Materská - rada

21. apr 2022

Ahojte prosím kto sa do toho rozumie prosím poraďte.
V máji dcérka dovrši 3 Rôčky a teda konci mi rodičovská dovolenka . Dcérku môžem dať do škôlky až od septembra (dovtedy teda nemôžem ísť do prace, keďže muz pracuje na dvanastky). Ja teda musím dať budúci týždeň výpoveď v tej práci kde som aktuálne zamestnaná , lebo ani v septembri by som nemohla dávať malú do škôlky (pracovný čas).
Dnes som zistila, že som tehotná (dllllllho sme sa snažili o bábätko a konečne vďaka Bohu sa zadarilo 🙏🙂)
Už som sa informovala na úrade , že budem mať nárok na podporu na pol roka.
Chcem sa teda spýtať, že keby nastúpim do nejakého zamestnania od septembta (a išla by som hneď na PN - keďže aj prvé tehotenstvo som mala rizikové , mala by som narok na materskú? A čo má ešte viac zaujima, či by som mala nárok na ten vyšší rodičovský čo je cca (409)? Pretrhne sa tou podporou tých 270 dní Nemocenského poistenia? Je šanca že by som si platila sama potom to nemocenské poistenie aby mi od dňa materskej chodil vyšší RP?
Ďakujem krásne za vaše rady . 🙂

alenah31
21. apr 2022

a prečo chceš tam kde si dávať výpoveď? Oznám návrat do práce ako ti prikazuje zákon min. 1 mesiac vopred. Aspoň na jeden deň nastúp do práce alebo čerpaj dovolenku, aktivuješ si NP - ďalší deň choď na PN a buď na PN až do nástupu na ďalšiu MD, pri rizikovom tehu žiadny problém - keď budeš mať materskú knižku oznám zamestnávateľovi druhé tehu. A čo bude potom kým dovŕši druhé dieťa 3 roky budeš rozmýšľať potom.

dorothee
21. apr 2022

Mozno poradim blbost,ale nedalo by sa to urobit tak,ze v sucasnom zamestnani si po skonceni rodicaku vyberies dovolenku,ktoru iste mas,a po nej rovno nastupis na rizikove?

autor
21. apr 2022

@alenah31 mne dovolenku vyplatil zamestnávateľ , ešte keď mala dcérka možno pol roka. Takže ja dovolenku už nemám ziadnu.
A čo by sa stalo keby tam ukončím pracovný pomer, a až v septembri nastúpila do nejakej práce, kde by som na druhý deň išla na PN? potom by som už nemala žiadnym spôsobom vyšší rodičovský keď sa druhé dieťatko narodí?

autor
21. apr 2022

@alenah31 lebo mňa by mala možnosť zamestnať moja svokra (vlastní kadernictvo) a na druhý deň by som išla na PN , dostala by som teda ten vyšší rodičovský príspevok , alebo nie? Asi by som si musela chvíľu sama platiť nemocenské však?

alenah31
21. apr 2022

načo si to komplikuješ - ty už zamestnaná si - jeden deň v práci ťa nezabije - odpracuješ ho a ostaneš doma. Ešte možno po druhej RD sa budú chcieť oni zbaviť teba a dostaneš sa k odstupnému.
Len ťa upozorňujem, že aj keď ju dáš - tú výpoveď -si povinná odpracovať celú výpovednú dobu čo je 2 mesiace minimálne ak teda nepôjde o Dohodu o ukončení PP - len vtedy sivieš dohodnúť presný deň kedy skončíš. Ak podáš výpoveď to 30.4. tvoja výpovedná doba končí 30.6. a 1.7. sa môžeš evidovať na ÚP.
Ale inak áno - ak sa na výpovedi dohodnete a ty sa zasa zamestnáš a ďalší deň pôjdeš na PN nárok na materské ti vznikne a aj na tehotenský príspevok, ale pozor - tu musí byť podmienka splnená k 13tt - čiže už vtedy musíš byť zamestnaná - inak síce dni splníš - ale druhú podmienku nesplníš. Ty skrátka potrebuješ iba aktivovať NP aspoň na jeden deň po ukončení tejto RD (počas RD je NP prerušené) nakoľko ty si otehotnela v OL - to znamená, že si otehotnela ešte počas PP - len si treba aktivovať to NP - či už v starej práci alebo v novej u svokry. Ja by som fakt ostala tam kde si teraz. A áno - budeš potom poberať aj vyšší RP.

