovat na tvoju zivnost alebo si faktury rozdeli do uctovneho roka tak aby sa mu neprekryvali s obdobim poberania materskeho.
Za 9 mesiacov budete v zisku minimalne 2500eur a to uz sa oplati..

autor
15. jan 2022

@saxana000 ďakujem, za tip na riešenie, dnes večer to budem preratavat, koľko by to bolo s živnosťou, prerátam aj túto možnosť. Materská z toho pracovného pomeru by mu mala vychádzať cca 1100€.

lienka.7
15. jan 2022

Nepíšeš podstatnú vec, a to aka materska mu vychádza zo živnosti. Asi nič moc ked spekuluhete s PP. Aj odvody z dohody platí zamestnávateľ, to teba trápiť nemusí. Su vsak výrazne nižšie.rozhodme nie 500€ ako pri normálnom plate.
Neviem, možno sa mýlim ale mam pocit ze ten PP mate dohodnutý len na vybratie materskeho a neviete co a ako so živnostou.
Co sa tyka teba, presne ako ti pise
@saxana000 neviem ako to chcete robiť s tým faktorovanim. Tiez tebe zamestnávateľ umožní byt dalej doma? Ci aj to chceš prekryt zivnostou?

mogaa
15. jan 2022

najskôr si zisti za akých podmienok je nárok na MD ak sa prekrýva SZČO a následne bude braný ako zamestnanec, teda SZČO ukončí.....aby ste sa obaja neprerátali.....lebo predpokladám že to nebude to isté ako keď niekto zruší jeden PP a na 90dní si dá druhý PP, čiže vtedy sa mu ráta MD z druhého PP.....lebo osobne nie som si istá či stačí len pozastaviť živnosť a či sa vôbec dá spojiť NP z obdobia SZČO a zamestnania

autor
15. jan 2022

@mogaa a @lienka.7 vidím, že neviete čo riadite. Pokiaľ viem, tak dní nemocenského poistenia sa nedeľa na také, z ktorých sa vypočíta MD a z ktorých sa MD nedá vypočítať. Môže iba nemať dosť dní, aby nemal na MD nárok.
Platí si 15 rokov sociálne odvody, čiže 270 dní za posledné 2 roky má aj teraz z fleku. Ja mam rodičovskú dovolenku do 29.11.2022, to je podstatné pre môjho terajšieho zamestnavatela-toho, od ktorého som išla na MD, ak by som aj teraz robila pre niekoho iného, pre neho som na rodičovskej dovolenke. Žiadnu doložku o tom, akú prácu môžem vykonávať pre niekoho ineho v zmluve nemám. Z jeho živnosti vychádza samozrejme minimálna MD, z nového pracovného pomeru by vychádzalo 1100€, čo muselo byt hneď jasné, že prečo vôbec idem robit toľko operácii. a ja som na živnosť jeden čas pracovala, v živnosti proste nieje problém. Co on zarobí počas toho ako bude na MD, pôjde na faktúru mne, plus provízie ako som spomínala. Prosím, odpovie mi niekto, kto sa tomu rozumie?

lienka.7
15. jan 2022

Ja len toľko k tomu, pokial ide ma matersku tvoj muz, ty na rodičovskom uz logicky nie si. Preto aj prides o rodičak. Nemozete byt doma oficiálne 2 s jedným dieťaťom. Normalne by si sa teda ty mala vrátiť do prace. To, ze ty ostaneš doma na živnosti, alebo si sama zaplatíš odvody, ze ved do 29.11. mam nárok byt doma neviem ci je úplne kóšer z pohľadu prava/zákona (nie som expert, mozno sa aj mýlim, tak aby si sa zase neurazala, len nahlas rozmyslam).
Na tom PP potom mm ostava? Ci aj to je len zastieraci manéver? Mi to príde tak, ako by si našiel niekoho, kto ho na tie 3 mesiace zamestna, ale všetko si musí zaplatiť sam... keby šlo o normálnu pracu, dal by mu bez problémov dohodu na to obdobie. Ja som to mala v praci presne tak isto. Z dohody sa platila len zdravotná a dan.kolko, to si vieš vyrátať z kalkulačky na nete, nechce sa mi to teraz hladat. Ale 500€ to rozhodne nie je.
A ide o ti, aby ti SP nevyhodnotila ako účelové, ze len na 3 mesiace prešiel na PP a potom sa vrátil naspäť .
A staci zadať jednoduchú otázku na SP, mm robil na živnosť, teraz ide na PP. Z čoho sa mu bude počítať materska? A mas to.

slavkadi
15. jan 2022

Keď pôjde na materskú tento rok, bude sa mu počítať z obdobia minulého roku, kedy mal vymeriavacie základy ako SZČO, to s 90dni sa uplatňuje keď nema príjem za minulý rok z kt.si platí odvody a má aspoň 90 dní pred nástupom na matersku. Takže zmenou zamestnania už nič nevyrieši. Keď pôjde teraz na materskú, môže ďalej pracovať ako SZČO, ty budeš na rodičovskej ale bez rodicaku, a vypočíta sa mu z vymeriavacích základov minulého roku.

