Materská z dvoch zamestnaní

15. okt 2024

Ahojte, platila som si konzultáciu u “odborníčky” na matersku, vtedy som ešte tehotná nebola.
Moja situácia: Mám TPP na neurčito od 1.9.2022. Čiže nárok na MD mám. Mám možnosť administratívnej prace popri tejto prace od 01/2025. Som tehotná, cca 5tt, termín pôrodu cca koniec 06/2025. Nástup na matersku 04/2025. Od pani odborníčky som dostala info o zmene v zákone sčítania dni nemocenského poistenia. Po novom ak chcem čerpať materské z dvoch zamestnaní, už neplatí podmienka mať 270 dni aj v druhom zamestnaní. Z prvého zamestnania mám nárok, dni NP viac a v druhom zamestnaní mi stačí minimálne 90 dni a ostatné dni sa pripočítajú z toho prvého zamestnania a môžem čerpať dve materské z dvoch zamestnani.
Avšak, po mojom ďalšom pátraní som našla info, že tie dni sa síce prirátajú k tomu druhému zamestnaniu, no čerpať materské môžem iba z druhého zamestnania, nie z obidvoch…

Ako to teda je? Je tu niekto v podobnej situácii? Zmena v zákone mala nastať vraj tento/ minulý rok, neviem. Človek sa spolieha, zaplatí 50€ a veľmi mi naštvalo keby mi to vlastne malo pokaziť materské, keď za administratívu budem mať menší zárobok.

Ďakujem za vase odpovede skúsenosti, verím, že bez uštipačných komentárov. 🙂

melanta
15. okt 2024

Nemyslím, že potrebuješ niekoho v podobnej situácii. Tu dávajú ženy bežne rady o veciach, o ktorých nevedia, len si myslia. Potrebuješ niekoho, kto sa v tom vyzná. Preto označím @zalka @lucka_ke

autor
15. okt 2024

@melanta veď práve… preto som si aj zaplatila tu konzultáciu, však z prvej ruky. No teraz som zmätená, nechce sa mi dávať ďalších 50€ za konzultáciu, či mi naozaj povedala vtedy pravdu, či to tak funguje.
Veľmi peknému dakuejm, snáď sa k tomu vyjadria 🙂

melanta
15. okt 2024

Chápem, podľa mňa tieto veci vedia najlepšie ženy, ktoré s tým robia ako účtovníčky, mzdárky a podobne. Alebo teda oni to vedia vždy, pracovníčky z úradov nie vždy. Dokonca som tu na MK čítala v nejakej diskusii, že žena urobila, ako radil toľko ospevovaný Mihál a nebolo to dobre nakoniec.

bekiinka5
15. okt 2024

Aby si mala nárok z oboch zamestnaní musíš mať 270dni aj z jedného aj z druhého, tých 90 dní platí vtedy ak prvé zamestnanie ukončíš.

zalka
15. okt 2024

MD budú vyplácať z toho poistenia z ktorého si požiadas, čiže ak nepoziadas z administratívy tak sa MD vyráta z toho zamestnania kde si dnes.

autor
15. okt 2024

@zalka Ďakujem a keby som teda žiadala z toho druhého/ administratívy? Je správna ta informácia ktorá mi bola podaná? Že môžem čerpať z oboch?

zalka
15. okt 2024

To prve by si mala mat ukončené... Ak by si chcela z oboch.

autor
15. okt 2024

@zalka ach škoda, určite nechcem dať výpoveď v práci. Pritom tá pani o tom vedela :/

pandusica
15. okt 2024

Ja som tak mala sice dve roky dozadu, ale v obidvoch somusela mat 270 dni splnene. Ja som to konzultovala aj so Socialnou poistovnou, a tak to aj bolo. Ak to nie je tajne, s kym si sa radila?

zalka
15. okt 2024

Napíš mi ss

autor
15. okt 2024

@pandusica áno tak to bolo, a zmena by mala byť práve v tom, že tento rok či minulý už netreba spĺňať v obidvoch, pretože sa vraj k tomu druhému zamestnaniu prirátaju dni ktoré máš z prvého navyše... Nie je to tajné, konzultovala som s najmaterska.sk. Chcela som veľmi s pani Dvončovou, ju veľmi veľmi dlho sledujem, len je na materskej a nerobí konzultácie. Miháľ ma zase 250€ poplatok pre občana či koľko, takže tá najmaterska mi prišla ešte ok, no fakt nemám chuť jej znovu zaplatiť len za to či fakt je pravda to čo mi povedala pred tromi mesiacmi...

autor
15. okt 2024

@zalka napíšem, Ďakujem 🙂