autor
21. apr 2022

@alenah31
Čo znamená k 13 týždňu? Ja som dnes len zistila ja som možné len nejaký 4 týždeň tehu.
no a u svokry , by som sa musela zamestnat hneď teraz ešte v máji aby som mala vyšší RP?

autor
21. apr 2022

@alenah31 ja som radšej za tú druhú možnosť , a teda dať tam výpoveď. Zamestnať sa u svokry teda. Len neviem kedy by to bolo najlepšie či v Tom máji alebo kedy .

alenah31
21. apr 2022

A tehotenske mozes poziadat ak k 13tt splnas podmienky na jej poberanie....cize mat 270 dni NP a NP musi byt aktivne - musis byt zamestnana. Ale ak tvoj zamestnavatel nebude suhlasit s dohodou tak vypivedna doba ti byde plynut az do 30.6. ...... to musis pracovat u tohto zamestnavatela. Cize v maji je ti potom zbytocne sa zamestnavat u svokry.
Chod do prace aj teraz, pivedz, ze si tehotna, dohodni sa na Dohode o ukonceni PP k 30.4. Od 1.5. sa zamestnaj u svokry - nevadi ze je nedela a ani ze je sviatok....v pondelok budes "v praci" a od utorka 3.5. uz bud PN. Budes mat narok aj na tehotenske aj na materske. A za maj este dostanes aj cely rodicak.

autor
21. apr 2022

@alenah31 a keby som naozaj že išla až od septembra sa niekde zamestnať na jeden deň a potom PN, tak už nemám žiadny nárok na vyssii rodičovský? Ani keby si sama platím tie dni do NP?

alenah31
21. apr 2022

Ale na materske narok mat budes...ty potrebujes mat 270 dni NP za posledne 2 roky a aktivne NP alebo ako som pisala byt v OL - to splnis tiez, uz tehotna si, len to NP treba aspon na jeden den aktivovat ..... ale ak v dobe kedy dovrsis 13tt nebudes mat tieto 2 podmienky tiez - narok na tehotenske mat nebudes. A to je min. 215€ mesacne az do dna porodu.

lilinka88
21. apr 2022

@alenah31 vôbec nemusí odpracovať jeden deň, môže ísť hneď po RD na PN alebo očr, už tým,že jej v práci ukončia prerušenie RD a budú evidovať na PN sa jej obnoví poistenie

lilinka88
21. apr 2022

Stále nechápem prečo sa chceš zamestnať u svokry,resp niekde na ten jeden deň

alenah31
21. apr 2022

@lilinka88 ak ukonci PP aj RD v ten isty den moze na PN, ale nebude platena. Pocas RD je NP prerusene, potrebuje ho obnovit. Ved citaj....ona to chce ukoncit, vobec tam nechce nastupit, ziadnu RD nejde prerusit. Ak tak urobi ani na osetrovne narok mat nebude.

lilinka88
21. apr 2022

@alenah31 z niektorého príspevku som pochopila,že jej to radíš aj pre prípad, že zostane v tomto zamestnaní, resp bude jej plynúť výpovedná doba. Beriem potom spať,ak jej ide čisto o ukončenie, tak ano, tam je ten jeden deň potrebný.
Aj keď osobne by som tu výpoveď nedávala, pokiaľ po nástupe do nového zamestnania pôjde hneď na PN, nič tým nedosiahne

alenah31
21. apr 2022

@lilinka88 vsak ja neviem co riesi, nech ostane tam kde je. Dokonca moze na pandemicku ocr, este min. do konca augusta ju budu vyplacat ak nebude dieta v skolke. A potom nech ide na PN, nasledne MD, RD....a ak ju tam potom nebudu chciet...nech jej daju vypoved oni - odstupne+preplatena dovolenka, ktora jej vznikne pocas MD, jeden den aktivovaneho poistenia po RD, ukoncenie PP = max. podpora. Fakt nechapem co vlastne chce.

autor
21. apr 2022

@alenah31 ja jedine sa pýtam na to, mne ani nejde o to tehotenské , ani o výšku materskej ,len mne ide o to , že keby nastúpim na ten jeden deň do.prace začiatkom septembra (keď pôjde mala do škôlky) že či by som mala rodičovský príspevok ten vyšší , teda ten čo je okolo tých 400 eur (neviem teraz presne drobné)

alenah31
21. apr 2022

Ano....kto ma priznane materske ma po jeho docerpani (ukonceni MD) a nastupe na RD narok na vyssi RP.

