Ahojte, plánujete tu niektorá otehotnieť a platíte si dobrovoľné nemocenské? Niekde čítam že je to možné, niekde že už to zrušili tak som zmätená.
samozrejme, že je to možné. Nie je akurát možný súbeh poistení - napr. pokiaľ si zamestnaná a chcela by si si ešte platiť aj DNP - to už možné nie je.
@alenah31 ďakujem, nie som zamestnaná, som na RD
V tomto prípade pozor aby si si nepokazila materskú 🙂 treba si vypočítať DVZ . Ja som otehotnela po roku a tiež som chcela že si budem dávať do socialky aby som mala vyššiu materskú a po prerátaní sme zistili že by som klesla o dosť. Pri prvej som mala materskú 1100 cca a teraz mi vyrátali 1300 (podľa pravdepodobného príjmu) a keby si dávam odvody každý mesiac akože dobrovoľne nemocenské tak mám ltt 900. Treba si to poriadne premyslieť 🙂
@lias3915 ja som ale ukončila PP, takže ja by som aktuálne materskú nemala žiadnu, ak tomu dobre rozumiem. Tak práve preto zvažujem že ako by som si ju vedela spraviť 😊
Tak potom áno 🙂 od skončenia PP máš 9 mesiacov ochrannú lehotu takze ak otehotnieš v dohľadnej dobe aj to stihnes 🙂 v tomto prípade ti Radim hneď ako otehotnies chod na PN aby si mala narok 🙂
https://www.socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poz...
Nárok na materské má:
-
-
- dobrovoľne nemocensky poistená osoba (DNPO),