mogaa
15. jan 2022

@slavkadi práve preto som jej napísala aby sa neprerátali s mužom....ja robím v SP ale úprimne nevie ako sa to ráta ak je tam živnosť a potom sa dotyčný zamestná, ale pochybujem že sa to berie ako nový PP, keďže predtým bol na živnosť....ale ja nerobím výpočty pri dávkach, takže neviem z čoho sa to v tomto prípade bude počítať....len proste už som bola pri pár prípadoch keď špekulovali a nakoniec sa prerátali....

slavkadi
15. jan 2022

@mogaa či je ten príjem zo živnosti alebo zamestnania je jedno, bol tam vymeriavací základ, bol, tak z toho sa vypočíta materská. Jedinú výhody má SZČO, že môže ďalej pracovať na živnosť, takže ak vychádza materská zo zivnosti viac ako rodicak, stále sa im to oplatí.

autor
15. jan 2022

@slavkadi on by mal viac ako 90 dní na zmluvu, a až potom by išiel na materskú, zistím si to

lienka.7
15. jan 2022

@slavkadi im ide však o to, aby dostal vyššiu matersku, co zo živnosti nedostane keďže platí minimálne odvody. Dostali by iba tých 370 max.co ma asi ona aj rodicak. Preto si vymysleli ze cez PP dostane viac. Len skrt im robí ta odmena co ma teda dostať.
Tiez nechapem, prečo vymysla však môže ako živnostník normalne ďalej robiť a poberať matersku. Len teda omnoho nižšiu.

slavkadi
15. jan 2022

Na stránke socpoist:

slavkadi
15. jan 2022

teraz čítam, že on by živnosť ukončil. Tak to by potom šlo. Začalo by mu tým nové nemocenské poistenie, v ktorom by mal viac ako 90 dni a z neho by šiel na matersku. Obdobný prípad napr tu: https://m.facebook.com/DanoveAOdvodoveTipyJozef...
Najlepšie si zavolajte na vašu pobočku sociálnej poisťovne.

mogaa
15. jan 2022

@slavkadi on ho chce tuším len prerušiť nie zrušiť...

autor
15. jan 2022

@slavkadi je tam aj druhý bod, v každom prípade si to preverím. Áno on živnosť preruší a pracovný pomer na zmluvu by mal viac ako 90 dní, tým pádom by mal slúžiť pre výpočet DVZ tento pracovný pomer.
@lienka.7 nežiadala som o tvoje dohady a ani súdy nado mnou a ani nad mojim konaním, každý by mal posudzovať v prvom rade svoje konanie. Co som ja hneď pri založení témy napísala, že to chceme sprosto využiť, ak sa bude dať.
Prajem ti pekný večer

lienka.7
15. jan 2022

Nikto nad tebou nevynasa sudy, tak sa laskavo nepaprc. A ja som si svoju matersku poctivo "odrobila" nemusela som od.... stat na odvodoch a potom hladat rôzne kľučky. Verím ze tvoj mm bude presne jeden z tých, co mu vyrátaju aj minimálny dôchodok a potom bude natrcať ruku ze nemá z čoho žiť. Holt, mal si odkladať pod vankus z odmien, ktoré ste dostali počas MD 😉

lienka.7
15. jan 2022

@slavkadi on by zivnost iba prerušil. Nastúpil by na TPP na 3 mesiace, potom šiel na MD a po MD by PP ukončil a sa vrátil k živnosti.

autor
15. jan 2022

@lienka.7 ja sa nepaprcim , len ty teraz ako co riešiš? Ja som zámer napísala hneď. A ty teraz si ho objavila. Áno, bude mať raz minimálny dôchodok, preto si teraz odkladá, mame investície,plus byt ktorý prenajímame a ďalšiu rezervu. Čiže raz, keď na to príde, nebudeme živoriť. Lebo na to myslíme už teraz. Ja som si tiež svoju materskú odrobila, dokonca už dve. A co teraz? O tomto téma nebola, takže ak už nemáš čo k zadanej téme, tak roluj ďalej.

slavkadi
15. jan 2022

@lienka.7 tak toto som si nie istá či by prešlo. Pri prerušení živnosti sa nahlasuje len prerušenie poistenia a nie zánik. Tak to som fakt zvedavá, čo autorka zistí - daj vedieť potom 😉

atikab
15. jan 2022

Dovolím si s tebou polemizovať. Píšeš : "A, áno je to dajme tomu účelové, ale manžel za 15 rokov nečerpal žiadnu dávku, takže to proste/sproste chceme využiť."
Podľa mňa si tvoj muž svoje dávky už predčerpal pri nízkych odvodoch za umelovyrobený minimálny príjem (to vyplýva z kontextu tebou napísaného). Z môjho pohľadu účelovo beriete zo systému minimálne už 15 rokov 🙂

autor
15. jan 2022

@atikab môj manžel celý svoj príjem udáva do daňového priznania, svoj príjem si nijakým spôsobom neovplyvňuje, nemá ako, keďže si uplatňuje paušálne výdavky. Riadne si platí to co mu vypočítajú v sociálnej a aj zdravotnej poisťovni. Ak je protizákonné byť SZČO, tak to jedinné by sa našlo. Príjem z prenájmu tak isto zdaňujeme, tak ja neviem. Ty posielaš viac do štátnej kasy ako ti vyráta mzdárka? Nemyslím si.

atikab
15. jan 2022

Tak beriem späť 🙂