Materská pri živnosti

alessandra191
17. sep 2018

Ahojte žienky. Som tu nová chcela by som Vás poprosiť o radu. Teraz v decembri sa nám narodí nás drobec. Mám však problém s výpočtom materskej. Bola som zamestnaná od 1.1.2017 do augusta tohto roku žiaľ musela som dať výpoveď. Ale tiež mám otvorenú živnosť od novembra 2017 ale ako zamestana som si zo živnosti nič neplatila. Živnosť stále trvá ale vôbec neviem ako mi teraz bude vypočítana materská .
Ďakujem pekne za rady

lubik87
17. sep 2018

@alessandra191 materská sa ti bude rátať zo mzdy ..živnosť s tým nič nemá keď si nič neplatila ..platil zamestnávateľ ..

sasesoe
17. sep 2018

@lubik87 ale zo zamestnania tam asi nie je dost dni NP, ani momentalne nie je zamestnana...

@alessandra191 predtym si nikde nerobila? Ide o to, ci mas tusim 270dni nemocenskeho poistenia za posledne 2r, ale neviem ci sa do toho rata aj zivnost. Ak by ano, tak potom este sa potrebujes zamestnat/"odrobit"/ aspon na 90dni, aby ti to slo z noveho prac.pomeru. Len otazka, ci ich este stihas, kedy presne Ti vychadza nastup na MD? Lebo neviem, ci inak nebudes mat len minimalnu do vysky RP.
Pozri na you tube Materska, Mihal.
Ale mozno este poradia ine, ja som len laik, tak moze tam byt este nieco dalsie u Teba...

sasesoe
17. sep 2018

Jaaj, od r 2017 si robila, cize 1,5r. Tak to tie dni mas. Som to pochopila, ze od tohto roku (som uz dlho doma...). Ale potrebujes este aktivne NP, cize zamestnat sa aspon na tych 90dni, toto Mihal vysvetloval v niektorom z tych videi, neviem presne v ktorom, ale je ich len 7.
Neviem, ci by si mohla ist aj zo zivnosti aj zo zavislej cinnosti na MD a ci splnas podmienky na narok na md zo zivnosti. Ale on riesil tam aj zivnost, tak popozeraj, lebo toto mna implicitne nezaujimalo, tak nepamatam detaily. Ale hnavne vypocitaj, ci stihas tych 90dni (tusim pocital kalendarne), ale navstevy lekara a pod. sa do nich nerataju.

sasesoe
17. sep 2018

Alebo tusim dalsia moznost je, ale to tiez by mohol niekto potvrdit, je zamestnat sa aspon tesne pred nastupom na MD, resp skor, ale byt na PN a potom by sa Ti pocitala MD z prijmu z minuleho roku. Ak by sa podarilo tych 90 dni, tak to sa pocita z novej roboty. Ale aby si mala narok na md zo zamestnania, tak musis byt zamestnana v case nastupu na nu (plus mat NP 270dni za 2r).

9lf9
17. sep 2018

@alessandra191 narok na MD budes mat zo zamestnania 270dni NP mas a si v ochrannej dobe.

sasesoe
17. sep 2018

No a dalsia myslienka, je tam cosi ako ochranna doba, kt je standardne 7dni, ale pri tehu je 8mesiacov, takze plati co napisala
@lubik87 a tieto moje uvahy su len dalsie varianty co by bolo keby... pozri ten you tube...

Snazim sa zorientovat v tejto problematike, ale je to zlozitejsie, ako sa moze zdat. Obdivujem mzdarky, ktore sa v tomto vyznaju, chvilku som uz mala pocit, ze chapem, ale potom sa vzdy na niecom zamotam...

alessandra191
autor
17. sep 2018

@9lf9 no to si aj ja myslím teda skôr dúfam 😊

alessandra191
autor
17. sep 2018

@sasesoe ďakujem veľmi pekne. Ja som sa to snažila riešiť už kade tade aj na sociálnej poisťovni aj na úrade práce u mojej účtovnícky skúšala som sa pýtať aj zamestnávateľa kde som bola zamestnaná a buď nevedeli alebo sa odpovede líšili. Takže som trošku na nervy z toho 😀

lubik87
18. sep 2018

@sasesoe je však robila rok a 8 mesiacov

evittam
18. sep 2018

@sasesoe Nemusi mať aktívne NP, je v OL.
@alessandra191 Tvoj VZ pre MD bude hruby prijem za r.2017 od zamestnávateľa.