Materská trvajúca iba dva roky

25. nov 2020

Ahojte. Chcem sa spýtať takú vec. Nedávno som čítala taký článok, že žena , ktorá nezostane na materskej 3 roky ale dajme tomu len dva, tak sa jej ten jeden rok materskej rozráta ? Neviem či to píšem dobre ale ten jeden rok sa tie peniaze rozrátajú do tých dvoch rokov. Je to pravda alebo len nejaký nepravdivý článok. Už si nenapadám kde som o tom čítala. Ďakujem za vaše odpovede. 🙂 pekný večer.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gabi000
25. nov 2020

Tiež som to čítala. Nie je to zatiaľ schválené.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kikulienkadd
25. nov 2020

Ahoj,aj ja som to zachytila. Nejde však o materskú dávku, ale o rodičovský príspevok, že bude vyšší, ak bude na kratší čas. Inak platí,to čo napísali dievčatá predo mnou- v ČR je to dávnejšie tak a u nás je to zatiaľ návrh,takže to ešte neplatí...

denden77
25. nov 2020

na rodicaku.. zamyslaju - do buducna.. zatial to tak nie je 😊

tintuska15
25. nov 2020

Ja som to tiez citala. Vraj to chceli este len navrhnúť. Ale viac tiez neviem

amienne
26. nov 2020

Mozno zle rozumiem ale k comu by to bolo ved prispevok dostanes aj ked budes chodit do prace. Alebo sa nieco zmenilo? Pokial viem narok je stale 3 roky ci chodis do prace alebo nie.

h2
26. nov 2020

@amienne Presne tak. Ja som išla po roku a pol do práce, ale rodičovský príspevok mi zostal.

kikulienkadd
26. nov 2020

@amienne podľa mňa ide o to,že tie isté peniaze,ktoré by si dostávala do 3 rokov, dostaneš do 2 rokov,takže mesačná suma by bola vyššia. Tým pádom je menší prepad v rozpočte rodiny po prechode z materskej na rodičovskú dovolenku. Ale zase po 2 rokoch ideš do práce. Vždy je to niečo za niečo.

amienne
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
amienne
26. nov 2020

@kikulienkadd Ano ale pri rodicaku 370€ alebo 270€ je to mesacne navysenie minimalne(20-30€). Ale mozno to tak naozaj planuju, ja som zatial nezachytila. Mne to velky zmysel nedava. Viem, ze v CR si to mozes dokonca rozlozit az na 4 roky ale je to mizerna davka potom. Ked si predtym normalne zarabala tak je to prepad z MD na RD tak ci tak 😄.

kikulienkadd
26. nov 2020

@amienne bude to o viac. Ak rátaš,že teraz je RP 370€ cca od 6.mesiaca dieťaťa do 3 rokov, tak po zmene by si sumu posledného- tretieho roku (spolu 4440€) mala rozrátať na obdobie cca 18 mesiacov (od cca pol roka dieťaťa do 2 rokov). To je cca 610€ mesačne (370+240).

amienne
26. nov 2020

@kikulienkadd ano suhlas. Ja som to zle napisala 😄. Myslela som navysenie 200-300 €. Mne je to v podstate jedno, obe varianty maju nieco pre a proti. Ak pojdes po 2 rokoch do roboty, dieta musi do jasli ( ak nemas mamu a pod.) a tie su vo vacsine pripadov sukromne a drahsie nez 300€ na mesiac. Kazda alternativa je vyhodnajsia pre inu situaciu 😄

kikulienkadd
26. nov 2020

@amienne aha! Chápem...
presne ako píšeš, všetko má svoje za aj proti.