Ahojte Babenky 🙂 Nájde sa tu nejaká žienka ktorá otehotnela v Rakúsku, pracovala tu počas tehotenstva ešte, ALE rodila na Slovensku, alebo nejaké skúsenosti stým ? Či je možné aby som dostávala rakúsku materskú ? Čo potrebujem nato a podobne ? Za každú radu som vďačná 🙂
ps: nepracujem ako operka, som zamestnaná v Elisabethinen Kranken Hause v Linzy (v kuchyni)
@slnieckozjuhu no ja som tiez tu poistena ale mam vybavenu tu E106 z poistovne co mam preukaz aj na svk stym ze to je preplacane rakuskom. Takze stym by nebol poblem. Skor ci by som mala narok na tu matersku o to mi ide. Vlastne kde sa vybavuje a co k nej potrebujes ake dokumenty ? A vybavujes to 8 tyzdnov pred terminom vsak ? bože ani neuveris ake tazke je sa nieco dozvediet :D :D :D
@janette151 jasne rodit mozes aj na sk, rakusania to preplatia. Co sa tyka materskej, tak jednoznacne mas narok na matersku z rakuska, (lebo si tam prispievala do socialneho/ci zdravotneho systemu). Vybavovacky- najmudrejsie je zacat tym ze napises na WGKK (krankenkasse), napises ze si tehu a kde/ako dlho si robila a ze ci by ti poslali zoznam dokumentov ktore od teba potrebuju, a oni ti odpisu za par dni ako postupovat. Co si tak narychlo spominam, potrebuju od tvojho gynekologa papier kde bude planovany termin porodu a od tvojho zamestnavatela vysku tvojho platu(zamestnavatel bude vediet ako sa vola ten papier- od toho sa bude/moze vyvijat vyska materskej). A to je tusim zatial vsetko.. Po porode potrebuju rodny list babetka a ine veci ale to este neviem presne ani ja🙂.. A wochengeld budes dostavat 8 tyzdnov pred a 8 tyzdnov po narodeni. Potom si musis zvolit "model"- ako dlho chces poberat kinderbetreungsgeld (1-2-3 roky)..
najprv si musis vybavit rodnne pridavky na dieta a az s tymto papierom poziadat o matersku
Ahojte! slnieckozjuhu ,janette151, Mám tiež podobný problém neviem ako postupovať pracujeme s priateľom v AT už taký 7 rok ,ale pracujeme len sezónne ,sezóna trvá od októbra do apríla teda tých 7 mesiacov zvyšok sme na SK túto sezónu týždeň nato ako mi začal pracovný pomer som otehotnela absolvujem tu prehliadky a ďalej pracujem vychádza mi to že budem robiť do niakeho 6mesiaca tehu potom mi končí sezóna ako mám postupovať ?budem mať nárok na wochengeld a materskú ? Mám tu trvalý pobyt ,rodiť chcem na SK a prehliadky ,očkovania s babom viem že je nutné absolvovať v AT ak chcem poberať materskú.Budem mať nárok aj keď som pracovala len sezonne?
@tiwyna to nie je pravda. ja som brala wochengeld a o pridavky som dokonca vobec neziadala. riadne mi wochengeld priznali.
@slnieckozjuhu nevies nahodou, ako sa vypocitava vyska wocheng.? kdesi som citala, ze je to 100% z myslim netto platu....je to pravda?
@cekankacamomille wchg je 50€ na den, pre kazdeho, ale sa mi zda, ze to zvysovali o par euro
@balkica ano, citala som, ze nieco malo cez 52e. takze rovnako pre kazdeho. Ok, to som chcela vediet, lebo po precitani niektorych info som z toho mala zmatok. Niekde pisali, ze zamestnavatel musi vypisat daky papier o potvrdeni vysku prijmu, co sa nasledne odosiela poistovni a ona podla toho vyratava...
