Materské a otcovské súbežne

21. feb 2023

Dobrý deň, manžel je na materskej so starším dieťaťom. O 2 mesiace sa nám narodí ďalšie dieťa. Je možné, aby otec vyčerpal aj otcovske /tie 2tyzdne/ na druhé dieťa a súbežne čerpal materske na prvé dieťa, alebo o dávku prídeme? Ďakujem

andrea_82
21. feb 2023

ja som to pochopila tak, že otcovské /tie dva týždne, ako píšeš/, nie je peňažná dávka, ale nárok na dovolenku. Takže keď je doma, nechodí do práce, tak aké voľno si chce čerpať?
Ak by si aj čerpal otcovskú dovolenku, tak by sa mu v budúcnosti skrátilo čerpanie materského, ak by ho chcel využiť aj pri druhom dieťati. Takže v tomto o nič neprídete.

mimi3008
21. feb 2023

@andrea_82 Je to normalna davka. Su to 2 tyzdne z tych 28 tyzdnov, na ktore ma otec narok. Cize po narodeni vramci prvych 6 tyzdnov zivota babatka vycerpa 2 tyzdne platene a potom dajme tomu o 2 roky zvysnych 26

andrea_82
21. feb 2023

@mimi3008 áno, v konečnom dôsledku je to platené. Ale ako základná podmienka je, že mu vypadne príjem. Ale ten príjem tak či tak nemá, keď už je na jednej materskej.

mimi3008
21. feb 2023

@andrea_82 Ak je napr. SZCO, tak moze mat aj nadalej prijem

ropucha6
21. feb 2023

Ved si ich moze vycerpat vramci druhej materskej, nie?

alenah31
21. feb 2023

o žiadnu dávku neprídete. On je na materskej so starším - nie je možné súbežne jedným poistencom poberať dve rovnaké dávky na dve deti. Skrátka po prvej materskej pôjde na druhú materskú. Stále bude platená 28 týždňov - akurát to nebude 2 týždne po narodení a potom zvyšok 26 týždňov, ale 28 týždňov dokopy. Tak či tak bude predsa po tvojom pôrode doma nakoľko už na MD je.

autor
21. feb 2023

Ďakujem za reakcie. Pýtam sa však, či je možné čerpať tieto dávky súbežne a nie, či si môže manžel vyčerpať dávku neskôr. Mám rizikové tehotenstvo, preto manžel išiel na materskú so starším. Pracuje pár hodín mesačne, vtedy sa o dieťa stará babka, keďže ja momentálne nie som schopná. Po pôrode chceme, aby zostal doma a pomohol mi, čiže pracovať nebude vôbec a príjem mu úplne vypadne. Preto som položila otázku tak, ako som položila. Ak má na dávku nárok, je škoda ju nevyužiť. Ak nie, na našej situácii to nič nemení.

autor
21. feb 2023

@alenah31 ďakujem, túto informáciu som potrebovala vedieť.

alenah31
21. feb 2023

a pracuje popri materskej na inú zmluvu? Ak áno a z tej zmluvy má platené odvody na NP aspoň 270 dní - môže otcovské čerpať z toho druhého PP či dohody. To je potom iné - súbežne čerpať materské na dve deti z jedného poistenia možné nie je. Ale tu by čerpal materské z jedného - čo už teda čerpá a 2-týždňovú otcovskú z druhého poistenia. Akurát, že by nemohol potom pracovať ani na tú druhú zmluvu v čase kedy z nej čerpá materské a následné dočerpanie materského by bolo tiež z tohto priemeru. Ak tam má ale len nejaký nízky príjem - kašlala by som na to.