Dobrý deň, milé mamičky, vopred žiadam iba tie co majú podobnú skúsenosť.
Posledné roky som pracovala v zahraničí sezónne. Som momentálne v 12tt. Viem ze nárok na Slovensku materskú nemám, ale keď som volala na zahraničné úrady tak mi povedali ze nárok tam tiež nemám keďže momentálne tam nie som nikde evidovaná, nemám tam pobyt a ani žiadnu prebiehajucu pracovnú zmluvu. Otehotnela som až po príchode na Slovensko.
Mam v pláne sa ešte zamestnať ale myslím ze ten limit tých odpracovaných 270 dní do pôrodu nestihnem.
Už ste tak niekto mali ze si vy zaplatíte nejaké odvody aby vám vyšla aspoň nejaká materská?
Vie mi niekto poradiť aké možnosti mam? Existuje taka možnosť ze tie odpracované roky sa dajú "nejako preniesť "? Keďže je to v EÚ. (Keďže sa dá tak preniesť zahraničná podpora v nezamestnanosti)
Prosím Vás iba o komentáre k téme, ahlavne tie žienky ktoré s tým majú skúsenosť.
Vopred ďakujem za milé, slušné komentáre.
@anazuz106 Najlepšie bude ist na sociálku a popýtať sa, myslím si, že by ti stačilo ak by si si tu začala platiť dobrovoľne nemocenské poistenie. Počet dní zo zahraničia by sa ti mali pripočítať, v rámci EU, potom by si tych 270 dní mohla stihnúť. Musíš byť poistená keď budeš žiadať o materskú. Zamestnať sa je tiež možnosť ale neviem kde by ťa tehotnú vzali a teda zatajiť to tiež nie je nič moc.