Materská z dvoch pracovných pomerov

jankariso
26. okt 2015

Ahojte chcem sa spýtať od 12.10.15 som plynule prešla z materskej dovolenky na rodičovskú, súčasne som sa 8.10.15 zamestnala na PP na čiastočný úväzok, PP z predchádzajúcej práce mi trvá od roku 2010 nepretržite, z ktorého PP pomeru by sa mi vyrátavala materská ak by som znovu otehotnela? Bolo by to z obidvoch? Alebo by to bolo iba z tohto posledného na čiastočný úväzok? malo by na výšku materskej vplyv aj čas kedy by som otehotnela? či tento rok? alebo o dva roky? ďakujem pekne 🙂

gapa
26. okt 2015

Ak budú zákony v znení ako teraz a tvoj druhý prac.pomer bude trvať aj V DEN!!! nástupu na md2, tak ti vznikne nárok aj z tohoto prac.pomer. Dní máš dosť už teraz, lebo nástupom na RD sa ti prerušuje nem.poistenie v pp1, tj. tieto dni sa ti môžu prirátať k novému pp2. Dôležité je to trvanie prac.pomeru v den nástupu na md, lebo z pp1 sa ti obnoví nem.poistenie v den nástupu na md2 a teda ak by predtým bol pp2 ukončený a plynula ti tzv. ochranná letota, kedy treba nastúpiť na md presne 6týž. pred termínom, tak v tento den už ochr. lehota neplynie, lebo vzniklo/obnovilo sa nem.poistenie z pp1. (ak si toto ešte neštudovala o ochranných lehotách, asi v tom budeš mať chaos, no pozri napr. § 32 Zákon o sociálnom poistení)

To asi vieš, že nemôžeš byť dôch.poistená štátom, tj. ak si si predtým dala prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov na soc.poistovni aby si bola dôch.oistená štátom, tak treba dať odhlášku, lebo ti trvá dôch.poistenie zamestnanca z pp2 a nemôžeš byť dôch.poistená súbežne aj štátom.

v zdr.poistovni over o mesiac po n ástupu na rd, či máš ok nahlásené poberanie rodič.príspevku, lebo mzdárka to už nemá povinnost nahlasovať, no obvykle to robia.

jankariso
autor
26. okt 2015

@gapa dakujem pekne za vycerpavajucu info, plus bonus navyse...tie materske su potom vyplacane dve? Alebo sa to zratuva do jedneho denneho vymeriavacieho zakladu? V podstate mi islo iba o to dostavat maximalnu matersku z pp1 ( tam som mala vysoky prijem) kdezto pp2 je iba ciastocny uvazok len sa mi ho oplati mat aj kvoli nzd a dan. bonusu🙂

gapa
27. okt 2015

@jankariso nie, sú dve dávky, vyplácaaná je jedna (zrátajú a dajú najviac tz max. denného vym.základu plateného v aktuálnom období nástupu na md). Ak máš ale maximum už z pp1, tak asi neriešiš z druhého, len, že by pokračoval pp2 a nebudeš pracovať, teda ako ospravedlnenka neprítomnosti.

ivuzzz
21. nov 2015

ahojte mam konkretnu otazku dufam ze mi pomozete:
pocas rodicovskej dovolenky som nastupila do povodneho zamestnania avsak na polovicny uvazok tento mi trva od 1.4.2015 teraz som znova tehotna termin mam 22.4.2016. Ale kedze mam polovicny uvazok tak aj polovicny plat co ma dost mrzi lebo tak mi vznika aj polovicny vymeriavaci zaklad na dalsiu matersku. Volala som na socialnu poistovnu a tam mi jedna pani poradila ze staci ak budem mat este jednu dohodu o pravidelnom prijme aspon 90 dni a budem mat narok na 2 materske(teda od 2 zamestnavatelov) Je to ozaj takto? lebo ked tu citam tak som nasla info ze v oboch zamestnaniach musim splnat 270 dni poistenia. Teda aj v tej dohode na 90 dni? Potom asi nema vyznam riesit nejaku dohodu ci???

Dakujem za odpovede

majorosovalucia
21. nov 2015

@ivuzzz skus kontaktovat cez spravu @gapa ona mi radila v nejakych veciach ohladne materskej vypoctu a pod.