Materská v ochrannej lehote

zlatina0502
27. jún 2015

Ahojte maminky...chcem sa opýtať... Momentálne som nezamestnaná evidovaná na úrade práce... Ale keďže som v ochrannej lehote (v 4. Mesiaci tehu som dala výpoveď), čiže mám nárok na materskú, chcem sa opýtať ako v takom prípade postupovať? Kedy mi da doktor papier na materskú? Termín pôrodu mám určený okolo 26.8... A čo s tým papierom? Keďže už zamestnaná niesom tak ja ho musím priamo odniesť na sociálku, nemusím ho potvrdzovat u bývalého zamestnávateľa? ... Dakujem pekne za odpovede

ivanka12311
27. jún 2015

Ahoj nerozumiem prečo si dávala výpoveď mohla si si od ženského lekára vystaviť papier o rizikovom tehu(aj mne tak gynekológ potvrdil papier ten som odoslala do zamestnania) poberala by si nemocenské dávky ..ja som bola. Pn až do pôrodu A 8týždňov pred pôrodom ti lekár vystaví papier na materskú, stým zájdes do sociálnej a oni ti to vyrataju.Pokiaľ si dala výpoveď pracovný pomer tým definitívne skončil nie je potrebné tam nosiť papiere.

zlatina0502
autor
28. jún 2015

Výpoveď som dala s viacerých dôvodov... To podstatné nieje... Dakujem pekne za radu 🙂

dena1973
28. jún 2015

@zlatina0502 Este chcem pripomenut, ze nastup na materske musi byt presne 6 tyz.pred pravdepodobnym porodom. Od datumu porodu sa mozes poistit ako osoba starajuca sa o dieta a dochodkove poistenie bude za teba platit stat (prihlasit sa - od porodu do 45 kal.dni)

elzi04
28. jún 2015

Ako napisala dena1973,ty mozes nastupit na matersku 6tyzdnov pred predpokladanym porodom,nie skor,nakolko ides na matersku v ramci ochrannej lehoty.Ziadost o matersku ti vystavi lekar a tu zanesies na socialnu poistovnu.Mala by si si vypytat na socialke aj prehlasenie/potvrdenie,ktore das potvrdit lekarovi...Ide o to,ze potrebujes potvrdenie o tom,ze si otehotnela este pred ukoncenim pracovneho pomeru,tj. ked si este platila nemocenske. Radsej si tento papier pytaj na socialke sama a necakaj,ci ti pani uradnicka ponukne toto tlacivo sama,lebo sa moze stat,ze ti ho ani neda.Toto potvrdene tlacivo od lekara zanesies spolu so ziadostou o matersku na socialku.

zlatina0502
autor
28. jún 2015

Ďakujem vám veľmi pekne za rady 🙂