Maminky ahojte,potrebujem surne poradit. Sestra posledne 2 roky pracovala v CR. Je v 10tt a prepustili ju z prace,je na PN,oplati sa jej rodit a vybavovat matersku v CR,ci sa ma vratit a absolvovat poradne a porod tu doma,mate s tym skusenosti? Na co ma narok tam,alebo tu,kde to bude mat vyhodnejsie? Dakujem,pekny slnecny dnik prajem 🙂
Len na to,aby dostala porodne tu,musi od 4mes absolvovat vsetky poradne v SR,preto sa pytam,ci tam ma na nieco narok,kedze tam nema ani prechodny pobyt
@lesanka845
Zatial len to PPM, ak sa zmesti do ochrannej lehoty. Ak by v CR ostala zit, vybavila si pobyt a poistenie, tak potom aj rodicak, a mozno porodne a pridavky.Ale porodne a pridavky su v CR podla prijmov, cize tam by sa uz poudzovala aj s partnerom, pripadne by musela mat urcene alimenty.
@bambuliacick ak ma narok na PPM, tak jedine v CR. Ak nema, tak nech sa presunie na Slovensko. Ma istotu pridavkov, porodneho, ktore je o dost vyssie a rodicak je suhrnne rovnaka suma tam aj tam.
Porodne a pridavky suhlasim, s tym rodicakom celkom nie. Na Slovensku je do troch rokov a cely cas rovnaka suma. V CR je jednotna suma 220 000 a da sa poberat bud dva, tri alebo styri roky, ako si zvolis. A tiez sa da volit aj cez partnera.
@lesanka845 203,2x36x27,5=201168.... áno, je to o trochu menej než na Slovensku. Ale jednak o partnerovi nevieme a jednak na Slovensku má všetko automaticky a navyše ak pôjde skôr do práce, tak má príspevok na jasle.
@ bajana suhlasim, moznosti sme jej napisali, uz je to na nej, ako sa rozhodne, co bude pre nu zaujimavejsie
Dakujem,aj sestra srdecne dakuje za rady
Ahoj, tak PPM, ak splna podmienky v CR, kedze na Slovensku nepracovala. A rodicak potom podla toho, kde bude s dietatom naozaj byvat. A takisto aj porodne.