Zdravim všetky baby,ktore sa zapoja do tejto diskusie: potrebujem poradiť v tejto veci:pred nastupom na matersku dovolenku som pracovala nepretržite aj bez PN 12rokov,momentalne som na RD ktora mi konči 22/12/2016,po nej sa hned vratim do prace,ale chceme ešte jedno babenko,ak by sa mi pošťastilo otehotnieť hned a nestihnem uhradiť min.tych 270dni nemoc.poist.do nastupu dalšej MD,budem mať narok len na rod.prispev.alebo dostanem riadne materske?...dakujem pekne za každu radu a odpoved.. 😉
Toto som si aj ja zisťovala a podľa mňa nárok na materskú budeš mať lebo tých 270dní sa ráta aj z tej aktuálnej rodičovskej. No neviem ci som si ten zákon vyložila správne.
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
Pojem "reťazový pôrod" sa používa pomerne často, a to na pomenovanie situácie, kedy žena porodí druhé (ev. ďalšie) dieťa skôr, ako staršie dieťa dovŕši 3 roky.
Dolezita je posledna veta 😊
@sam2 Ano moja,ja v podstate už chodim občas do prace ,viac ako rok..ale je to len take zastupenie ak surne treba 2x-3xmesačne..oficialne nastupujem do prace v decembri..ale kedže koncom roka nas čakaju velke veci(bratova svadba,dokončenie prerabky bytu a oktober-november budeme u sestry vo Francuzku),planujeme začať s babetkom december-januar,a ked nahodou motyka vystreli🙂 a podari sa to hned,nestihnem pravdep.uhradiť nemoc.poisten -teda moj šef..Vieš aj ja si to myslim,len si to chcem overiť.. 🙂
aj ja to mám teraz tak, že v auguste 2015 som po rodičovskej nastúpila späť do práce, po 4 mesiacoch som opäť otehotnela, teraz som momentálne na PN a nárok na materské mať budem, nakoľko som v TPP nepretržite 5 rokov... nemusíš opäť splniť podmienku 270 dní, lebo si TPP neprerušiovala počas rodičovskej. Takže je jedno, koľko v práci teraz odrobíš, kým znovu otehotnieš, nárok na materské mať budeš 😉
@sam2 Presne ako píšu ostatné kočky - zavádzaš a uvádzaš nepresné informácie. Ak nevieš poradiť a nemáš skúsenosti a znalosti v tejto oblasti tak neraď mamičkám hlúposti. To, že si niečo nájdeš a prečítaš na nete a vysvetlíš si to po svojom, neznamená, že máš pravdu.
@jarka2013 Tak ako ti tu napísala väčšina - tvoj PP trvá, čiže nárok na MD normálne budeš mať. 😉
Opisem moju situáciu.som stale zamestnana na dobu neurčitú.ked som zistils ze som tehu to bolo v júni a v auguste mi mal 3 roky malý tak som sla z sr na predĺžený rodicsk platený plus v práci mi to neuznali takže som na druhy den po 3 roku nastúpila na pn co mi zamestnávateľ a socialks normalne platili pnku na matersku som nastúpila normalne mi vznikol nárok.takže pokiaľ je zena stale zamestnana a riešila by si to takto malá by si nárok.
presne tak, pokial si pocas rd stale v prac.pomere, narok nadalsiu matersku mat urcite budes
@jarka2013 ak sa stihne druhe babo narodit pred dovrsenim 3 rokov prveho (co asi nestihne 😁) nabehned na tzv retazovu matersku. Cize by si dostala 70% z predpokladaneho zarobku. Inac dostanes len rodicovsky... Ale myslim ze je tam potom este par tyzdnov niaky priplatok na to druhe babo