Materská verzus rodičák

jarka2013
3. apr 2016

Zdravim všetky baby,ktore sa zapoja do tejto diskusie: potrebujem poradiť v tejto veci:pred nastupom na matersku dovolenku som pracovala nepretržite aj bez PN 12rokov,momentalne som na RD ktora mi konči 22/12/2016,po nej sa hned vratim do prace,ale chceme ešte jedno babenko,ak by sa mi pošťastilo otehotnieť hned a nestihnem uhradiť min.tych 270dni nemoc.poist.do nastupu dalšej MD,budem mať narok len na rod.prispev.alebo dostanem riadne materske?...dakujem pekne za každu radu a odpoved.. 😉

sam2
3. apr 2016

@jarka2013 ak sa stihne druhe babo narodit pred dovrsenim 3 rokov prveho (co asi nestihne 😁) nabehned na tzv retazovu matersku. Cize by si dostala 70% z predpokladaneho zarobku. Inac dostanes len rodicovsky... Ale myslim ze je tam potom este par tyzdnov niaky priplatok na to druhe babo

liz_lemon
3. apr 2016

@jarka2013 kedze si zrejme stale zamestnana, tak na materske narok mat budes, nemusis splnat podmienku 270 dni

qwertxy
3. apr 2016

Toto som si aj ja zisťovala a podľa mňa nárok na materskú budeš mať lebo tých 270dní sa ráta aj z tej aktuálnej rodičovskej. No neviem ci som si ten zákon vyložila správne.

sam2
3. apr 2016

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
Pojem "reťazový pôrod" sa používa pomerne často, a to na pomenovanie situácie, kedy žena porodí druhé (ev. ďalšie) dieťa skôr, ako staršie dieťa dovŕši 3 roky.
Dolezita je posledna veta 😊

jarka2013
autor
3. apr 2016

@sam2 ano,to mi všetko sedi,viem aky je postup pri takzv.reťazovom porode ale mna sa to netyka.Ani by som to už nestihla..🙂

sam2
3. apr 2016

@jarka2013 to uz nie... Takze dostanes len rodicovsky, bohuzial 😔
Ale viem, ze existuje nijaky prispevok, okolo 50€-vyplaca sa len niekolko tyzdnoc po narodeni druheho babatka, len neviem ako sa vola... Len sa treba nato informovat na upsv

sam2
3. apr 2016

@jarka2013 ale teraz som si to precitala este raz co si pisala ako uvodny prispevok. Ty by si najprv nastupila normalne do prace? A myslela si to tak ze by si povedzme otehotnela po 150 dnoch od nastupu? Tak v tom pripade myslim ze mas narok na matersku 😊

jarka2013
autor
3. apr 2016

@sam2 Ano moja,ja v podstate už chodim občas do prace ,viac ako rok..ale je to len take zastupenie ak surne treba 2x-3xmesačne..oficialne nastupujem do prace v decembri..ale kedže koncom roka nas čakaju velke veci(bratova svadba,dokončenie prerabky bytu a oktober-november budeme u sestry vo Francuzku),planujeme začať s babetkom december-januar,a ked nahodou motyka vystreli🙂 a podari sa to hned,nestihnem pravdep.uhradiť nemoc.poisten -teda moj šef..Vieš aj ja si to myslim,len si to chcem overiť.. 🙂

sam2
4. apr 2016

@jarka2013 no ja by som si zavolala asi na socialku pre istou. Ale podla vsetkeho by si mala dostat normalne 70% matersku 😊

miskaska
4. apr 2016

@jarka2013 nárok na matersku mat budes, lebo si stále zamestnana. Mala som to iste. V juli mal syn 3 roky. Potom som čerpala dovolenku a v septembri sa narodila dcerka. Matersku mám.

bebiss
4. apr 2016

aj ja to mám teraz tak, že v auguste 2015 som po rodičovskej nastúpila späť do práce, po 4 mesiacoch som opäť otehotnela, teraz som momentálne na PN a nárok na materské mať budem, nakoľko som v TPP nepretržite 5 rokov... nemusíš opäť splniť podmienku 270 dní, lebo si TPP neprerušiovala počas rodičovskej. Takže je jedno, koľko v práci teraz odrobíš, kým znovu otehotnieš, nárok na materské mať budeš 😉

zonjushe
4. apr 2016

Och zase tu niekto piše zavadzajúce info..nárok na MD mat budeš,nemusíš stihnúť porodiť do 3 rokov,pokial ti PP trvá a za posledné 2 roky pred pôrodom mas 270 dni poistenia-co mas,započítava sa aj obdobie ktoré si bola na RD!!!
@jarka2013

jarka2013
autor
4. apr 2016

@sam2
@liz_lemon
@qwertxy
@miskaska .....dakujem babenky za všetky rady,samozrejme si určite všetko ešte pozisťujem aj na socialke pre istotu,prajem Vam všetko dobre .. 😉 🙂 🙂

jarka2013
autor
4. apr 2016

@bebiss
@zonjushe ..moje zlate,dakujem za super spravy...ani neviete,ako ste ma potešili už tak z rana..🙂 pekny dnik Vam prajem.. 🙂

evittam
4. apr 2016

@sam2 Presne ako píšu ostatné kočky - zavádzaš a uvádzaš nepresné informácie. Ak nevieš poradiť a nemáš skúsenosti a znalosti v tejto oblasti tak neraď mamičkám hlúposti. To, že si niečo nájdeš a prečítaš na nete a vysvetlíš si to po svojom, neznamená, že máš pravdu.
@jarka2013 Tak ako ti tu napísala väčšina - tvoj PP trvá, čiže nárok na MD normálne budeš mať. 😉

emilia25
4. apr 2016

Opisem moju situáciu.som stale zamestnana na dobu neurčitú.ked som zistils ze som tehu to bolo v júni a v auguste mi mal 3 roky malý tak som sla z sr na predĺžený rodicsk platený plus v práci mi to neuznali takže som na druhy den po 3 roku nastúpila na pn co mi zamestnávateľ a socialks normalne platili pnku na matersku som nastúpila normalne mi vznikol nárok.takže pokiaľ je zena stale zamestnana a riešila by si to takto malá by si nárok.

majusqa77
4. apr 2016

presne tak, pokial si pocas rd stale v prac.pomere, narok nadalsiu matersku mat urcite budes

sam2
4. apr 2016

@evittam ak si precitas moj dalsi prispevok zistis ze som sa opravila pretoze som zle si prvotne zle vysvetlila uvodny prispevok.... Takze sorry ze aj ja aom len clovek... Ale som zabudla ze na mk sa chyby neodpustaju lebo tu su vsetky dokonale

evittam
4. apr 2016

@sam2 To urcite nie. Ty mne prepac,som si to nevsimla.🙂 😉