Materská/rodičovský z Rakúska

lulu2807
21. aug 2023

Dobrý deň prosím vás je tu niekto kto vybavoval materskú/rodicak z rakúska? Potrebovala by som poradiť čo tam ako funguje na ktoré mám nárok a čo k tomu treba
,nakoľko sa nám to strašne dlho naťahuje a keďže sme z sk a priateľ tam pracuje na sk nemáme nárok lebo nemám TPP uz milión x som bola na sk úrade to riešiť pokazde mi povedali to iste.
Ďakujem

zuwa78
21. aug 2023

@lulu2807 mas nieco v rak.odpracovane?

rebrambora
21. aug 2023

Byvas v AT, pracovala si tam?

malinka158
21. aug 2023

Ak v rakusku nebyvas, ani si tam nepracovala tak mas narok iba na doplatenie rodinnych pridavkov z rakuska.

lulu2807
autor
21. aug 2023

Ja som tam nepracovala ale priateľ tam pracuje už pomaly 6 rok
Je tam aj poistený

malinka158
22. aug 2023

@lulu2807 tak mas narok iba na dorovnanie pridavkov + tvoj priatel na danovybonus

vroni
22. aug 2023

@malinka158, "dorovnať" asi nebude co, nakoľko je medzičasom na sk vyšší rodičak ako v AT, len prídavky budú dorovnavat. Na materskú z at ma narok nebude.

lulu2807
autor
22. aug 2023

@malinka158 3x som sa pýtala na tom úrade aj na sociálnej positivni všetci li povedali že nemám na SK nárok ale v rakusku ano na SK nemám kvôli tpp nárok
Už sme to riešili aj s jednou účtovníčkou pracujúcou v rakusku nárok mám len boli zle podané papiere 🤦🏻‍♀️

vroni
22. aug 2023

@lulu2807, pracovala si pred materskou ci nie?

lulu2807
autor
23. aug 2023

@vroni ano ale skončila mi zmluva ešte keď som bola tehotná nakoľko som mala zmluvu na dobu určitú

lulu2807
autor
23. aug 2023

@vroni a tým pádom som mala nárok len na materskú pól roka ktorú som aj poberala ale na rodicak podľa sk zákona nárok nemám keďže už som nezamestnaná a priateľ pracuje vonku

maciatkolulu
23. aug 2023

@lulu2807 kde máš trvalý pobyt? To máš blbé,lebo ať ma už pomaly nižší a najmä kratší rodicak. Hold,čo sa dá robiť.

vroni
23. aug 2023

@lulu2807, tak potom áno, budú ti platiť rodičak. Len to musíš stihnúť do 6 mesiacov od vzniku nároku, inak ti časť peňazí prepadne.

lulu2807
autor
23. aug 2023

@maciatkolulu na sk
Hej hej to mi dačo spomínali že keď mi v at skončí tak si mám do 3 rokov žiadať zas na sk 🤦🏻‍♀️
Logiku mi to nedáva žiadnu tieto zakony

vroni
23. aug 2023

@lulu2807, áno, a potom to od teba budú pýtať Rakúšania spat, lebo si na to nemala nárok 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Viem, ze to radia, ale je to úplne nesprávna rada.

maciatkolulu
23. aug 2023

@lulu2807 tak to snad nie.....veď keď naňho nemáš nárok,ako zrazu môžeš mať ? To je úplná kravina,ktorú neverím,že ti povedali na úrade. Ale ono zahrávať sa s rakúskym systémom,je behanie po veľmi tenkom ľade. Kto nevyskúšal,možno neverí 😎

lulu2807
autor
25. aug 2023

@maciatkolulu čo je kravina ?
Naozaj mi toto povedali na úrade prace v Galante 3x som tam bola naposledy aom sa tam snimi už hádala dokonca tá pani ktorá to ma na starosti poriadne ani nevedela čo ako funguje ešte sama mi povedala že vraj stále sa menia nejaké zákony a im nedajú vedieť a potom človeka odbiju lebo nevedia že to bolo zmenené
Ale že na rodicak v sk nárok nemám že si mám žiadať z at mi zopakovala snáď 100x

maciatkolulu
26. aug 2023

@lulu2807 kravina je ,že na sk nemáš nárok a skončí ti v at a potom na sk budeš mať....

vroni
26. aug 2023

@maciatkolulu, ono to nie je len kravina, ono to dokonca Rakúšania kvalifikuju ako podvod. Ale smutný fakt je, ze to napriek tomu úradníčky radia. A keď povieš, ze je to nelegálne, tak zadre, ze sa to nezvykne kontrolovať a odloz si tie prachy bokom, keď sa bojíš. Dokonca mi to jedna aj hodila do mailu. 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ (kontrolujú to namatkovo a s potešením ta rozoberú ako Lego, keď ti na to prídu. Ale úradníčka je v suchu, tak sa nic nedeje, nie?) 🤬