Materská verzus maródka

erienka
28. feb 2013

Dobry den, pravdepodobne nastupim na rizikovu matersku, t.j. z prace odidem 8 tyzdnov pred terminom porodu namiesto 6 tyzdnov. Znamena to, ze za tie dva tyzdne navyse uz zacnem dostavat matersku alebo budem tieto dva tyzdne techinicky akoby na PN a tym padom budem i platena tak, ako keby som bola este zamestnana a bola na PN-ke? Neviem, ci som to jasne napisala...dakujem za odpovede

zivika
28. feb 2013

@erienka budes dostavat matersku, ale nie navyse...trvat bude 34 tyzdnov, len ty ju zacnes cerpat o dva tyzdne skor (cize 8tyzdnov pred porodom), takze ti potom aj o dva tyzdne skor skonci 😉

erienka
autor
28. feb 2013

jasne, tak som to aj myslela, ze tych 34 tyzdnov. Dakujem za odpoved

anna1991
28. feb 2013

mozem vediet kedy sa nastupuje na matersku?

zivika
28. feb 2013

@anna1991 ak si na rizikovom tak 8 tyzdnov pred planovanym terminom porodu, ak nie si rizikova tak 6 tyzdnov pred planovanym terminom porodu...cize bud 32tt alebo 34tt

anna1991
28. feb 2013

jaj no dobre dakujem a za matersku s akedy dostavaju peniaze

zivika
28. feb 2013

@anna1991 akoze kedy sa dostavaju peniaze??? doktorka ta vypise, papier zanesies zamestnavatelovi, ten to posle do socialnej poistovne (ak si szco, zanesies si ziadost do socialnej sama) a po schvaleni ti pride domov rozhodnutie o tom, ci mas narok na matersku a v akej vyske...tzn., ak nastupis na matersku cca v polovici maja (neviem, kedy mas presne termin), prve peniaze ti dojdu v juni (mozno az v juli), kedze socialna poistovna ma na vyjadrenie lehotu do 60dni od podania...

anna1991
1. mar 2013

ahah chapem teda

andrea444
3. apr 2013

@zivika ahoj chcem sa spýtať na môj prípad. ja nemám nárok na materskú ale pracujem. môj doktor mi dal žiadosť o materskú, ktorú mi sociálka zamietne lebo nesplnam podnienku 270 dní. chcem teda pred pôrodom nastupiť na pn. Potrebuje doktor vyjadrenie sociálnej poisťovne, že nemám nárok na materskú (ten ked príde až o 60 dní to už budem aj po pôrode) aby ma vypísal na pn?? môžem byť pn aj v šestonedelí??? zamestnávateľ s tým nemá problém

lulinka02
3. apr 2013

Pred porodom mozes poberat PN, pokial nemas narok na MD, ale od narodenia dietatka budes poberat rodicak a tieto dve davky nie su zlucitelne. Bud poberas jedno alebo druhe. Ja som bola na PN pocas tehotenstva, ale RD, ktory som poberala na prveho syna mi potom zastavili.

zivika
3. apr 2013

@andrea444 doktor ta vypise na PN bez papiera zo socialnej, on ta vypisuje na zaklade tvojho zdravotneho stavu...PN samozrejme mozes byt aj pocas sestonedelia, ukonci ju gynekolog opat podla tvojho stavu, takze teoreticky mozes byt PN aj dlhsie ako cez sestonedelie 🙂 teraz sa nechaj normalne vypisat na PN, po porode (ked budes mat vybaveny RL dietata) zober to rozhodnutie zo socialnej a chod na UPSVaR a podaj ziadost o rodicovsky prispevok...no a odo dna schvalenia RP treba ukoncit PN...neviem, aky mas zarobok a aka bude vyska nemocenskej davky, ale ak ti vyjde vyssia ako tych 199,60eur, tak ostat na PN dokedy to bude mozne a o RP poziadaj az potom 😉

gapa
3. apr 2013

@andrea444
súhlasím s babami, že záleží od lekára, dokedy ťa posúdi za práceneschopnú. Po pôrode máš nárok na rodič.príspevok, ale pn môže pokračovaať nadalej. Nie je pravda, že nemôžeš poberať súčasne RP a nemocenské. (vadí len materské, ak ho poberáš celý kal. mesiac), kedysi to tak bolo (myslím do konca roku 2010), no už to tak nie je.

a ešte na tvojom mieste si podám prihlášku na soc.poistovni do 45dní po pôrode, s dátumom poistenia odo dna narodenia (a dám si to opečiatkovať na soc.poistovni, aby som mala doklad), nezaručím ti, ako ti to spravia (lebo robia často veci nad rámec zákona, či už z neznalosti zákona alebo či ústretovo), no aby si bola automaticky zo zákona poistená štátom počas čerpania MD, tak je podmienka trvania nem.poistenia (to ti trvá) a poberanie materského (čo nesplnaš.

