Dobrý deň,
Chcel by som sa informovať, manželka je na rodičovskej dovolenke, poberá aj rodičovský príspevok. Čakáme druhé bábätko, je možné, že cez tehotenstvo nepôjde na 3 mesiace do práce, ale ostane na rodičovskej dovolenke bez nároku na rodičovsky príspevok? A ja by som mohol ísť na materskú dovolenku? Ak áno, čo všetko je potrebné vybaviť?
@challanger manzelka ostane na rodicovskej dovolenke, na ktoru ma na rok do 3 rokov veku dietata, a ty tiez. Rodicak si da odnat, aby tebe mohli vyplacat matersku. Kym sa narodi druhe dieta, resp vznikne narok na matersku s druhym dietatom, manzelka si bude platit zdravotne poistenie ako samoplatca. “ Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa môže žena aj muž požiadať zamestnávateľa o rodičovskú dovolenku. Zamestnávateľ je povinný takejto žiadosti vyhovieť. Rodičovská dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič požiada, najviac však do 3 rokov veku dieťaťa.” Zamestnavatelovi nemusi oznamovat nic, okrem neskor nastup na novu MD.
Práveže nám to nevychádza, nakoľko dcéra bude mať 3 roky a bude musieť ísť už do škôlky. Myslel som si, že to je možné vid tento príspevok https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/mozem-ostat-na-rodicovskej-dovolenke-bez-naroku-na-rodicovsky-prispevok/
Ale ďakujem aj tak za pomoc. Uvidíme ako to bude, asi najskôr ako vravíte na neplatené voľno.
@pondelok01 ďakujem, za odpoveď, nebol som si tým istý či sa to tak dá. Ďakujem ešte raz.
@challanger kym nema tri roky, tak sa to da, my to tak tiez planujeme
@challanger manželka ostane u zamestnávateľa na rodičovskej dovolenke (do 3. rokov dieťaťa, resp do nástupu na ďalšiu materskú), požiada o odňatie RP a zdravotné poistenie si bude platiť ako samoplatca.
Na stránke SP si stiahnete žiadosť o materské iného poistenca, vypíšes okrem iného v bode B (bod A je v prípade žiadosti o otcovske), dáte v zamestnaní potvrdiť. Manželka požiada o odňatie RP, ideálne kópiu žiadosti potvrdenú UPSVaR priložiť k žiadosti o materské, a zašlete spolu na SP
Ďakujem veľmi pekne za odpovede a pomoc.
@challanger nemôžete poberat RP a matersku zaroven. Prekrytie dvoch materských Vam nevychádza? Potom si musi nechať odnat RP den predtým, ako nastupite na matersku s mladsim. Dajte si to k 2.dnu v mesiaci, RP dostane za co mesiac a zvyšné dni Vy zase materskú. Plus treba si v praci vybaviť asi neplatené voľno na ten čas, keďže sa o nikoho nestara, mala by sa vrátiť do prace. Alebo PN, aj keď neplatenu