Dobrý deň,
chcem sa spýtať takú otázku. Chcem dať výpoveď v práci s tým, že si trošku prilepším na materskej, pretože v súčasnom zamestnaní dostanem minimálnu.
Zamestnala by som sa u manžela vo firme. Neviete prosím ako je to posudzované? môže byť s tým problém?
Ďakujem.
@vladena306 maximálne si teta na SP podudre svoje, ako aj tu ženy na MK, ale problem nebude ak splníš všetko tak, ako má byť. A ešte max môže mať manžel kontrolu zo SP.
Ak máš za posledné 2 roky platené odvody aspoň 270 dní. A nový pracovní pomer bude ku dnu nástupu na materskú trvať aspoň 90dní (bez prerušenia - to znamená žiadna OČR, PN) nie je žiadny problém. Materská sa ti bude rátať z nového PP. A môj názor je, že radšej pumpnúť štát keď sa dá a je možnosť. Za celý život im na odvodoch zaplatíme toľko, že to nemáme šancu vyčerpať. Takže smelo na PP k manželovi a v terajšej práci daj čo najskôr výpoveď.
Nie je celkom pravda, čo tu niektoré píšu. Ak sa zamestnáš u manžela na krátku dobu a bude zrejmé, že kvôli výške materskej, tak ti vyššiu materskú zamietnu, pretože zamestnanie u manžela na 3-4 mesiace vyhodnotia ako účelové. A vieme predsa, že budú mať pravdu, keďže to ideš urobiť účelovo. Takže počítaj aj s touto alternatívou, zamietanie takýchto účelových situácií je bežné.
@mogaa účelovo sa da dokázať veľmi jednoducho. A to bud zázračným ukoncenim PP, resp.uz viac nenastúpenim do danej prace. A tiež aj to, ze roky-rokuce je niekto na minimálke a zrazu... cuduj sa svete sa mu podarí takyto "jackpot" zrovna v 5.mesiaci tehotenstva? No jasne 👌
Pracovnicky veľmi dobre vedia a vidia "historiu" každej jednej, motivovala by som ich % zo sumy, a hneď by bola SP v prebytku a takéto socky by neznezuzivali systém, ver tomu. Keby mali vrátiť matersku za tých cca.9 mesiacov plus pekna pokuta k tomu pre nich aj pre zamestnavatela, by sa 💩, neboj.
@vladena306 toto minule urobila kamoska..este sa nam pochvalila v partii ze sa zamestnala u muza, plat raz tolky aby mala vysoku matersku a velmi bola na seba hrda...nic som jej nehovorila, ja by som jej dopriala aj ked je to take chovanie bez chrbtovej kosti ale budis...predvcerom sa priznala ze jej to zamietli a ze to bolo vyhodnotene ako ucelove...detaily ma moc nezaujimali ale dost to bilo do oci zjavne ze muz zamestna manzelku a zrazu 100% narast platu...treba aj s tymto ratat 🙂
ano moze to byt vyhodnotene ako ucelove a aj bude zasa nie su padli na hlavu na urade
Ja len toľko k tej účelovosti a zamietnutiu. Čo pobočka sociálky to iné interné predpisy a čim väčšie mesto tým menšia šanca na kontrolu. Sociálka vyhodnocuje účelové zamestnanie v špecifických prípadoch - ak je matka napr. dlhodobo nezamestnaná. Na odvolanie zväčša prizná so spätným účinkom plnú materskú. Netvrdím, že vždy (nič nie je 100%) ale pracujem v oblasti miezd a HR a teda v mojom okolí sa toto ešte nestalo. A dá sa povedať, že som materskú už vybavovala veľmi veľa krát. Vám nevadí, že platíte dôchodky aj ľudom, ktorý NIKDY nepracovali a štátu neodviedli ani euro??
@wiwi28 krásne napísané. Tie ženy, ktoré tu pani osocuju by sa čudovali, koľko zien BOHATYCH mužov to takto využíva. Ja poznám ženu, čo robila na 1 hod denne, prešla na iné zamestnanie a bez problémov schválené. A presne to som chcela aj ja napísať, že ženy, aj keď vám zamietnuť, nebojte sa odvolať sa. Ak ste splnili 90 dní mate na to narok.
Tak isto to je aj s maximálnou podporou, keď sa dá tak prečo nie. V dnešnej dobe keď je taká chudobina keď si vie človek legálne pomôcť.
@sheila121 na grc je tu jedine vaše vyjadrovanie
@sheila121 nie s vaším vyjadrovanim nie je všetko OK, jedine žeby vaše vyjadrovanie odzrkadlovalo vás charakter co sa aj deje.
A po ďalšie, vy tu nie ste na to, aby ste niekomu kazali aké má mať názory na dane veci.
@sheila121 neboj, také co v zivote nic nezarobili, resp. ojeb.... cez minimalky a platili nízke odvody, tým je dobre kazde euro. Ja ich preto volám socky.
@wiwi28
@chadkroeger mile dámy, presne pre take ako vam podobne je naša krajina tam kde je a ani sa nikdy nikam neposunieme. Ešte tu začnite heslami ked nekradnes, okradas svoju rodinu... fuj, je mi z vás zle.
