Ahojte uz som raz pisala co sa tejto tyka ale nastali nove skutocnosti. Termin porodu mam 17.aprila 2019. Zamestnana som bola v posudzovanom obdobi 2 rokov pred porodom nasledovne:
Do aprila 2018 v trvalom pracovnom pomere.
Maj - september som bola vedena na urade prace
Od oktobra pracujem v novej firme avsak na dobu urcitu a som v skusobnej dobe. Plat ktory zarabam je neporovnatelne nizsi ako v predchadzajucej praci. Preto uvazujem ktora verzia je vyhodnejsia co sa tyka materskej:
1. Ostat pracovat v tejto praci a cakat co mi vyjde aka materska /ratam mozno 800e/
2. Odist este v skusobnej dobe - tu vsak nastava otazka, budu mi matersku v pripade ze porodim v aprily 2019 pocitat z predosleho prijmu z roku 2017? Ked som tam robila az do aprila 2018
Ak tam nebudete pracovať minimálne 90 dní, tak materskú vám budú rátať z predchádzajúceho zamestnania. Veľmi dobre je to všetko vysvetlené v knihe Materská.
Takze volala som na socialnu, v pripade ze rok pred porodom nemam v jednom zamestnani odpracovanych 90 dni tak mi rataju matersku z minima.. zbytocne so cely rok 2017 robila, posudzuje sa rok 2018 ak porod bude 2019
@milagros vsetko splnam- 2 roky pred porodom spatne mam odrobenych vyse 400 dni kedze posudzovane obdobie je april 2017 - april 2019. Nie nemusis byt zamestnana ked ides na matersku ak si dostala vypoved alebo pracovny pomer zanikol vtedy ked si uz bola tehotna si v ochrannej lehote 8 mesacnej.
@laura222 ano ked si v ochrannej lehote je to ok
Veru rataju to z predosleho roka cize ked ides na MD az v 2019 tak rataju z roku 2018....tak 500 eur je rozdiel dost veru....inak teraz je 75%cize v podstate kolko mas teraz v praci cisty plat tak tolko dostanes matersku....ked chces najvyssiu tak sa to da aj tak urobit ze teraz keby ta niekto zaMestnal s najvyssim vymeriavacim zakladom napr....to do aprila splnas tych 90dni a tym padom budes mat najvyssiu matersku...lebo bud sa rata materska z minuleho roka alebo z VZ od noveho zamestnavatela ked si u neho 90dni odrobila...akurat neviem ako je to ked je to prelom rokov ale to by asi nemalo mat vplyv
Chcem sa spytat. Ak teraz som isla na marodku a som v 8 tt. Termin vychadza v juni 2019. Som zamestnana ale len minimalna mzda. Ak chcem poberat vyssiu matersku stacii zrusit marodku ukoncit PP a nastupit aspon na 3 mesiace do noveho zamestnania s najvyysim platom aby mi vysla materska 1300 eur? A ako dlho by sa brala ta materska?
@milagros ano poistenie mam.. Ked skonci materska hned mozem ist na rodicovsky prispevok ktory sa bude poberať cca po 200 eur az do dovrsenia 3 roku dietata? A počuli ste uz o niecom takom zeby sa materska mohla poberat 24 mesiacov po 1300 eur ale s tym ze ja by som mala narok iba 3 mesiace a zvysok by poberala napr moja svokra ostatné 21 mesiacov? Ale ja by som sa musela zamestnat alebo evidovat?
@katy612 ano po materskej rodicak.... buduci rok sa ma diskutovat v parlamente ci matersku nepredlzia ale to je zatial len mozno....
o takom neviem,viem ze moze ist na matersku po matke dietata aj otec dietata ale najskor 6tyzdnov po porode ale neviem ci to plati aj pre ostatnych rodinnych prislusnikov a je to len 28tyzdnov ale neoplati sa matersku si kratit lebo neda sa doplatit ani dodatocne vybrat,cize ked napr.pojdes po3mesiacoch do prace tak ti zvysok materskej prepadne,keby si v tej robote bola trebars len 2mesiace tak tie 2mesiace ti prepadnu a zvysok docerpat mozes
@milagros nehnevaj sa, ale pises natolko nespravne info, ze sa to neda len "prerolovat" a nevsimat si. Ak si nie si 100% ista odpovedou, tak niekedy je vhodnejsie nerozdavat nespravne rady, lebo lahko tak niekoho uvedies do omylu.
Co sa tyka tvojho prispevku o 13:14hod, tak 90 dni su samozrejme cca 3 mesiace. Nemocenske poistenie sa predsa plati za kalendarne dni, nie za pracovne. Rovnako aj davky plynuce z np (teda aj materska) sa vyplacaju za kalendarne dni.
Aj ja som si myslela tiez ze sa to takto rata aj s vikendami su 90 dni.. Ale hlavne mi islo o to zistit ci postacia len tieto 3 mesiace aby som brala vyssiu matersku alebo ci to musi byt cely odpracovany predchadzajuci rok?
Dievčatá.. len tak by ma zaujímalo .. som zamestnaná v jednej firme od 1.5 2016, v tom roku bol môj mesačný plat v hrubom 700 - 1000 euro ... Od roku 2017 pracujem na štvrtinový úväzok.. v hrubom 260 - 290.. ako sa mi bude počítať materská? Termín mám 10.4.2019.. momentálne som 4 mesiac PN a do práce sa už nevrátim..
Nikto? :(