Ahojte. Chcem sa spýtať takú vec. Nedávno som čítala taký článok, že žena , ktorá nezostane na materskej 3 roky ale dajme tomu len dva, tak sa jej ten jeden rok materskej rozráta ? Neviem či to píšem dobre ale ten jeden rok sa tie peniaze rozrátajú do tých dvoch rokov. Je to pravda alebo len nejaký nepravdivý článok. Už si nenapadám kde som o tom čítala. Ďakujem za vaše odpovede. 🙂 pekný večer.
Tiež som to čítala. Nie je to zatiaľ schválené.
Ahoj,aj ja som to zachytila. Nejde však o materskú dávku, ale o rodičovský príspevok, že bude vyšší, ak bude na kratší čas. Inak platí,to čo napísali dievčatá predo mnou- v ČR je to dávnejšie tak a u nás je to zatiaľ návrh,takže to ešte neplatí...
na rodicaku.. zamyslaju - do buducna.. zatial to tak nie je 😊
Ja som to tiez citala. Vraj to chceli este len navrhnúť. Ale viac tiez neviem
Mozno zle rozumiem ale k comu by to bolo ved prispevok dostanes aj ked budes chodit do prace. Alebo sa nieco zmenilo? Pokial viem narok je stale 3 roky ci chodis do prace alebo nie.
@amienne podľa mňa ide o to,že tie isté peniaze,ktoré by si dostávala do 3 rokov, dostaneš do 2 rokov,takže mesačná suma by bola vyššia. Tým pádom je menší prepad v rozpočte rodiny po prechode z materskej na rodičovskú dovolenku. Ale zase po 2 rokoch ideš do práce. Vždy je to niečo za niečo.
@kikulienkadd Ano ale pri rodicaku 370€ alebo 270€ je to mesacne navysenie minimalne(20-30€). Ale mozno to tak naozaj planuju, ja som zatial nezachytila. Mne to velky zmysel nedava. Viem, ze v CR si to mozes dokonca rozlozit az na 4 roky ale je to mizerna davka potom. Ked si predtym normalne zarabala tak je to prepad z MD na RD tak ci tak 😄.
@amienne bude to o viac. Ak rátaš,že teraz je RP 370€ cca od 6.mesiaca dieťaťa do 3 rokov, tak po zmene by si sumu posledného- tretieho roku (spolu 4440€) mala rozrátať na obdobie cca 18 mesiacov (od cca pol roka dieťaťa do 2 rokov). To je cca 610€ mesačne (370+240).
@kikulienkadd ano suhlas. Ja som to zle napisala 😄. Myslela som navysenie 200-300 €. Mne je to v podstate jedno, obe varianty maju nieco pre a proti. Ak pojdes po 2 rokoch do roboty, dieta musi do jasli ( ak nemas mamu a pod.) a tie su vo vacsine pripadov sukromne a drahsie nez 300€ na mesiac. Kazda alternativa je vyhodnajsia pre inu situaciu 😄
@amienne aha! Chápem...
presne ako píšeš, všetko má svoje za aj proti.