Dobrý deň. Chcela by som sa informovať , ak je tu niekto erudovaný v danej oblasti.
Aktuálne som na RD , ale stále mi trvá pracovný pomer v bývalej práci kde som od roku 2018 na dobu neurčitú.
Momentálne som v 7mom mesiaci tehotenstva a na MD budem prechádzať približne na konci tohto roka.
Brat ma firmu , kde mu už každoročne v obdobi Vianoc vypomáham na jeden mesiac. Normlane na zmluvu - dohodou - … takto to bude aj te to rok - čiže od 1.12 do 31.12 budem zamestnaná aj u tohto môjho bratala za nejakých 600 euro brutto.
Moja otázka - vyžiadať si papier od lekara na potvrdenie materskej u oboch zamestnávateľov , alebo je to úplne zbytočne ?
Ďakujem
@alenah31 bolo mi to tak povedané pracovníčkou zo sociálnej poisťovne , keď som jej úplnou náhodou ( v rámci srandy ) spomenula , že idem ešte do jedného zamestnania pred materskou … a ona hneď , že aby som nezabudla si pýtať papier aj k nemu … lenže tiež sa mi to nevidí a oreto sa pýtam či náhodou niekto nemá s týmto skúsenosť
Musíte mať minimálne 3 mesiace pred pôrodom to zamestnanie,inak vám to nezarataju. Tak ako píšu vyššie
Ja som si žiadala z dvoch zamestnaní: v oboch musíš spĺňať 270 dní za posledné dva roky (jasné, že si aktuálne na rodičovskej) a musíš mať aktívne poistenie v oboch zamestnaniach (ochranná lehota, atď.).
@sorayaardente Nie, to je v prípade, ak je nové zamestnanie, ak sú paralelné dve, treba mať z každého 270 dní.
@sorayaardente toto plati v pripade, ze prvy PP ukonci
@borabalazova
@veronikaszabova ženičky ja vam neskutočne ďakujem za vas čas , ale hľadám človeka , ktorý s tym reálne pracuje pretože od júla 2023 boli v tejto oblasti zmeny v zákone … akurát ,že je o tom ešte malo informácii na internete … nechcem spochybňovať že u , ktorá mi to poradila aj keď je ki to podozrivé a preto som si to chcela ešte uistiť predtým ako nacupitam ja soc poisťovňu 😅 … čiže neoytam sa nato čo bolo , alebo čo si mylsite … ale či reálne viete túto odpoved 1000% z aktuálnej situácie
Tu sú vysvetlené zmeny v poistení: http://mzdymotyckova.sk/zmeny-270-dni-materske-..., pokiaľ správne rozumiem, týkajú sa hlavne sčitovania dní, ale podľa mňa sa nemení fakt, že z dvoch zamestnaní potrebuješ stále tých 270 dní.
@borabalazova no a podľa mňa teraz keď som si to prečítala estw raz z tejto stránky čo si poslala ( ďakujem ) mi práveže naopak vychadza , že môže to byt naozaj pravda …
@borabalazova stačí ak dokopy je 270 dni a môže sa počítať z oboch zamestnaní … podľa mňa
Najlepšie urobíš, ak si napíšeš presné dátumy, kedy si kde bola zamestnaná v posledných dvoch rokoch (resp. trvá Ti neprerušene pracovný pomer) a platila si príslušné odvody, a zájdeš na Sociálnu poisťovňu, tam Ti to musia kompetentne vysvetliť.
@borabalazova no tá soc pracovníčka mi jasne povedala , že mi to vyjde … ale ona pracuje v inom meste a bála som sa , že sa “ strapnim “ na sociálke 😅 že čo ak mi trepe blbosti … ale z daného textu čo si mi poslala ty podľa mňa jasne vyplýva , že sa tie dni sčítavaju od 1.7 dokopy … dám vedieť , keď pôjdem relane na socialku
@luliu http://mzdymotyckova.sk/zmeny-270-dni-materske-... pretože môj pracovny pomer stále trvá a po novom ( podľa tohto textu ) sa nemocenské scitavaju
Ja to chápem tak, že sa spočítavajú dve zamestnania v prípade, ak by materská nevychádzala z jedného, čo v Tvojom prípade neplatí, pretože máš stále aktívny pracovný pomer z r. 2018 a nepotrebuješ navyše ďalšie dni, z ďalšieho zamestnania, ak trvalo v posledných dvoch rokoch len po jednom mesiaci, by Ti nárok nemal vzniknúť, potrebovala by si 270 dní.
@borabalazova presne tak
@borabalazova presne tak.
a stale si ides svoje odpovedali ti tu zeny co s tym robia v ramci prace
ak tak chod na pobocku zriad si elektronicky ucet poistenca a uvidis kolko dni NP mas za jednotlive zamestnania a z oboch musis mat 270 dni ak chces materske z oboch
@mamina7070 pokoj 🙂 prijamam … a je to aj fér … nebolo by fér aby to bolo tak ako tvrdím ja … mňa zmiatla tá známa … to je cele … ďakujem za vas čas 🙂 pekny večer
@eliss94 ja som tak žiadala, musela som mať z oboch 270 dní. Keby to bolo tak ako píšeš to by sa každá niekde zamestnala sa pár dní za mzdu 3000€ a potom čerpala z toho materské. Najjednoduchšie je pýtať si papier na materské aj z druhej zmluvy a dostaneš pri najhoršom zamietnutie…
@eliss94 je to zbytočné....ak chceš materskú z 2 zamestnaní v oboch musíš mať splnenú podmienku 270dní nem.poistenia