autor
21. apr 2022

@alenah31 len či budem mať priznané materské keď v podstate budem (aj keď len ten jeden deň) v novom zamestnaní až od septembra ....fakt sa v Tom nevyznám vôbec, že teda netreba odpracovať tých 270 dní (čo by sa teda od septembra do decembra - kedy by sa malo dieťatko narodiť , nestihlo )
Takže keď to zhrniem mala by som narok na materskú aj na vyšší rodičovský príspevok, aj napriek tomu že by som začiatkom septembra nastúpila na 1 deň do práce (potom PN) , keďže sa do NP ráta z dvoch rokov predchadzajucich , pretože som zamestnaná bola (počas celých troch rokov čo som bola doma s dcérkou ).
Správne tomu rozumiem?

lilinka88
22. apr 2022

Ale nárok na materskú a tým pádom aj vyšší RP budeš mať aj z tohto zamestnania. Aj keby si ho ukončila, ak si aspoň na ten jeden deň obnoviš NP, tak si v 8 mesačnej ochrannej lehote. Nepotrebuješ sa potom akože zamestnať.

alenah31
22. apr 2022

@lilinka88 aj to som jej písala....nechce. Ona sa chce zamestnať u svokry. Tu asi nejde o peniaze, ktoré vieš získať aj inak a ľahšie podľa mňa, len chce mať skrátka ešte 2,5 roka vyšší RP - jediná priorita.

lilinka88
22. apr 2022

@alenah31 však ale ten by mala aj bez svokry 🙈😅

alenah31
22. apr 2022

@lilinka88 je taká sprostá doba, že nechápem ako sa môže zamestnaná žena, ktorá má deti, dobrovoľne sa vzdať práce, do ktorej vlastne ani nemusí nastúpiť a získa všetko čo má naplánované a hlavne neskôr to ešte môže využiť vo svoj prospech. Veď nikto nevie čo bude. Pripraví sa sama o svoju "poistku".

lilinka88
22. apr 2022

@alenah31 veď to a ešte bude toľko špekulovať,že sa prespekuluje. Aj také už boli 🙈

autor
22. apr 2022

@alenah31
@lilinka88
Ženy ale ja sa budúci týždeň mám stretnúť so šéfom a dať výpoveď ak tak, a ja som len včera zistila testom že som tehotná (ešte nemám potvrdené to ani od lekára ) nanajvýš ja nemôžem hneď zostať celé mesiace na PN a ani s dcérkou sa nemožno ísť prejsť alebo na výlet alebo tak. Mne naozaj čisto ide len o tej vyšší RP či ho mať budem aj napriek tomu že by som na jeden deň nastúpila do zamestnania v septembri, či to už bude u svokry, či to už bude inde. Mám zdravotné problémy , kôli ktorým som musela byť na PN , ale pohyb mi DR odporučila jednoducho ako prioritu. Keby napríklad niečo ťažšie zodvihne , mohlo by sa stať niečo zle apod.

@lilinka88 a keď píšeš , že nárok budem mať aj z tohto zamestnania aj keby ukončím pracovný pomer, tak je jedno či si ho obnoviť do NP až v septembri v inej práci?

autor
22. apr 2022

@alenah31 prosím len mi to napíšte aby som mala srdce na mieste , že keď nastúpil na jeden deň od septembra či budem mať rodičovský ten vyšší aj napriek tomu že vlastne od mája do septembra budem nezamestnaná . To ako ste písali sa ráta z predchádzajúcich dvoch rokov , nezáleží na Tom teda ze 4 mesiace budem nezamestnaná?
Fakt sa nemám koho spýtať a vidím že vy sa naozaj vyznáte 🙏

lilinka88
22. apr 2022

Nárok na vyšší RP budeš mať,ak budeš mať priznaný nárok na materské. V zásade ti stačí zamestnať sa v septembri,ale môže to byť podozrivé, nakoľko bude jasné,že v čase uzavretia PP bolo jasné, že si tehotná a môže vzniknúť podozrenie na zneužívanie sociálneho systému, keďže budeš mať "odrobeny" iba jeden deň... obzvlášť ak to dá vysoký vymeriavací základ

alenah31
22. apr 2022

ale veď odpoveď sme Vám už napísali v príspevkoch vyššie - áno - a presne ako píše @lilinka88 pripravte sa na to, že na SP na hlavu padnutý nie sú, predpokladám, že toto bude vyhodnotené ako účelové konanie.