Btw, tie zákony sú preto tak napísané, aby žena, ktorá sa náhodou ocitne v takejto situácii mala vobec na niečo narok, nie preto aby to také "charaktery" ako vy zneužívali. Ale asi z vas potom na to aj doplati tym, ze si vyberie svoju "zasluzenu" matersku ci podporu, potom tu vypisuje ze ju nikde nechcu zamestnat a z čoho maju zit.
Ale veci sa postupne hýbu, verím ze aj toto bude raz napravene. Minimálne vtedy, keď bude SP vo väčších 💩 ako je teraz.
@lienka.7 počúvaj ty kus....... JA SOM SYSTÉM TAKTO NEVYUŽILA, ty ako sa o považuješ o mne takto písať, keď ma ani nepoznáš? Typická slovač.
Nebrala som max materskú, ale riadnu aká mi vychádzala, ale niesom zavistiva ako vy tu a doprajem druhým ľuďom.
Zbytočne sa tu s vami naťahovať, aj tak si meliete svoje. Fuj, nechcela by som byť taká zatrpknuta, ako vy.
@chadkroeger vies, ked som proti niečomu tak to tu neschvalujem. Len toľko k tomu. A kus... si ty, ale teda CHARAKTERU 👌 normalny poctivy človek nemusí podvadzat, tomu vyjde všetko ok. Socky, ktoré nikdy nič nemali sa vytesuju ako oje... systém. Samozrejme len na cas. Lebo všetko ich dobehne.
Vies, toto vase uzkoprse a jednoduché myslenie, ze si platím (co na tom ze minimum, pripadne nula cela nic), tak prečo nepodojit systém, ked to ide je uplne primitívny, sorry.
To aj tak len tak par krát do roka si ideš polezat do nemocnice? Lebo vsak si platis za cely život aj zdravotne odvody dost, nie? Prečo to potom neodporucas tu aj iným?
To je presne to iste ako s poberanim dávok, na ktoré za normálnych okolností narok nemas, dosiahneš ich len podvodom. A o tomto to je.
A plus, prečo v obchode platis a nekradnes, hm? Vsak aj to je predsa povolené, resp.nikde nie je zakazane... teda kým len na teba neprídu. Vsak? Cize asi tak.
@lienka.7 to je nekonecny pribeh a autorka sa nevyjadruje. jasne ze to nie je fer toboz ked ma pani dostavat minimalne materske. myslim ze prave taketo odrbavanie systemu by mala socialka preverovat
@wiwi28 nemas pravdu, toto mozu pokladat za ucelove, toboz ked ju zamestna vlastny muz.
@lienka.7 ja by som dala takymto zenam co sa snazia odrbat system platit rovno aj pokutu. a ked pani chcela mat vyssiu matersku, preco to salamunsky riesi az teraz a nie skor ked ostala tehotna, urcite by jej muz navysil Brutto mzdu tak aby nemala minimalnmu matersku, tu je zrejme ze IDE O MAXIMALNE MATERSKE a odrbanie systemu
@lienka.7 vieš čo? Ja o koze ty o voze.
Nebudem sa tu s niekym naťahovať, odporúčam sa emocionálne vyrovnať lebo toto co tu stvarate je hrozne. Zbytočne mojej energie, lebo každá sme niekde inde v chápaní. Vedela by som ti aj písať o tom "lezani" v nemocnici a poberani vysokej PN, ale to by tu bola opäť búrlivá debata.
Praj a bude ti dopriate.
Pekný deň
@chadkroeger nie, nedoprajem im, predstav si. Nedoprajem im preto, lebo im vyššia materska proste nepatrí.
Doprajem tej mamičke ktorá si poctivo plati odvody v príslušnej výške. Nech si max.matersku uzije v zdraví, lebo ju ma ZASLUZENE, nie na UKOR inych, vies.
@sheila121 nechcela som to takto napísať priamo, len som si to myslela o tebe, že "v zivote som nebola na pnke, matersku som nemala, rodicak minimálny" preto máš také správanie aké máš. Preto ste tu zatrpknute, a zavidite druhym. Ja som tiež brala len to na čo mám nárok, ale žeby som sa správala ako vy to nie.
Ale to vy ako vidím, nedokážete a asi ani nikdy nepochopite. Proste ste nazorovo niekde inde ako my. Aj Vám pekný deň. ✌️
@vladena306 musis mat odrobenych min.90 dni bez PN, aby sa ti z toho rátala materská.
Osobne taketo ojeb... nemám rada. Z akého dovodu chces vyššiu matersku, ked si na to neplatis aj adekvátne odvody? Jaj, vsak blbé pracujuce matky ti to zaplatia, ze?
Len otázka ma u teba napada... z akého dovodu ta muz uz davno nezamestnal za normálnu mzdu a platil za teba aj riadne odvody? Doteraz ti minimalka nevadila? Pride ti to fér?
Asi nejakú etiku je tu zbytocne spomínať...