Pekný deň,
veľmi pekne by som Vás chcela poprosiť o radu a pomoc.
Od 10.05.2004 do 30.09.2018 som bola riadne zamestnaná.
Od 01.10.2018 som na úrade práce.
21.01.2019 som bola u gynekológa, som tehotná v 7 týždni. Pôrod by mal byť koncom augusta, začiatkom septembra.
Budem mať nárok na materské ? Chcela by som, aby sa mi výška materskej počítala z môjho bývalého zamestnania (10.05.2004-30.09.2018)
Čo mám prosím spraviť ?
Na internete som čítala toho strašne veľa, ale po pravde sa v tom nevyznám...
Čítala som takú možnosť, že sa treba zamestnať aspoň na 1 mesiac, dokonca na 1 deň ?
Zamestnať sa napr. aj u živnostníka ?
A odkedy by som sa musela zamestnať ?
Sú aj ďalšie možnosti nároku na materské, napr. nemocenské poistenie ?
Budem Vám veľmi vďačná za Vaše odpovede.
@maco2101 Zožeň si knižku Materská 2019 od Jozefa Mihála, je dosť dobre napísaná a všetko dopodrobna vysvetlené aj spolu s množstvom príkladov.
@lasyckamalicka Pokial tomu nerozumie tak jej je aj knižka na dve veci. Hlavne ta od p.Mihala, nakolko je napísaná tak aby zarobil este viac-laik ho kontaktoval a platil.😉
@evittam Knižka je práve na to, aby pochopila základné veci a pojmy 🙂 neviem, či si ju čítala, ale podľa mňa je písaná úplne "blbovzdorne" aj pre úplných laikov.
@lasyckamalicka Nie nečítala. Nepotrebujem rady Mihala. Našťastie. A co som čítala bolo častokrát zavádzajúce a dost zle vysvetlené.
@maco2101 Musis obnoviť NP, kludne kde len chces. Ak si len v 7.tt tak sa prihlásit hned na SP na DNP z max.VZ zaplatit par dni a PN. Ak to stihneš 26tyzdnov pred nástupom na MD budeš mat max.MD. Alebo sa zamestnat aspoň na 90dni bez PN a OCR na max.VZ u niekoho=max.MD. Ak by ti stacila vyska MD z hrubého zdanitelneho prijmu za r.2018 tak sa staci zamestnat na par dni.
@maco2101 hod si do you tube mihal materska, ma tam cca 7 videi. V skratke ak spravne citam, tak mala by si splnenu podmuenku 270dni NP, ale uz nie si v ochrannej dobe a nemas NP aktivne - nie si zamestnana, cize momentalne v danej situacii nebudes mat narok na MD. Kde, na ako dlho a za kolko sa vies zamestnat musis zvazit sama...
@evittam ked si taká múdra tak namiesto tých drist čo tu píšeš si to mohla vysvetliť.
@nesebestacnapetra Akých konkrétne "drist"?! Som to vysvetlila. Tiez by si sa mala naučiť čítať. Pekny vecer.
Btw.ty okrem rypania do slusnych a vzdelanych ludi mas co k problému zakladateľky?!
@nesebestacnapetra A vysvetľujem a pomáham uz v xy diskusiach o tom istom. Preto som najskôr napísala,ze ich staci citat a pripadne sa spýtať a nie to tu spamovat tymi istymi diskusiami. To je všetko.
@evittam ospravedlňujem sa
@maco2101 Je tu o tom diskusii viac nez dost. Staci citat a nie zakladat novú.