Zdravim, urcite to tu niekde je, ale neviem sa k tomu dopatrat...Pred porodom som bola zamestnana a teraz mi uz konci materska.Prechadzam teda na rodicovsku dovolenku. Chcela som aby manzel siel na polroka na matersku, len co bude so mnou??Kam sa na tpho pol roka treba hlasit??Do prace, ci na Urad prace,ci???Je tu niekto, kto mi vie dat odpoved??Dakujem
@zuzka1620 s úradom práce nemáš nič, nemeraj tam cestu. zamestnávateľovi oznam, že ostávaš na rodičovskej dovolenke (nie rodičovskom príspevku, keďže tvoj manžel ide na MD, ty RP poberať nemôžeš). chod len do zdravotnej, kde nahlásis, že si na RD ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r. a jasne, budeš si platiť odvody do ZP.
@zuzka1620 ahoj, pozeram ze mas dve deti. Ak manzel pojde na MD s mladsim dietatom, ty mozes do 6r druheho dietata byt evidovana ako osoba starajuca sa o dieta.
@adika51 na Upsvar musi ist kvoli prechodu z materskej na rodicovsku.
Btw - ked bude evidovana na ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6r, neplati si zdravotne ( jedno s druhym sa vylucuje)
@veronikaszabova Pokial otec pojde hned po jej MD na RD tak na co pojde žiadať o RP? Inak suhlasim.
@zuzka1620 Ale to staršie dieta nemôže chodit do škôlky viac ako na 4h co pochybujem ak je predskolak.
@veronikaszabova
@veronikaszabova bola som na upsvar, lebo chlap išiel na MD a ja na RD a pozerala ako puk na mňa, že čo oni s tým majú, keď som zamestnaná, že to stačí nahlásiť len zamestnávateľovi a na zdravotnej. a pokiaľ chce byť doma na RD ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, na to isté dieťa, s ktorým je manžel na MD, tak v tom prípade si odvody do zdravotnej musí platiť. kebyže išla na iné dieťa, tak nemusí. ja to riešim. priateľ ide teraz na MD s mladším a nakoľko starší bude mať 3r v decembri a chodí do škôlky na pol dňa, tak sa idem nahlásiť na neho.
@zuzka1620 oznamis zamesnavatelovi ze nastupujes na RD. Co sa tyka odvodov zajdi si na socialku a zdravotnu ze sa o dieta do 6 rokov mal by za teba odvody platit stat. Pripadne si tam zatelefonuj ci tam musis ist kedze mate iba jedno babo. A inak manzel nemusi ist hnet na matersku moze ist pol roka pred dovrsenim 3 rokov dietata a ty mozes nastupit do prace a nemusis ist potom opat na RD. A inak musis ist este na urad prace ze nepoberas RD ty a ani manzel potrebujes aj jeho OP.
@adika51 upsvar - hlasi prechod MD na RP. Pokial nepojde muz hned po jej MD na jeho MD.
Na to iste dieta nemozu byt dvaja hlaseny v zdr.p - ak je muz na MD, zena je vedena ako samoplatca ( pokial nemaju dalsie dieta do 6r a nechodi do skolky viacej ako na 4h)
@adika51 nevravim o evidovani sa na UP! Logicky je blbost sa hlasit na UP, pokial PP trva
@veronikaszabova no sak takto som to myslela
Si stale zamestnana? Ak ano, staci ak sa na ten cas prihlasis na ZP ako samoplatca (ak sa teda nechces vraciat na ten cas do prace)