ja mam sice zivnost, ale o WCHG som ziadala na SVA tam si prefotili tehotensku knizku, vypisala som ziadost a o cca 2 tyzdne mi prisli prve peniaze, vzdy posielaju len do toho datumu ku ktoremu sa posiela ziadost a potom vzdy dalsiu a dalsiu ziadost, najlepsie je asi kazdy mesiac poslat spatne ziadost, a ked skonci, tak poziadat o papier od kedy do kedy si poberala WCHG..Po narodenin si treba podat ziadost o pridavky na SVK aj v AT, poziadat si o formular E401 a E411 na UPSVaR a spolu s prepustacou spravou z nemocnice, s prac.zmluvou, a s rodnym listom poslat na finanzamt a ked schvalia pridavky, tak spolu s papierom ze su schvalene a s tymi istymi papiermi ako na Finanzamt poslat na SVA a oni schvalia rodicak, podla varianty..Pri praci na zmluvu je nejaky rozdiel, ale to neviem, mozno na ine urady treba posielat papiere..ale prekladat nemusis, skus poslat overene kopie, a oni si pripadne vyziadaju preklad, ale nemusia..na pridavky sa caka cca pol roka a na rodicak do 3 mesiacov ale moze byt aj skor, a vzdy sa na novo ziada kazdy rok vsetko
@cekankacamomille no neviem, ak si to niekde citala, tak je to mozne, ale ja mam takuto info, ze je to rovnaka suma pre vsetkych, ale je mozne, ze pre vsetkych zivnostnikov a zamestnani na zmluvu to maju inak..Hadam niekto poradi, kto robi na prac.zmluvu
wochengeld je suma 3 poslednych vyplat netto plus myslim 17% deleno nejake dni..... Cim viac zarobis, tym viac na den dostanes.... U kazdeho je to inak...
hmm, tak som mala pravdu. tu je to vsetko krasne rozpisane http://ec.europa.eu/employment_social/empl_port...
A este k tomu potrebujes aj vysetrenia od rakuskeho doktora aby ti vobec vyplacali matersku, ale kedze nemas trvaly pobyt v AT pockas si na nu zevraj rok...... Tak isto aj na pridavky....
@branodominika nie. toto pravda nie je. pri predoslom tehu som jedine vysetrenie nemala v at, vsetko na svk. ani cakacia doba nie je pravdiva. Vsetko mi priznali hned po zdokladovani. Jedine s cim mali problem, bolo uznat rizikove. Tam som ich trochu uhanala, ale ja som pisala ombucmanovi, ze to kde sme? na aliaske alebo v eu?! a uznali aj rizikove a do par dni vsetko vyplatili odo dna zaciatku rizikoveho.
Ahojte. ..Keď chcete vedieť ohľadom toho viac najlepšie sa opýtať v skupine Rakúsko. .ja v rakusku žijem. .aj pracujem. .čakáme bábätko ..Veľa vecí sa tu pomenilo. .Čo ja viem musíš mať orazitkovane všetky potrebné vyšetrenia v mutterkind passe aby si dostala peniaze. .všetci gyndovia to prizvukuju tu...a pokiaľ viem freistelle ..to je rizikové je veľký problém dostať nakoľko stym mám skúsenosti. .mam zdravotné problémy od zaciatku a nedostala som ho. .som pn
Ja som tak isto nedostala Dienstfreistellung, lebo moje bolesti neovplyvnuju moje dietatko a to, ze ja som ani chodit nevedela to nikoho netrapilo, tak som chodila s Krankenstandu na dalsi krankenstand. Dokonca mi povedali, ze by som musela potratit viac ako 2x po 32tt. Aj mne dr. prizvukoval, ze vsetky vysetrenia v Mukipasse musia byt pekne orazitkovane a vyplnene.
@cekankacamomille Ahoj, a nemyslis ty wochengeld? S tym by nemal byt problem, to vyplacaju hned bez problemov...kde mas trvaly pobyt? zili ste v at al tu na svk ked ti vyplacali vstko nacas??? a kedy to bolo? Ale s tou materskou robia strasne problemy. Kedze sme auslandery, musime si pockat.....
Matersku si mozme uplatnit tu na svk ak otec dietat pracuje na svk a rozdiel nam rakusko spatne raz rocne doplati... MALA BY chodit k rakuskemu doktorovi, je to lepsje, pretoze nemusi nic dokladovat a prekladat. Staci ked ma rakusky Mutter Kind Pass.... a co sa tyka rizikoveho robia okolo toho momentalne take problemy ze az.... moj na svk ma odporucil,ale rakusky ani pocut..... aj ked si vsetko platim v at... takze tak asi v skratke
@michala.s Moj doktor v hainburgu ma ani nepocuva ked sa stazujem ze mam bolesti, tlak 500 na 800, krv z nosa sa mi len tak vali a tvrdne mi brucho lebo ja musim v robote 8 hodin stat a nikoho nezaujima ze som tehotna,jedine co povie je ze mam zostat vypisana.. a to ze dostanem menej penazi a nasledovne aj mensi wochengeld ho nezaujima, ze tak to bohuzial chodi.....
