Materská u samostatne zárobkovo činnej osoby

malinka27
4. okt 2013

Ahojte,
chcela by som poprosiť o rady, resp. o skúsenosti. Som SZČO od roku 2009. Platím si tie min. odvody do soc. poisťovne, čo predstavujú sumu 130,27€. Som tehotná a bábätko čakám začiatkom decembra. Nárok na materskú mám, ale tú min. okolo 256€. Je nejakým spôsobom možné si zvýšiť materskú? Neviem či DNP by ešte pre mňa prichádzalo do úvahy, či to má ešte význam, alebo nejaký iný "spôsob"? Prosím poraďte. Ďakujem...môžete kľudne aj na mail

enisska
4. okt 2013

@malinka27 ahoj,a pred tým si si DNPO platila alebo nie?ak si si nepriplacala pred tým tak sa ti to neoplatí.teda nie že neoplatí ale nevyjde ti to,pretože to pripoistenie musis platiť určitý počet dni pred porodom aby ti to vyslo.ja som si priplacala pred tým a aj teraz po ukončení,teda ako to zrusili.dala som si to po novom ten balík a poviem ti nebola to žiadna sranda to zaplatiť.a ako pozeram tak si v 32 tt takže to by si už nestihla.

lenka311
4. okt 2013

@malinka27 Momentálne si už nepomôžeš. Výde Ti tá materská čo Ti vyrátali... Veľa zdravia Tebe i bábu

gapa
5. okt 2013

@malinka27
podla toho, ako dlho platíš povinné poist. szčo (ak aspon od 1.7.2011, by to malo vyjst. Ak od 1.7.2012, tak to asi nevychádza 270+270dní) a či by si bola ochotná prerušiť podnikanie pred!!! nástupom na md (nástup na md najneskôr 6týž. pred termínom,., čo lekár uvedie na žiadosti o materské, ak uvedie 1.12., tak na md 20.10), teda najneskôr dnom19.10. a prihlásiť sa ešte počas!! trvania živnosti a povinného poistenia (teda najneskôr od 19.10, ak ešte 19.10 trvá aj živnost!!!) aj na dobr.nemocenské poistenie a zaplatíš v správnej výške a včas=v splatnosti všetko poistenie!!! (aj doborv.poistenie aj zo živnosti!!!!), tak by to malo vyjsť a mohla by si mať nárok aj z povinného szčo v ochrannej lehote a aj z dobrov.poistenia z minima, treba mať ale ukončené nem.poistenie a aspon 270+270dní nem.poistenia. A podstatná je aj všetko zaplatiť v splatnosti!!! so správnymi variab. a špec.symbolmi.

enisska
5. okt 2013

@gapa a ty si musela prerušiť živnosť?ja ju mam ponechanú.nemam ju ani pozastavenu.

gapa
6. okt 2013

@enisska ty máš predpokladám dosť dní z dnp, nepotrebuješ iné "ukončené" nem.poistenie.

matysek412
10. okt 2013

@gapa prosím ťa ako to teraz je. som szčo, tehotná ešte nie som, plánujem. neplatím si do soc.poisťovni, keďže som v decembri 2012 ukončila rodičovskú a nemusím si platiť ešte do júna 2014.

akým spôsobom sa dá získať najvyššia materská? len platením Dobrovoľ.Nemoc.POistenia 270dní -teda teraz už toho celého balíka z najvyššieho vymeriavacieho základu, alebo existuje aj iný - lacnejší spôsob?

predtým sa dalo nejako zamestnať na 1 deň s najvyšším vymer.základom...ale už si to presne nepamatám, bolo to pred 4 rokmi čo som šla na 1.materskú.
ďakujem.

gapa
11. okt 2013

@matysek412 no ak od ukončenia nem.poistenia uplynie viac ako 460dní, tak asi inak sa nedá, len kombináciou dobrov.poistenia, najprv z minima a potom z maxima, no po odhlásení a ak si z vysokého vym.základu platíš aspon 26týž. pred nástupom na md. (predpokladám s bola zamestnaná počas poberania rodič.príspevkku, lebo len v takom prípade sa to ráta ako doba nem.poistena). Pri uplatnení zo zamestnania sa dá po 90dnoch trvania a platenia poistenia ísť na pn a potom materské bude z nového vym.základu sa brať.

matysek412
14. okt 2013

@gapa, ďakujem. práveže som nebola zamestnaná, som szčo od začiatku. Teda živnosť som nemala počas materskej a rodičovskej prerušenú len so odovzdávala do soc.poistovne prehlásenie, že nebudem živnosť vykonávať. Potom, ako ale dovolili ženám počas rodičovskej pracovať to ale už asi nemalo zmysel.....daňové priznania som odovzdávala počas rodičovskej nulové. Rodičovskú som ukončila v decembri 2012, teda rok som už "normálne" szčo, odvody si však neplatím, keďže ma v decembri 2012 - ked som končila rodicovskú v socialnej poistovni posudzovali podľa daňového priznania za rok 2011, čo bolo nulové. Od jula 2013 si neplatím tiež, keďže aj 2012 bolo nulové. POsledné odvody do soc.poist. som si platila pred nástupom na materskú -čo bolo v novembri 2009 - do vtedy som si platila aj povinné aj dobrovolné. to som ale bola neskôr odhlásiť -ale už si nepamatám kedy....
neviem či teda existuje nejaká možnosť zvýšiť si v budúcnosti materskú....ďakujem.