Materská, TPP aj dohoda, čo spraviť?

zuzusha11
18. jan 2021

Ahojte prosím o radu. Od 1.6. 2016 som zamestnaná na TPP, z ktorého som nastupovala 16.12.2018 na materskú ktorú som aj čerpala. Momentálne som na rodicaku, čakáme druhé bábo kde termín pôrodu mám v júni 2020. V roku 2019 aj v roku 2020 som sa po dohode so zamestnávateľom vrátila do TPP odpracovať jeden deň vždy ku koncu roka (inventúry a podobne prplacky). Za tento jeden deň som mala hrubú mzdu cca 67€. Správne chápem, že tým pádom mi vyde vďaka tomu jednému dňu teraz skoro maximálna materská? Môže sa stať niečo také že sociálna poisťovňa povie že to je špekulatívne a materskú mi nedajú žiadnu?

Zároveň mám s rovnakým zamestnávateľom už od prvého nástupu na materskú (každý rok nová dohoda) uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti, ale na inú pracovnú pozíciu s inou náplňou práce ktorú vykonávam formou Home Office. Spĺňam všetky odpracované hodiny hrubá mzda cca 300€ mesačne. Tiež tam spĺňam podmienku 270 dní nemocenského poistenia. Moja otázka smeruje k tomu, či si uplatniť materskú aj s tejto dohody? Tu by som asi musela žiadať od gynekológa dve tlačivá však? Tým pádom by boli obe tlačivá vyplnené skoro rovnako až na dátum posledného odpracovaného dňa však?
Nebude to pre sociálnu poisťovňu podozrivé a nevyšle inšpektor práce na kontrolu? Nerada by som obťažovala zamestnávateľa 😣 Ako to je v praxi neviete? Prípadne mi odporúčate čo spraviť 😊

diaalex
18. jan 2021

@zuzusha11 z prvej časti, keď si za min rok odpracovala 1 deň, bolo to nahlásené v zmysle, odhlásili ta zo ZP a sp na ten deň a neskôr spať nahlásili, že si na RD, majú riadne zdokumentovane hodiny a vedia preukázať, že si fakt robila, tak ti vychádza maximálna materská ... momentálne od nového roka SP kontroluje každú jednu materskú či nie je špekulácia, hlavne keď ide o maximálnu, tak to preverujú, sú napojený na viacero zdrojov.
K druhej časti, keď ti raz vyjde maximálna materská, tak druhý príjem sa ti do toho nepočíta.

juliatriscova
19. jan 2021

@zuzusha11 vyjde ti maximálna materská.......od dr. budeš žiadať 2 tlačivá na materskú...ak si to sociálna poisťovňa bude overovať, tak je to na zamestnávateľovi aby to obhájil.......dohodu máš formou home office a inú náplň, takže tam nie je čo riešiť...........môžeš byť kľudná.....