Zdravím. Skončila mi materska a momentálne som na RD. No chcem sa vrátiť do práce, keďže mam vyborne platenú pozíciu. Chceme sa s mužom vymeniť. Niekde som čítala, že do troch rokov veku dieťaťa môže ísť na matersku muž. Má dostatok odpracovaných dní, no pracuje u sukromnika a hoci zarobí pekne, na papieri ma len polovičný úväzok. Moja otázka znie. Môže ísť on na matersku a ak by vyšla nejaká smiešna suma, doplatia aspoň do výšky nižšieho rodicaku ? Ide o to, že máme tu len jedne jasle a tam momentálne nie je miesto, preto by sme to chceli takto urobiť. Aj budem pokojnejšia ak bude s dcérkou muž.
Ak by mu mala vyjsť nižšia materská, resp mal by mať nižší rodicak, oplatí sa vám aby si rodicak ďalej poberala ty, keďže si mala materskú, máš nárok na vyšší rodicak, pôjdeš po práce, a muž na rodičovskú dovolenku bez materského/rodičovského príspevku.
My sme mali takú istú situáciu. Zarábam o dosť viac ako partner, tak som šla po necelom roku naspäť do prace a partner na materskú. Vyšla mu strašne nízka, pri prechode z materskej na rodičovskú mu ju automaticky UPSVAR doplatil do výšky vyššieho rodičovského príspevku, ani sme o nič nežiadali. Moj partner bol na materskej len 2 mesiace, potom prešiel na rodičovskú a je doma s malou už skoro rok. Poberá vyšší RP.
@jazula a ako to funguje ? Treba ísť na sociálnu poisťovňu podať žiadosť o materské a potom na UPSVaR ? A prečo len 2 mesiace a potom rodičovský? Nie je materská pol roka ? A doplacaju to do výšky vyššieho RP ? Ja som myslela, že do nižšieho RP.
@slavkadi ako môže byť na rodičovskej dovolenke on a ja brat rodičovský? To sa mi nejak nezdá
Ak má rodič (je jedno či muz či žena) nárok na materskú, tak má nárok minimálne v hodnote vyššieho rodicaku a neskôr aj na vyšší RP. Ak vyjde materska nižšia, dopláca UPSVAR, stačí podať veľmi jednoduchú žiadosť. U nás doplatili dokonca sami od seba 🙂.
U nás priateľ chodí v sobotu do prace a zamestnávateľ s tým mal problém cez materskú. Tak ju ukončil skôr a išiel na rodičovskú, pri ktorej môže pracovať koľko chce, v našom prípade soboty, keď som s malou ja. Finančne nám to bolo jedno, keďže materska bola po doplatku vo výške RP.
Žiadosť o materskú pre muža - tlačivo mu dali v Sociálnej poisťovni, potvrdil mu zamestnávateľ (plán odísť na materskú mu treba oznámiť minimálne mesiac vopred) a odniesol na socialku. Žiadosť o ukončenie materskej sme napísali doma jednoduchú a odniesol na SP. Žiadosť o rodicak riešil cez UPSVAR, rovnako ako ja.
Inak oplatí sa, aby nastúpil na materskú k 2hemu v mesiaci a neskôr, tak za daný mesiac ešte dostaneš RP a on materskú podľa počtu dní.
@jazula ďakujem pekne za radu 🙂
Ano je to tak, ty môžeš brat rodičovský príspevok aj ked chodíš do roboty, a muž môže byť na rodičovskej dovolenke bez príspevku.
Rodičovská dovolenka a RP nie sú na seba naviazané….rodičovská dovolenka je vlastne ospravedlnena absencia v práci. RP je dávka, na ktorú máš nárok do 3 rokov dieťaťa bez ohľadu na to, či pracuješ alebo si doma na RD… Ale ak má muz nárok na materskú, tak je u vás jedno, kto bude poberať RP, obaja by ste mali ten vyšší. My sme to nechali na partnerovi, ktorý je doma, nech mu nemusím preposielat peniaze na každý potravinový nákup a nech nie je až tak závislý odo mňa.
No je veľmi dôležité akú má zmluvu a ci si z toho platí odvody. A hlavne ci splana 270 dní. Ak áno matersku mu vyrataju ak bude nižšia než rodicak tak doplatia Do výšky rodicaku.