a ešte celkom by ma zaujímalo, ak dáš zamestnávatelovi (mzdárke) žiadosť o materské a aj pn, tak ako ta budú viesť. Predpokladám ako na MD v soc.poistovni (bez ohladu na to, že nárok nemáš), aj ked v zdr.poistovni by bolo správnejšie ťa viesť ako poberatela nemocenského. Ale toto už otváram otázky, ktoré by mali problém odpovedať aj tí, čo sa vyznajú. Ale také prípady ako ty sa ma už viackrát pýtali, ako to sprviť, no potom sa už neozvali. Len teraz jedna písala, že jej pn ukončili dnom pôrodu, či dnom pred pôrodom? (čo môžu, no nemusia)

andrea444
3. apr 2013

ďakujem baby pomohli ste mi. aj keď nechápem prečo vôbec mám dávať zamestnávateľovi žiadosť o materské, keď aj tak na neho nebudem mať nárok. teda je vôbec povinné podať žiadosť o materské????? nechcela by som potom aby mi sociálka nakoniec nevyplatila PN z dôvodu, že som žiadala aj o materské. ja pracujem na VŠ a tak by som ani nechcela dávať nejakú žiadosť o materské lebo malý sa narodí v júny a mne vyhovuje, že popri RP môžem poberať aj PN, keďže školu to nič nestojí a aj tak sú prázdniny. no a potom chcem len prejsť na polovičný úväzok od začiatku semestra čo je v októbri. len nechcem spraviť chybu, že podám nejaké tlačivo a oni mi potom povedia, že som sa tým, pripravila o nárok na PN ako zamestnanec a že mám nárok len na RP. dám vedieť čo povedali na sociálke a čo mi poradila mzdárka 🙂)

andrea444
3. apr 2013

a baby ešte jedna otázka??? má ešte dosť dovolenky a vychádza mi, že ju môžem čerpať až do doby dva týždne pred pôrodom. z hľadiska zárobku je to pre mňa lepšie ako ísť na PN, na tú pôjdem až potom. Ak by som mala nárok na MD tak by sa mi krátila. Ale ja nárok nemám a teda teoreticky môžem pracovať až do pôrodu keď chcem, či je tam nejaké obmedzenie zo zákona?? viem, len o obmedzení pri nároku na MD ale nie ked nemám nárok na MD

gapa
5. apr 2013

@andrea444
raz som si písala s mamičkou, čo vôbec v zamesnaní nečerpala md (ale ani RD), pracovala z domu a v čase pôrodu brala dovolenku a odo dna pôrodu poberala RP. Ale si užila s úradmi (lebo ona mohla mať nárok na materské, ak by on žiadala, ale nechcela, lebo stále mala vym.základ. Hlavne si užila s tým, že nedala žiadost o materské na soc.poistovni, s čím bol problém, lebo na upsvar potrebuješ k žiadosti o RP potvrdenie o tom, že nemáš nárok na materské. Ona nakoniec myslím si vydupala potvrdenie, že nedala žiadost o materské, resp. že by nemala nárok, lebo vykonáva prácu a má vym.základ. Preto z toho hladiska (nehovorím z iného) by bolo jednoduchšie žiadost podať. Ale skús na na upsvar informovať popredu.

čo sa týka zamestnania a čerpania md a rd (zo zákonníka práce)
môj názor na čerpanie md a rd je asi taký, že kedysi (po zmenách čo medzitým boli neviem čo sa tam pomenilo, teraz nie je tolko času) ak si chcela čerpať RD, tak si musela predtým čerpať MD a na md bolo treba nastúpiť najneskôr v den pôrodu. Ale nehovorím, že sa nemôžem myliť už si presne nepamätám prečo a či som pozerala len na Zákonník práce alebo aj na Zákon o soc.poistení a o rodič.príspevku.

andrea444
10. apr 2013

ono je to pravda, že k RP treba potvrdenie, že nemám nárok na materské ale tlačivo sa volá "Potvrdenie o nároku na materské na účely poskytovania rodičovského príspevku". To si budem musieť vybaviť na sociálke pre úprvar, ale ja som riešila "Žiadosť o materské", to je trochu iné a to mi dal doktor. Z BA mi písali, že to podávať nemám pokiaľ viem, že mi nárok na materské vôbec nevznikne. Ale vďaka za upozornenie, tiež som zvedavá či s tým nebudú problémy

ejmynka
6. jún 2013

ahojte,chcela by som sa spytat..ak som nastupila do novej prace a do mesiaca zistim,ze som tehotna,mozem ist na rizikove?

dena10
6. jún 2013

@ejmynka Nie je prvé 3 mesiace skúšobná doba u väčšiny zamestnávateľov? Vtedy sa môže pracovný pomer rozviazať obojstranne, bez udania dôvodu. Rozviazať ho môžu aj počas dlhodobej PN - len neviem, kedy nadobúda platnosť (či hneď, alebo po uplynutí PN) ☹

dena1973
26. jún 2013

@ejmynka Ak sa rozhodnete ísť na PN (rizikové), tak môžte. Tým, že u posledného zamestnávateľa nemáte odpracovených 90 dní, tak rozhodujúce obdobie pre výpočet nemocenského (t.j. príjem, ktorý sa bude brať pre výpočet nemocenského) bude predchádzajúci kal. rok t.j. 2012, ak ste v uvedenom roku boli zamestnaná viac ako 90 dní. Ak ste v uvedenom roku neboli zamestnaná viac ako 90 dní a nie ste zamestnaná 90 dní do nástupu na nemocenské zo súčasného zamestania príjem na výpočet nemocenského sa bude brať z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu.

dena1973
26. jún 2013

@ejmynka A ešte jedna vec do 90 dní, ktoré musia odpracované sa neráta prerušené poistenie, PN...t.j. všetky dni, ktoré neboli riadne odpracované.