Ahojte. Počas strednej školy posledného ročníka som otehotnela. V júni som úspešne ukončila štúdium a termín pôrodu mám 9.septembra. Prosim vás, ako mám pokračovať, aby som dostávala materskú, alebo aspoň ten rodičovský príspevok, pokiaľ som nikde nepracovala a na úrade práce evidovaná nie som?
materská je náhrada za stratený príjem matky dieťaťa, ktorá pred tehotenstvom a pôrodom dostatočne dlhý čas pracovala (najmenej 270 dní v dvoch rokoch pred pôrodom), takže ak si nepracovala, nemáš materskú. Ešte by ju teoreticky mohol dostávať druhý rodič, ale tiež musí splniť podmienku odpracovaných dní plus musíte byť manželia. Na rodičovský príspevok musíš splniť len základné podmienky - musíš byť plnoletá, dieťa sa musí narodiť a byť živé a musíš mať dieťa v starostlivosti.
@niki4899 tiež máš nárok na rodinné prídavky na dieťa cca 23 €/mesačne a na jednorazový príspevok, na ktorý máš nárok, ak sa dieťa dožije 28 dní, je vo výške cca 830 €. Všetky informácie o príspevkoch, nároku na ne ako aj tlačivá nájdeš na stráne úradu práce
https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...
@evittam , áno, túto možnosť som opomenula, najčastejšie je nemocenské poistenie z titulu pracovnej činnosti, ale môže ísť aj o dobrovoľné platenie NP, dostatočne dlhú dobu - napríklad aj práve z titulu získania materskej. A áno, manželstvo je nutné pri iných veciach (napr. pri daňovej úľave na manželku) ale nie pri rodičovskom príspevku, to som zle uviedla 🙂
Ja som na jednoduchú otázku dala zjednodušenú odpoveď - šanca, že mladá baba v 16-17 rokoch študujúca na strednej škole myslí dopredu a pre prípad, žeby mohla o rok-2 neplánovane otehotnieť, sa zamestná, urobí si živnosť či platí si dobrovoľné NP (hlavne keď sa pár týždňov pred pôrodom pýta na podmienky) je mizivá 🙂.
@niki4899 , materskú nedostaneš, nemáš na to odpracovaných potrebný počet dní, namiesto materskej budeš hneď dostávať rodičovský príspevok momentálne vo výške 214,70 eur mesačne. O príspevok sa žiada na UPSVaR (úrad práce sociálnych vecí a rodiny) po narodení dieťaťa až do jeho 3 rokov. Tlačivo si môžes stiahnuť z netu alebo požiadaš a vyplníš priamo na úrade.