Materská zo Slovenska, kým žijem v Španielsku

mama_bear
20. jún 2024

Ahojte 🙂

Mám takú otázočku. Čakám bábätko, narodiť by sa malo v decembri. Žijem v Španielsku, no rozmýšľala som, či si nevybavím materskú na Slovensku. Vedeli by ste mi poradiť, či je to vôbec možné? Resp. čo treba všetko vybaviť? Nemám problém prehodiť si trvalý pobyt na SVK, deti sú tam externe zahlásené na ZŠ tak, či tak, a nevadilo by mi začať si platiť soc. a zdrav. poistenie.

Riešili ste niekto podobnú situáciu?

Ďakujem za každú radu! 😘

sisa_s
20. jún 2024

Mas na slovensku platene odvody v podobe 270dni k dnu porodu?

mama_bear
autor
20. jún 2024

Pokiaľ by som ich začala platiť dnes, bolo by to 182 dní do pôrodu.

sisa_s
20. jún 2024

@mama_bear no, 182 je menej ako 270, cize nestihas 🙂

katkaseiner
20. jún 2024

logicky by sa mala riesit materska z krajiny v ktorej realne zijes, pracujes, odvadzas dane...nie, noe je to viazane na trvaly pobyt ale na odpracovane obdobie... ked je v španielsku lepsie na zivot, nevyuzivaj system na Slovensku - a to fakt nemyslim zle alebo zlomyselne

andrea2323
20. jún 2024

Ako hovoria baby, v podstate dostávaš materskú z tej krajiny, ktorú aj ty “sponzoruješ” svojimi odvodmi, daňami a sú na to v každej krajine iné podmienky 🙂 keďže minimálny čas na odvody na svk už nespĺnaš, skús sa popýtať v španielsku (ak tam pracuješ a platíš).

andrea2323
20. jún 2024

Ešte som našla túto stránku: https://www.employment.gov.sk/sk/ministerstvo/m...

Keďže má Slovensko so Španielskom zmluvu o sociálnom zabezpečení, možno by sa ti započítali nejaké odvody aj od nich, aby si mala tých 270. Ale teda vôbec neviem ako to funguje, takže to je skôr otázka na Sociálnu poisťovňu, aby ti poradili 🙂

mk1111111111
20. jún 2024

A platis v spanielsku odvody?