Ahojte,
chcem vás poprosiť o radu. Pracujem u 2 rôznych zamestnávateľov veľa rokov na TPP. U zamestnávateľa A mám 50% úväzok a u zamestnávateľa B tiež 50% úväzok. Takže u každého dostávam taký 50% plat, ale keď to zrátam dokopy, tak je to pre mňa slušná výplata. So zamestnávateľom A som sa dávnejšie ústne dohodla, že k 31.8 ukončíme PP a od septembra budem pracovať len u zamestnávateľa B na 100% úväzok (asi to nebude nová zmluva, len dodatok, že sa mi zväčší úväzok). Dva týždne dozadu som zistila, že som tehotná a TP je v marci. Problém je, že materská by sa mi mala rátať len z toho PP, ktorý bude vtedy aktuálny a dlhé roky robil len 50% mojej mzdy. Som z toho dosť nešťastná, pretože naozaj x rokov som odvádzala odvody z oboch zamestnaní a materská by mala byť len z jedného zamestnania. Prosím nemáte nejaké rady ako dostať materskú aj z toho druhého PP? Napadlo mi, že by som sa skúsila so zamestnávateľom A dohodnúť, nech necháme aspoň 10% úväzok (viac práce pre mňa mať nebude), pomohlo by to? Skúsim označiť @zalka aj @alenah31 lebo viem, že sa vyznáte, ale prosím o radu aj kohokoľvek iného. Ďakujem moc.
@lonely66 môžeš mi dať prosím link, kde som dostala kopu odpovedí? Toto je moja prvá diskusia, ale rada si prečítam, ak mal niekto podobný problém.
diskusia bola zmazaná, lebo tam boli rovnaké špekulácie, ako uvádzaš aj tu. diskusiu dávala @avokado4
ja si myslím, že si to ty... názov bol: Materské na najvyššiu sumu
nepresvedčíš ma o opaku, ale nech.... tuto niektoré kočky ti odpovedia. zrejme budeš z odpovedí nešťastná a založíš ďalšiu tému.
@lonely66 ja ťa naozaj nemám za potreby o ničom presviedčať.
Autorka - materské sa ti bude počítať z vymeriavacieho základu v rozhodujúcom období- čiže v tvojom prípade z oboch príjmov. Podmienkou na priznanie materského je trvanie nemocenského poistenia (pracovného pomeru) alebo ochranná doba. To spĺňaš. Ak máš ďalšie otázky - napíš mi.
Autorka,
z PP A budeš mat nárok na MD v OL nakoľko ti skončí PP už ako tehotnej. Výšku MD vyrátajú z platu zamestnania A z roku 2023.
Z PP B nárok na MD budeš mat lebo poistenie je aktívne, a vyrátajú ti výšku MD z platov z B roku 2024.
Lekár ti musí vypísať pre oboch zamestnávateľov žiadosti o MD, potvrdí žiadosť len zamestnávateľ B. Žiadosť kde bude vypísaný zamestnávateľ A rovno zanesiem do SP.
ďakujem vám dievčatá za odpoveď. Možno by som dala do pozornosti odpoveď od pani Halásovej, ktorá tu robí poradňu a ona mi odpísala, že o materské môžem požiadať len u zamestnávateľa, u ktorého budem aktuálne zamestnaná a to ma dosť zneistilo, preto som založila aj diskusiu. Pre tých, ktorí si myslia, že je to moja x-tá diskusia o tom istom: som na koníkovi od r. 2013, ale mám tu veľa známych a nemusia všetci hneď vedieť, že som (neplánovane) tehotná. Ďakujem ešte raz.
No zaujímavá poradňa ak nedáva dobre info.
Mas narok z oboch,ak aj ukoncis stalr si v ochrannej lehote kedze si uz tehotna,tak isto aj na tehotenske ale to neviem ci sa rata tiez z oboch ako materska,ale malo by sa pravdepodobne
zase ty? už si dostala kopu odpovedí predsa....