Dobry den, potrebujem poradit. Od roku 2004 pracujem v jednej firme na neurcito. Som tehotna. Narok na matersku budem mat v auguste 2019.
Potrebujem poradit, niekde som pocula, ze ak prerusim socialne poistenie, teda budem si pytat 2 dni neplateneho volna v sucasnom zamestnani budem moct sa v tychto 2 dnoch zamestnat inde, kde splnim 90 dni poistenia. Bude sa mi ratat materske z oboch zamestnani?? Nechcem dat vypoved v sucanom zamestnani tak hladam moznosti ako si zvysit matersku. Dakujem za akukolvek radu
@evittam ahoj, aj ja poprosim o radu - plati to aj ked uzavriem PP na novu zmluvu u toho istého zamestnávateľa. Teda ukončím terajšiu PZ a 90 dni pred nástupom na MD uzatvorím novu zmluvu u toho istého zamestnávateľa s maximalnym VZ. Bude sa to rátať z novej zmluvy, alebo to spriemerujuú, lebo všade píšu o novom zamestnávateľovi.
@evittam dnes som bola s jednou pani na socialke , samozrejme po znamosti. Ona mi povedala, ze ak poziadam v marci o neplatene volno v praci napr. Na dva dni, znamena to prerusenie defacto ukoncenie poistenia. Nasledne sa mam zamestnat v inom podniku, kde musim splnit 90 dni poistenia bez pn ocer. Tym padom mi vraj vznikne narok na dve materske. Jedna z roku 2018, a druha z druheho pracovneho pomeru cize z tych 90 dni z roku 2019.
Teraz neviem co je pravda,
Ahojte, mam trosku inu otazku. Som zamestnana, ale Pojdem v tomto roku uz na tretiu matersku. Na prvu matersku som nastupila v roku 2014. Kedze nepracujem, zamestnavatel posle do socialnej poistovne vysku predpokladaneho platu, aky by som v tejto dobe dostavala? Je teda realna sanca, ze ak sa so zamestnavatelom dohodnem, aby im poslal vyssiu sumu, budem mat aj vyssiu matersku?
@dankariska Ano
Ahojte dievcata, bolo mi poradene ze podmienku 270 dni poistenia splnim aj vtedy ak uzatvorim dohodu s 2 zamestnavatelmi sucasne s tym ze jedna zanikne pred nastupom na matersku a druhu necham plynut aj pocas Md. Pocet dni nemocenskeho poistenia sa zrata z oboch dohod. Kedze na md nastupujem oktobri a 270 dni len u jedneho zamestnavatela nestihnem splnit. Mate skusenost niektora ci sa to takto da?
@evittam dakujem za radu a este jedna otazka ak mozem. Ak mi v juli konci rodicovsky a nastupim do prace s tym, ze az do MD budem cerpat dovolenku co je cca 2,5 mesiaca bude sa mi Md ratat z tohto prijmu teda z cerpanej dovolenky alebo z predpokladaneho prijmu, ktory nahlasi mzdarka?
@evittam no ved preto zistujem ze ak budem mat 2 dohody do nastupu na matersku, pricom ta jedna zanikne tesne pred Md druha bude plynut ci sa podmienka 270 dni poistenia naplni zratanim. Ci Sp bude posudzovat tak, ze ak napr. Za jun zaplatim na dvoch dohodach 2 krat 30 dni nemocenske ci sa mi budu ratat ako 60 dni zaplatenych na nemocenskom. Neviem ci rozumies co chcem napisat.
@nielly Ano ale ty nerozumies. Dni sa spocitaju kvoli naroku (270dni NP), ktory ty splnas aj bez toho. Ale nesplnis podmienku naroku aby sa ti pocitali tie dohody do VZ. Musela by si mat z každého PP splnene podmienky naroku na MD. To skus pochopiť. Tie dohody riesia zeny napr.ak ma len 200dni NP tak uzavrie 2 dohody na mesiac a uz ma 260dni....
@evittam neviem ako to je preto sa pytam. Ja chapem ze ma byt 270 dni na narok na Md. Ale jedna znama co pracuje na SP mi poradila, ze to ide aj takym sposobom, preto vsademozne zistujem a overujem ci je to fakt mozne. Cize musim mat z kazdej dohody 270 dni, nestaci mat z oboch v sucte 270? Spravne chapem?
Ahojte dievcata, chcela by som sa Vas opytat. Som zamestenana na TPP a popri tom potrebujem uzatvorit teraz dohodu na 1 mesiac v inej firme. Presne v tej firme sa budem chciet zamestnat potom v auguste na TPP 90 dni pred nastupom na matersku. Bude ta dohoda predtym nejak vadit, ze som bola uz v tej firme evidovana? Lebo dnes uz clovek pri tej socialke nevie, najdu si hocico
Ahojte, v decembri by som mala nastúpiť na materskú, zamestnávateľ mi ponúkol, že mi na 90 dní zmení zmluvu, aby som mala maximálnu materskú, teraz mi to robí o 200€ menej. Chcem sa spýtať, stačí mi ak napr. v maji skončím pracovnú zmluvu a na druhý deň uzatvoríme novú s vyšším platom u toho istého zamestnávateľa? Bez pn a ocr 🙂 Ďakujem za odpoved
@laglag Neviem kde si to pocula. Ak chces mat MD z 90dni bez PN a OCR z novej zmluvy tak to musí byt iny zamestnavatel. Niekto tu uz pisal,ze staci prerusit na 1-2tyzdne PP (a byt napr.na UPSVaR) a potom znovu sa zamestnat u toho istého zamestnávateľa ale to neviem na 100% ci to akceptuje SP ako nove poistenie.
@zalka 🤔
@tycka23 Nie, nie je to pravda. Ak by si chcela MD z dvoch subeznych zamestnani tak musis z oboch splnit hlavnu podmienku nároku na MD t.j.270dni NP. Ak nechceš skončiť terajší PP tak uz nie je iná moznost navysit MD. Jedine,ze skončí terajší PP a uzavries novy na minimálne 90dni bez PN a OCR na vyssi-maximalny VZ.
Btw.je tu na fore o tom diskusii viac nez dost.😉