Dobrý deň maminky ,
Chcem sa informovať 18.4. 2019 som nastupovala na materskú s dvojičkami , momentálne už poberám rodicak s tým že v marci 2021 sa nám má narodiť dieťa, chcela by som vedieť či budem poberateľkou materskej dávky.
Srdečná vďaka za informácie
@ninka2323 ešte záleží od toho či ti pracovný pomer stále trvá....
@kate_cs ďakujem za info , áno mám na dobu neurčitú .. chcem sa Vás ešte popýtať ak mám termín pôrodu 28.3 . 2021 s tým že idem plánovanou sekciou 8/10 pred termínom , odkedy by som mala riešiť dane odhlásenie z rodicaku a prihlásenie na Md , a od kedy budem cca poberateľkou materskej dávky .. chcem sa ešte spýtať ak sa zvyšovala mzda denný vymeriavací základ sa nezvýši ? Bude stále rovnaký ako pred prvou materskou ? Srdečná vďaka za informácie a čas ❤️🍀
@ninka2323 nie som veľký odborník, viem poradiť ako som to riešila ja (v septembri).
Nástup na MD mi vypísal gynekológ na tlačivo. To som zaniesla do práce. Oni to na mzdovom potvrdili a spolu s vymeriavacím základom poslali do sociálnej poisťovne. Keď mi zo sociálnej poisťovne prišlo vyrozumenie, že poberám materskú, tak som podala na úrad prace žiadosť na zrušenie rodičovského. Žiadosť je na nete a chceli k tomu kópiu toho rozhodnutia zo socialky. Nastúpila som na MD v septembri a už v októbri som dostala za tých pár dni materskú a v novembri už prišla normálne cela suma.
Ak sa v práci zvyšovali platy, tak to majú mzdárky brat do úvahy a mala by byť materská vyššia. To môj prípad ale nebol. Zo zákona je dane, že pri retazovy pôrode materská nemôže byť nižšia.
@ninka2323 Denný vymeriavací základ sa určí z predpokladanej mzdy. Oslovia zamestnávateľa s otázkou "koľko by zarábala, keby teraz chodila do práce?" Oni väčšinou povedia hrubú mzdu z pracovnej zmluvy a zohľadnia aj zvýšenie platov. Podľa nového zákona nesmieš mať reťazovu materskú nižšiu ako tu prvú 🙂
@basska_b a toto sa mi n zda,,mn sa pocas prvej materskej/rd plat menil a navysoval viackrat (za predpokladu,ze niesom na md/rd) a druhu matersku som dostala z rovnakeho zakladu len stym rozdielom,ze prva bola este podla stareho zakona tusim 70% a druha podla noveho 75% takze vyssia o trochu ale len vdaka tym 5percentam.
@ninka2323 ano týka sa ťa reťazová materská.....treba sa odhlásiť z RD a nahlásiť na MD....