@branodominika Bohuzial, ja som bola u gynekologa ale ten nemal ako vydokladovat nejake zenske problemy, kedze zo zenskeho hladiska som bola ok, tak ma poslal ku ortopedovi, ze ten ma isto necha doma, lebo ved som mala take bolesti, ze som sa ani posadit nevedela ani vstat ani lahnut a ortoped ma poslal do pecka, ze moje bolesti neublizia mojmu dietatku. Tak ma moj obvodak nechaval doma na 2 tyzdne, jeden den do prace a opat 2 tyzdne doma na PNke.
Tento mesiac mi dosla ale strasne mala vyplata a to som tam mala 12 dni dovolenky nevycerpanej, tak som zvedava az uvidim vyplatnu pasku
@branodominika písala som o wochengeld. Toto druhé / rodicovsky som nevybavovala, lebo po skončení wochengeld som zrusila zivnost. Ja som im noc neprekladala. Všetko som poslala v svk jazyku, tak jak to napísal, ci vytlacil dr. Oni majú svojich ludi, co prekladaju do ich jazyka. A bolo to v roku 2013.
@branodominika jo a trvalý som mala na svk a som na svk zila
@cekankacamomille no tu sa jedna o karenzgeld... teda aj to ta mamicka je to co sa pytala....
@branodominika este raz som si precitala uvodny prispevok. Tam sa predsa jedna o vsetky info s tym spojene ako davky v materstve, tak nasledne aj rodicak. Nemam pocit, ze by som nieco doplietla 🙂 kto moje prispevky precita a moje osobne skusenosti mu pomozu, budem len rada a viacej neriesim 🙂
@cekankacamomille ale ved ja sa tu s vami ani nehadam ani netvrdim ze klamete.. 🙂 ja som z uvodneho prispevku vycitala ze mamicka sa pyta na matersku.... tak som aj na tu temu reagovala..ale ved to je jedno, urcite tu nasla to, co hladala. Pekny vikend zelam 😉
podla toho ci sa pyta konkretne na matersku, cize ten prispevok hned po porode, alebo na KBG, cize rodicovsky prispevok, niektore zeny volaju aj KBG materska...ku KBG potrebuje najprv pridavky vybavit a materka, to neviem isto..
@cekankacamomille nemusela si po zruseni zivnosti nic vracat z wochengeld?Matersku si potom poberala len zo slovenska?
@roritaa ja som zo svk matersku nepoberala, lebo som ju predsa brala z at=wochengeld=davka v materstve. nic som vracat nemusela a hned po skonceni wochengeld som zivnost zrusila. o rodicovsky som tym padom v at neziadala. poziadala som na svk, tzn. poberam slovensky rodicak.
Wochengeld su 8tyz.pred a 8po porode a ty si teda zrusila zivnost hned dva mesiace po porode,ak spravne rozumiem?ja som myslela ze to patri k variante 20+4 ze tie 4 su prave tento wochengeld 8tyz.po a 8tyz pred porodom a ked to prerusis ze musis potom vracat spatne peniaze...rozmyslam ze tak tiez urobim ,aj ked budem mat menej penazi s sk,v at robia s tym zbytocne problemy a musis platit stale odvody a nikoho nezaujma ked nemas z coho,lebo cakas na schvalenie FBH a KBG
@cekankacamomille Wochengeld su 8tyz.pred a 8po porode a ty si teda zrusila zivnost hned dva mesiace po porode,ak spravne rozumiem?ja som myslela ze to patri k variante 20+4 ze tie 4 su prave tento wochengeld 8tyz.po a 8tyz pred porodom a ked to prerusis ze musis potom vracat spatne peniaze...rozmyslam ze tak tiez urobim ,aj ked budem mat menej penazi s sk,v at robia s tym zbytocne problemy a musis platit stale odvody a nikoho nezaujma ked nemas z coho,lebo cakas na schvalenie FBH a KBG
@janette151 ahoj, ja som pracovala v rakusku ale byvame v Bratislave, (kazdy den som cestovala do viedne), a budem poberat matersku z rakuska. Uz sa to vybavuje.🙂 - rodit ale pojdem do hainburgu- kedze je to trochu lepsi standard ako na SK a mam to zadarmo (zdravotne poi. mam v at kedze som tam robila)..